NAPOVEDI

Mar ni Zlatko Zahovič
 napovedal zmagovalca?

Objavljeno 06. junij 2013 09.28 | Posodobljeno 06. junij 2013 13.00 | Piše: Rok Tamše

Hrvat Ante Čačić bo v Mariboru vodil svoj drugi največji klub v karieri po zagrebškem Dinamu.

Nova naveza v Mariboru – Zlatko Zahovič in Ante Čačić (foto: Marko Pigac).

MARIBOR – Športni direktor vladarjev slovenske nogometne scene Zlatko Zahovič je namesto Darka Milaniča – ta je v torek v ne povsem razjasnjenih okoliščinah zapustil Ljudski vrt in odšel v graški Sturm – za trenerja Maribora pripeljal hrvaškega strokovnjaka Anteja Čačića. Alfa in omega vijoličnih je dan prej napovedal, da lahko na klop njegovega moštva pride zgolj zmagovalec.

Torej je Ante Čačić zmagovalec ali ne?

V sezoni 2011/12 je za vrhunec dozdajšnje kariere vodil zagrebški Dinamo, ki je v vseh pogledih najboljši in najmočnejši klub pri južnih sosedih. Z 10-milijonskim proračunom je mlel tekmece na obubožani hrvaški sceni (33 zaporednih zmag), kjer je glavni sinonim za revščino nekdaj resni tekmec Dinama, splitski Hajduk. V takšnem tekmovanju je bil Čačić res zmagovalec. In res je tudi, da je Dinamo vodil do lige prvakov, zaenkrat še neuresničenega cilja Zahoviča v Mariboru. Modri so se med elito resda uvrstili zaradi izjemne naklonjenosti sreče (odločilni gol Domagoja Vide v 97. minuti proti bolgarskemu Ludogorcu v 2. predkrogu kvalifikacij) in spretnosti ravno proti vijoličnim (skupna zmaga s 3 : 1). No, v skupini ligi LP je bil Dinamo pod vodstvom Čačića nebogljen. Proti PSG, Portu in kijevskemu Dinamu je prejel 14 zadetkov in dosegel le enega ter osvojil točko proti soimenjaku v zadnjem krogu skupinskega dela na domačem terenu. Novembra lani je Dinamov šef Zdravko Mamić odpustil Čačića, novi trener Maribora pa je letos spomladi poskušal v drugi hrvaški ligi obdržati Radnik Sesvete, a mu to ni uspelo (izpadlo je kar sedem klubov!). Čačić torej izkušnje črpa iz hrvaške province, metropole in evropske elite. Morda velja pripomniti še to, da se 59-letni strokovnjak v vlogi prvega trenerja v nobenem klubu ni zadržal več kot dve sezoni, najpogosteje je zdržal eno. Število klubov, ki jih je vodil? 13 v 19 letih.

Po vsem tem mora biti Čačiću resnično v veliko čast, da je z Mariborom podpisal dveletno pogodbo. »Spominjam se, ko sem pred enim letom sedel tukaj kot trener Dinama. Ne bom pozabil tekme, videl sem dober Maribor, ki je proti nam odigral dve dobri tekmi. Videl sem atmosfero, bilo je fantastično. Ljubitelji nogometa so pokazali, kako radi imajo klub. Počaščen sem, da bom lahko delal v takem klubu, ki je na tem prostoru poleg Dinama eden najstabilnejših. Čim prej se želim naučiti slovensko, velikokrat sem že bil tukaj in ne počutim se tujec,« je dejal Čačić, ki bo z domačimi pomočniki že formirano moštvo zbral na prvem treningu 12. junija.

Čačić je znan po elegantnem nastopu, dobri komunikaciji, s samozavestjo in rezultati bo moral še prepričati vse v zahtevnem Mariboru. Brez dvoma mu bodo igralci sledili, saj so profesionalci, nad katerimi navsezadnje bdi veliki šef Zahovič: »Ko je odšel Darko Milanič, smo analizirali stanje in iskali trenerja, ki bi bil najboljša rešitev za našo ekipo in naš klub. Iskali smo trenerja, ki bi to ekipo dvignil na še višjo raven.« In kaj napoveduje Čačić? »Verjamem, da bomo zadržali raven gospoda Milaniča. To je temelj, mogoča pa je seveda nadgradnja. Prepričan sem, da bom imel podporo, in verjamem, da bodo navijači prepoznali pošteno delo. Cilji so enaki: dominacija v slovenskem nogometu pa čim več tekem v Evropi. Brez Evrope bo klub težko zdržal na tej ravni. Sem pristaš napadalnega nogometa. Igra se za gol več. Hočem videti promocijo nogometne igre, igramo za gledalce.«

 

Deli s prijatelji