KVALIFIKACIJE

Maribor in Domžale čaka trpljenje za evropski smeh

Objavljeno 21. julij 2016 11.36 | Posodobljeno 21. julij 2016 11.36 | Piše: R. T.

Slovenska nogometna kluba danes igrata povratni tekmi v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo.

Kapetan Domžal Kenan Horić, levo, je glavni steber obrambne vrste. Foto Aleš Černivec

Danes bo jasno, koliko predstavnikov bo slovenski nogomet še imel v evropskem tekmovanju v tej sezoni. V kvalifikacijah za evropsko ligo bosta povratni tekmi 2. kroga odigrala Maribor in Domžale. Vijolični bodo ob 19. uri obračun z Levskim v Sofiji začeli z izhodiščem brez zadetkov, saj je bil prejšnji teden izid v Ljudskem vrtu 0:0. Če bi vijolični preskočili bolgarsko oviro, bodo v 3. krogu najverjetneje igrali proti škotskemu Aberdeenu, saj je ta na prvi tekmi s 3:0 premagal latvijski Ventspils. Domžalčani imajo obetavnejšo podlago, saj so v gosteh pri Šahtarju v Soligorsku iztržili remi 1:1, danes ob 20.30 pa bodo proti beloruskemu predstavniku poskušali izkoristiti prednost domačega igrišča in napredovati v 3. krog kvalifikacij za EL, kjer jih čaka angleški prvoligaš West Ham iz Londona.

Mariborska zasedba je včeraj s čarterskim poletom odpotovala v glavno mesto Bolgarije, kjer jo na razprodanem stadionu Georgija Asparuhova, ki sprejme 25.000 obiskovalcev, čaka silovit pritisk s tribun, v katerem pa lahko pregorijo tudi domači nogometaši. »Ne smemo prejeti zadetka, v obrambi moramo izpolnjevati svoje naloge. To je trdo delo, toda fantje so na zadnjih tekmah pokazali, da to znajo delati. V napadu pa moramo popraviti svojo igro za nekaj odstotkov. Pri analizi prve tekme z Levskim smo spoznali, da še imamo manevrski prostor, kjer se lahko še popravimo,« meni trener Maribora Darko Milanič, ki mora zaradi pomlajenega moštva veliko delati tudi na psihološki pripravi. »Nisem dobil občutka, da bi se naša mlada fanta, denimo Hodžić in Hotić, ustrašila ozračja v Ljudskem vrtu in da bi bili zaradi tega v nekakšnem minusu. Niti po naključju ne! Odigrala sta zelo samozavestno, vsaka takšna preizkušnja je zanju zelo dobrodošla, glede njiju nimam nobenega strahu oziroma dvoma. Veliko število gledalcev in odlično ozračje je lahko samo dodaten plus,« je miren Milanič, ki pričakuje, da bo Levski pritisnil od samega začetka tekme, a da ne bo brezglavo jurišal. Primorec si želi, da bi Maribor napredoval po 90 minutah povratne tekme, a je moštvo pripravil tudi na podaljške in morebitno izvajanje kazenskih strelov. »Rad rečem, da moramo biti v fazi branjenja evropski, da si morajo igralci pomagati med seboj, po potrebi dvojno pokrivati tekmece, biti ves čas pozorni. Če pa se bo Levski zaprl v igri, moramo izkoristiti tisti prostor, ki se bo odprl,« je še pripomnil šef vijoličnih. Mariboru v Sofiji napredovanje prinaša kajpada zmaga, a tudi že nedoločen izid z zadetki po 90 minutah igre, torej 1:1, 2:2... Verjetna postava Maribora (4-4-1-1): Handanović; Janža, Šme, Šuler, Hodžić; Hotić, Kabha, Vrhovec, Sallalich; Tavares; Novaković.

Najprej Šahtar, potem West Ham

V primeru, da bi Domžale drevi proti Šahtarju iztržile remi 0:0, bi se ob Kamniški Bistirci veselili napredovanja v 3. krog kvalifikacij za EL. Toda varovanci trenerja Luke Elsnerja v tekmo nikakor ne bodo vstopili s to miselnostjo, saj bi bili obsojeni na neuspeh. Za 33-letnega stratega dvakratnega slovenskega prvaka je poseben izziv izbrati ustrezno udarno enajsterico, saj zaradi kartonov manjkata tako rekoč najvidnejša moža Matic Črnic in Dejan Trajkovski, ki je zabil gol na prvi tekmi v Soligorsku, poškodovan pa je Zeni Husmani. »Vemo, kaj nas čaka, ne bomo preveč napeti niti ne bomo jurišali od začetka. Moramo nadzirati čustva in upam, da se bo dobro končalo. Na nas je, da spoštujem odgovor iz slačilnice,« je bil kratek in jedrnat kapetan rumeno-modrih in komandant obrambne vrste Kenan Horić. Njegov šef Elsner je pripomnil: »Želim si, da pokažemo svojo kakovost in narekujemo dogajanje na igrišču. Ne smemo se zanašati na rezultat iz prve tekme. Potrebujemo zadetek ali dva, da bi se znašli v še boljšem položaju. Hkrati pa se zavedamo, da nas čaka vsaj 95 minut mučenja, trpljenja in nervoze v določenih trenutkih. Prepričan sem, da bomo dokazali, da smo boljša ekipa, in da se bomo veselili napredovanja. Čutim, da se fantje ne bojijo in da se znajo soočiti s takšno ravnjo tekmovanja.« O prisilno odsotnih igralcih je Elsner navrgel: »To jemljemo kot izziv, kot problem, za katerega je treba poiskati rešitev. Vsaka tekma ima posebne značilnosti. Ne sekiramo se preveč zaradi odsotnih igralcev, imamo pripravljene fante, ki jih bodo zamenjali. Zagotovo nam motivacije ne manjka. West Ham je na koncu 95 minut trpljenja, za zdaj še zelo daleč od naših misli. Zavedamo se naloge, ki jo moramo opraviti, preden bi se spopadli s klubom, ki predstavlja pravo goro. Mi smo še pri vznožju, zdaj gremo navzgor.« Domžalčani pričakujejo tudi bučno podporo s tribun, da bi tako igralci poleteli na igrišču proti čvrstemu beloruskemu moštvu. Verjetna postava Domžal (4-2-3-1): Maraval; Širok, Dobrovoljc, Horić, Brachi; Žinko, Horvat; Morel, Majer, Repas; Mance

Deli s prijatelji