DRŽAVNI PRVAKI

Maribor diha za ligo prvakov, Rastoder pa baje snubi Ćira

Objavljeno 18. maj 2015 12.00 | Posodobljeno 18. maj 2015 12.00 | Piše: Rok Tamše

Ob osvojitvi naslova državnega prvaka na Štajerskem že razmišljajo o novi evropski pravljici. Strateg Olimpije Darko Karapetrović je dobil odpoved, legendarni trener Ćiro Blažević se hvali, da ima na mizi ponudbo zeleno-belih.

Takole je kapetan Maribora Marcos Tavares zabil svoj 17. gol v državnem prvenstvu 2014/15. Foto: Marko Pigac

MARIBOR, LJUBLJANA – Na Štajerskem imajo še eno nogometno čago! Nogometaši v vijoličnem so svojemu zvestemu občinstvu pripravili še en praznik proti trdemu tekmecu iz Domžal, ki jim je v 24. državnem prvenstvu v samostojni Sloveniji ob Celju najmočneje in najdlje dihal za ovratnik. Mariborčani so zmagali kljub izključitvi debitanta na prvoligaških zelenicah 20-letnega Daniela Vujčića v 63. minuti. Mladi vezist je preveč goreče šel v krst, a so njegovi kolegi premagali tudi to pomanjkljivost. Publiko je v delirij znova spravil kapetan Marcos Tavares, ki je bil na pravem mestu ob odličnem prodoru in kirurško natančni podaji Petra Stojanovića. Kakšna simbolika! Mladi bočni branilec, ki ga Štajerci pozimi niso mogli prodati bundesligašu Hannovru in zdaj spet čaka, da spakira kovčke, ter legendarni napadalec, ki bo kariero očitno sklenil v Ljudskem vrtu, sta zrežirala zadetek za novo zgodovinsko zmago.

»Zavedali smo se, da bo težka tekma, pripravili smo se. Videli smo, kako se postane prvak, kako se zmaguje tekme, kako se žrtvuje za ekipo in kako se po sezoni, ki je še ni konec, zbere energijo. Veseli me, da smo bili osredotočeni, potrpežljivo smo čakali, tudi z igralcem manj smo odreagirali vrhunsko. Maribor je pokazal, zakaj je v vrhu slovenskega nogometa. Pozitiven je bil tudi odziv publike, stadiona, ki nam je dal energijo, ki smo jo potrebovali in nas je potisnila do naslova prvaka,« je kar vrelo iz trenerja Anteja Šimundže. Resda se vijolični niso uvrstili niti v finale pokalnega tekmovanja, čeprav so odkrito napadali tudi to lovoriko. Vseeno pa so jesenski nastop v skupinskem delu lige prvakov, izjemen zaslužek in nato še 13. zvezdica dovolj dobri razlogi, da se sezona oceni kot uspešna. Do konca prvenstva sta še dva kroga, toda Mariborčani že nestrpno pričakujejo 22. junij, ko bo v Nyonu žreb parov v kvalifikacijah za ligo prvakov. »Evropska liga je realnost, za ligo prvakov pa se bomo borili,« obljublja športni direktor vijoličnih Zlatko Zahovič.

Povsem drugačno ozračje je pri znova klavrni Olimpiji, ki je klecnila v še eni tekmi za Evropo. Zeleno-beli so v Stožicah izgubili s Celjani, zdaj za tretjeuvrščenimi Domžalami zaostajajo za štiri točke. To je spodneslo stolček trenerju Darku Karapetroviću, ki je plesal le eno sezono, do konca DP bo moštvo vodil njegov pomočnik Aleksandar Radosavljević. Olimpija torej še naprej menja trenerje kot spodnjice. Pomenljivo je, da si je sobotno tekmo s tribune ogledal tudi legendarni hrvaški trener Miroslav Ćiro Blažević, ki se je v hrvaškem športnem časniku pohvalil, da je prejel ponudbo Olimpije. Če se je predsednik Olimpije Izet Rastoder res odločil angažirati priletnega trenerja vseh trenerjev – šteje jih 80 –, potem že lahko pišemo o cirkusu Olimpija. V naslednjih dveh krogih bodo zmaji gostovali v Zavrču in za konec gostili še Domžale. V finalu pokala bodo v Ljubljani navijali za Celje. Teorija za evropsko tekmovanje je za njih še živa, a počasi ugaša.

Razpoloženi gosti

Rezultati 34. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Olimpija : Celje 1:2 (800 gledalcev; Andraž Šporar 38., Gregor Bajde 67., Benjamin Verbič 76.), Rudar : Gorica 1:2 (400 gledalcev; Dalibor Radujko 49.; Amedej Vetrih 30., Dejan Žigon 44.), Luka Koper : Krka 0:2 (300 gledalcev; Žiga Kastrevec 39., Josip Fuček 62. – 11m), Maribor : Celje 1:0 (8000 gledalcev; Marcos Tavares 73.; rdeči karton za Daniela Vujčića v 63. minuti pri Mariboru), Radomlje : Zavrč (igrano v poznejšem terminu). Lestvica strelcev: Marcos Tavares (Maribor) 17 golov, Benjamin Verbič (Celje) 15, Andraž Šporar (Olimpija) in Luka Zahovič (Maribor) po 12. Pari predzadnjega, 35. kroga: Luka Koper : Rudar, Domžale : Radomlje, Celje : Gorica, Krka : Maribor, Zavrč : Olimpija (vse v soboto, 23. maja, ob 17. uri).


 

 

Deli s prijatelji