EVROPSKA LIGA

Maribor, brez skrbi: Izraelci niso Real

Objavljeno 14. avgust 2017 18.22 | Posodobljeno 14. avgust 2017 18.24 | Piše: Drago Perko

Domžalčani bodo v četrtkovem 4. krogu kvalifikacij evropske lige gostili nekdanjega evropskega klubskega prvaka, vijoličasti pa odhajajo v osrčje obljubljene dežele.

Kako se bosta odrezala Maribor in Domžale? Foto: Marko Pigac

LJUBLJANA – Sredozemlje je tisto, ki bo sodilo, kako uspešno leto bo za nogometaše Maribora in Domžal. Štajerci se bodo za svoj tretji vstop v ligo prvakov pomerili z izraelskim klubom Hapoel Be'er Ševi, Domžale pa bodo za preboj v skupino evropske lige gostili Olympique Marseille.

V rokah lastnice

Številni so se strinjali, da je imel Maribor srečno roko pri žrebu. O tem je brezpredmetno soditi, dokler tekmi ne bosta odigrani. A Izraelci ne skrivajo ambicij. Gre za klub, ki je letos praznoval 68. rojstni dan. Njegova lastnica je Alona Barkat, priznana in cenjena podjetnica, ki se je leta 2004 vrnila iz Silicijeve doline in se ustalila v Izraelu, klub je v njeni lasti od leta 2007. Pred dvema letoma so zgradili sodoben stadion, ki sprejme 16.126 gledalcev.

V dresu Hapoela bo zaigral tudi John Ogu, ki je bil med letoma 2006 in 2010 član ptujske Drave.

Domujejo v mestu Beersheba, v osrčju Izraela. Mesto premore nekaj več kot 200.000 prebivalcev, v juliju in avgustu pa se temperature pogosto dvignejo prek 40 stopinj Celzija. Nogometna ekipa in tekmec Maribora je štirikratni državni prvak (tudi v letih 2016 in 2017), ko so tudi dvakrat osvojili superpokal. Zadnjega v četrtek, ko so s 4:2 porazili Bnei Yehudo. Ob tem so ostali brez Portugalca Miguela Victorja, ki je moral v 63. minuti iz igre zaradi poškodbe. Vseh 90 minut pa je v dresu prvakov igral Nigerijec John Ogu, ki je med letoma 2006 in 2010 zbral 97 nastopov za ptujsko Dravo. V ekipi je šest tujcev, njena tržna vrednost pa znaša 13,58 milijona evrov, kar je druga najdražja ekipa v Izraelu, na 1. mestu je Maccabi Tel Aviv.

Visoke temperature

Od leta 2015 jo vodi 38-letni trener Barak Bachar, ki je bil svojčas tudi nogometaš. Pod njegovo taktirko je ekipa lani igrala v skupinskem delu evropske lige, v kateri sta jo v hrbet gledala tudi milanski Inter in Southampton. V šestnajstini finala jo je izločil šele turški Bešiktaš. »Izraelska liga je zelo močna. Igralci ne stavijo toliko na telesno moč kot na prefinjenost. Velika ovira za vse ekipe, ki v tem času gostujejo tam, je visoka temperatura!« nam je iz prve roke o Izraelu pripovedoval Dino Škvorc, 27-letni hrvaški nogometaš, ki je okrepil Ankaran Vlada Badžima. Škvorc je v pestri karieri nosil dres dveh izraelskih klubov, in sicer Beitarja iz Jeruzalema in Hapoela Kfar Saba. Lani mu je prav zdajšnji tekmec Maribora prekrižal načrte v 2. predkrogu lige prvakov. Škvorc je bil član moldavskega Šerifa. »To je zelo ambiciozen klub. Pred leti so si zgradili nov stadion, v klub so vložili velika sredstva. Zdaj so nagrajeni z naslovom državnega prvaka, radi bi še več.

144 milijonov evrov znaša tržna vrednost kluba Olympique Marseille.

Na svojem stadionu so zelo neugodni, težko jih je premagati. Tribune so vedno polne,« meni Škvorc, ki je s Šerifom izgubil v Izraelu z 2:3, pri čemer so gostitelji vse tri gole dosegli z 11-metrovk, v Moldaviji pa so se tekmeci uspešno branili in zadržali rezultat 0:0. »Maribor ima svoje možnosti. Izraelci niso Real Madrid, da Maribor ne bi mogel igrati proti njim. Ima pa Hapoel zelo dobro ekipo. Tudi zmagujejo kot ekipa. Posamezniki ne izstopajo, vse je podrejeno moštvenemu uspehu. Zanje je značilno, da stalno napadajo in se tako tudi branijo,« razmišlja Škvorc, ki spomni še na trenerja Baraka Bacharja. »Imajo zelo pedantnega trenerja, ki v svoji ekipi precej pozornosti nameni prekinitvam in disciplini v igri. Ne more se zgoditi, da bi kdo stekel tja, kamor ne bi smel,« je še dejal Škvorc.

Pot nazaj k vrhu

Kar 31 lovorik je v svoji zgodovini osvojil domžalski tekmec Olympique iz Marseillea, tudi ligo prvakov. Premore devet naslovov francoskega državnega prvaka, desetkrat je bil pokalni prvak. Zadnji državni naslov sega v leto 2010. Prejšnjo sezono so sklenili na 5. mestu, oktobra 2016 pa so zamenjali trenerja. Uvod je bil slab, zato se je moral posloviti Franc Passi. Na 12. mestu je moštvo prevzel njegov rojak Rudi Garcia, ki nadaljuje delo tudi letos. Uvod v sezono je bil vzpodbuden. Ob uspehu v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo (izločili so Oostende) so tudi v domačem prvenstvu tik pod vrhom. Po dveh krogih imajo dve zmagi – doma so s 3:0 odpravili Dijon, v gosteh pa so bili z minimalnim izidom 1:0 boljši od Nantesa.

Tudi naš Cesar

Ekipa premore 11 tujcev, prednjačijo trije Kamerunci. Po oceni spletnega portala Transfermarkt je celotna zasedba vredna dobrih 144 milijonov evrov, največ, 26, kapetan Dimitri Payet, ki je prišel v klub pozimi. Pripeljali so ga, da bi okoli njega zgradili ekipo, ki bo spet naskakovala sam vrh francoske lige. To je osrednji cilj ameriškega poslovneža Franka H. McCourta ml., ki je od oktobra lani lastnik kluba. Zgodovino moštva so zaznamovali tudi trije legendarni igralci – Francoz Jean-Pierre Papin (leta 1991 je za svoje dosežke prejel zlato žogo), hrvaški napadalec Josip Skoblar (leta 1971 je dosegel kar 44 golov in prejel zlato kopačko) ter Didier Drogba. Igralec s Slonokoščene obale je bil leta 2004 najboljši igralec francoske lige. V dresu Marseilla se je predstavil tudi Boštjan Cesar. Kapetan slovenske reprezentance je bil član kluba med letoma 2005 in 2009, vmes so ga posodili v Anglijo (West Bromwich Albion). 

 


Francozi z dvema rešitvama

Pred svojimi gledalci na kultnem stadionu Velodrome se je v tej sezoni Olympique predstavil z ambiciozno postavitvijo 4-3-3, v gosteh pa so odigrali malce previdneje 4-2-3-1.



 

Deli s prijatelji