PRVAKI

Maribor doma rutinsko, glavni izziv liga prvakov

Objavljeno 31. maj 2013 10.57 | Posodobljeno 31. maj 2013 10.57 | Piše: Rok Tamše

Vijolični nogometaši pod taktirko Darka Milaniča in Zlatka Zahoviča so že dolgočasno premočni v Sloveniji.

Mariborski nogometaši osvajajo lovorike kot po tekočem traku, imajo jih že 21 (foto: Ljubo Vukelič, Delo).

MARIBOR – Iz slačilnice mariborskih nogometašev, v zadnjih dveh sezonah absolutnih vladarjev slovenske scene, je med drugimi odmevala megapopularna skladba Šampanjec srbskega turbofolk pevca Mileta Kitića. Kapetan Marcos Tavares in tovarišija so si ga lahko v noči na četrtek na Obali pošteno privoščili. Na koprski Bonifiki so vijolični po superpokalu in državnem prvenstvu osvojili še lovoriko v pokalnem finalu. Edini gol je mojstrsko zabil makedonski reprezentant Agim Ibraimi, ki je s tem izničil prizadevanja in všečno predstavo mlade, a zelo obetavne zasedbe Celja. Tudi tokrat so odločile izkušnje in kakovost posameznih nogometašev enajstkratnega prvaka Slovenije in lastnika osmih naslovov pokalnega zmagovalca iz mesta ob Dravi. Štajerski nogometni stroj trenerja Darka Milaniča in športnega direktorja Zlatka Zahoviča še naprej neusmiljeno melje.

Rus ima obetavno moštvo

»Ne glede na poraz sem lahko zadovoljen z igro svojega moštva. Mislim, da smo opravili dober posel, dostojno smo se upirali Mariboru, ki je izkoristil svojo kakovost. S celjskim moštvom smo na pravi poti in upam, da bomo v tej smeri tudi nadaljevali,« je povedal trener Celja Miloš Rus. V naslednji sezoni bo menda imel na voljo praktično vso sedanjo zasedbo, ki je na Bonifiki prikazala pogumno in všečno igro. Najmlajša ekipa je sicer v državnem prvenstvu na koncu zasedla peto mesto.

»Zavedali smo se, da bo tekmec zelo agresiven, zato smo imeli nekaj težav z organizacijo igre. Kar smo storili v prvem polčasu, je bilo v glavnem po levem boku, kjer sta Dejan Mezga in Mitja Viler dobro kombinirala. V drugem polčasu sem pričakoval našo dominacijo, vendar smo bili danes prazni. Pozna se, da je sezona dolga, vendar smo kljub temu ohranili vodstvo. Zelo sem zadovoljen, da je za nami sezona, ki se je bomo z veseljem spomnili. Čestitke mojim fantom, ki so fantastični. Zdaj je tista noč, ko se bomo skupaj poveselili. In to pošteno,« je piko na i trofejne sezone postavil Milanič, ki je kljub zmagoslavnemu ozračju mirno pojasnil tudi nekaj presenetljivih porazov na domači sceni: »To spada zraven. Vsak dan pač ne sije sonce. Naša izjemna kakovost je, da nas ne ubije trenutek, ko nismo v najboljši izvedbi, ampak se hitro poberemo.«

Na obzorju je nov evropski izziv? »Uf, o tem zdaj nisem sposoben govoriti. Grem na dopust. Saj bomo o tem pozneje. Načrti so narejeni, vse je pripravljeno. Danes pa ... dosti je bilo vsega!«

Po novi sezoni lovorik  vznemirja morebitna prodaja glavnih asov

Kot kaže, namerava nekdanji kapetan slovenske reprezentance v prihodnji sezoni nadaljevati trenersko zgodbo na Štajerskem v navezi z Zahovičem. Potem ko sta skupaj ustvarila moštvo za zelo dober nastop v ligi Evropa, ju zdaj v prvi vrsti zanima vstop v elitno ligo prvakov. Na mestu je vprašanje, s katerimi igralci. Morda še naprej z napadalcem Robertom Berićem, ki jim ga pozimi kljub šestim zadetkom na evropski sceni ni uspelo transferirati v tujino? »Kako naj to komentiram. To vprašajte športnega direktorja,« je dejal napadalec Berić, ki bo sredi junija dopolnil 22 let, z Mariborčani ima pogodbo do konca naslednje sezone, na portalu Transfermarkt pa je ocenjen na 1,2 milijona evrov. Kapetan in prvi strelec slovenske lige Tavares (17 zadetkov) je sicer vroč, a bo ostal v štajerski prestolnici. Največji zaslužek zna prvakom prinesti morebitni prestop 24-letnega vezista Ibraimija (pogodba do 2015). Zahovič ima vsekakor veliko dela, da finančno uravnoteži moštvo. Evropska konkurenca namreč ne počiva, zato se lahko zgodi, da bi ob spodrsljaju na mednarodni sceni v slačilnici naštel preveč predragih igralcev glede na razpoložljivi proračun.
 

 

Deli s prijatelji