LIGA PRVAKOV

Maribor, dobrodošel v ligi prvakov!

Objavljeno 26. avgust 2014 22.07 | Posodobljeno 27. avgust 2014 00.49 | Piše: R. T.

Nogometaši Maribora so v Glasgowu z 1 : 0 premagali Celtic in se s skupnim izidom 2 : 1 uvrstili v ligo prvakov.

GLASGOW – Nogometaši Maribora so v Glasgowu v povratni tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov z golom kapetana Marcosa Tavaresa premagali Celtic in se uvrstili v skupinski del lige prvakov. Prva tekma v Ljudskem vrtu se je končala z izidom 1 : 1.

Maribor se je drugič v zgodovini uvrstil v elitno tekmovanje, v katerem je prvič nastopil v sezoni 1999/2000.

Vijolični bodo za ta podvig nagrajeni z 8,6 milijona evrov iz blagajne Uefe.

Mariborčani bodo za tekmece v skupinskem delu lige prvakov izvedeli na žrebu v četrtek opoldne.

Stadion Celtic Park, gledalcev 57.000, sodnik Kassai (Madžarska)

Strelec: 0 : 1 Tavares (75.)

Maribor: Handanović, Šuler, Rajčević, Viler, Filipović, Ibraimi, Vršič (od 83. Bohar), Stojanović, Mertelj, Tavares (od 90. Dervišević), Mendy

Celtic: Gordon, Ambrose, Lustig (od 72. Boerrigter), van Dijk, Izaguirre, Kayal (od 46. Commons), Mulgrew, Johansen, McGregor, Stokes, Berget (od 66. Matthews)

V prvem polčasu so bili Mariborčani nekoliko boljši. Po začetni ofenzivi Celtica so umirili igro in prevzeli ritem v svoje noge. Šuler je odlično posredoval ob enem izmed nevarnih predložkov Škotov, ko je v petmetrskem prostoru spretno in srečno žogo odbil v kot izpred praznih vrat.

Nato so vijolični nanizali nekaj nevarnih strelov proti vratom Gordona. Ibraimi je z razdalje poslal žogo tik mimo leve vratnice Celtica. Malce pozneje je bil Tavares neodločen v kazenskem prostoru, ko mu je lepo podal Ibraimi.

Po lepem prodoru na levi strani je nato s strelom poskušal Viler, a je Gordon bil na pravem mestu. Zatem je Mertelj prav tako poskusil z razdalje, a je po njegovem strelu s kakšnih 25 metrov dobro postavljeni Gordon zlahka ukrotil žogo.

V nadaljevanje so bolje krenili Škoti. Kar 15, 20 minut je trajalo njihovo obleganje mariborskih vrat, McGregor pa je v 56. minuti stresel celo prečko. V 66. minuti je imel lepo priložnost Vršič, ki je prodrl po levi strani v bližino domačih vrat, namesto da bi podal osamljenima Ibraimiju in Tavaresu v sredini, pa je raje meril v vratarja Gordona.

V 75. minuti pa je prišel čas vijolične eksplozije. Po predložku Vilerja zeleno-beli branilci niso najbolje reagirali, s kakšnih 11 metrov pa je Tavares spretno spravil žogo v Celticovo mrežo.

Že dve minuti pozneje je imel lepo priložnost za povišanje vodstva Mendy, a je njegov strel v kazenskem prostoru Gordon ubranil.

Na drugi strani je ob strelu van Dijka fantastično posredoval Jasmin Handanović in preprečil črn scenarij za Maribor.

V zadnjih minutah tekme je imel po odlični podaji rezervista Boharja drugi zadetek na nogi Tavares, a je meril previsoko.

Ob Mariboru nocoj še štirje v ligo prvakov

Danes so se v ligo prvakov uvrstili še ruski Zenit iz St. Peterburga, ki je bil s skupnim izidom 4 : 0 boljši od Standarda iz Liegea, Apoel, ki je s 5 : 0 premagal Aalborg, Bate Borisov, ki je s 4 : 1 izločil Slovan iz Bratislave, in Porto, ki je bil s 3 : 0 boljši od Lilla.

Deli s prijatelji