NOGOMET

Mandarićeva Olimpija pred uresničitvijo sanj

Objavljeno 13. maj 2016 12.35 | Posodobljeno 13. maj 2016 12.36 | Piše: Rok Tamše

Pred finišem najbolj dramatične nogometne sezone v zgodovini Slovenije.

Prvi igralec Prve lige Telekom Slovenije Rok Kronaveter v objemu Aleksandra Šelige po zadnji zmagi v Celju. Foto: Tomi Lombar

Nogometni junaki srede nimajo pravega časa za odmor, saj so že jutri na sporedu tekme 35. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije. Olimpija je z zmago v Celju bolj ali manj zakoličila naslov prvaka, prvi po sušnih 21 letih. Moštvo Olimpije se je zelo dobro odzvalo po šoku s porazom v derbiju proti Mariboru. Zeleno-beli so zelo učinkovito presegli nestrinjanja na relaciji trener Rodolfo Vanoli–igralci zaradi nejasne komunikacije o razvpiti taktiki, ki jih je stala tri točke v derbiju. Že po treh dneh se je razpletlo sanjsko za zmaje, Mariborčani pa so se praktično poslovili od naslova prvaka s šokantnim porazom proti Rudarju v Ljudskem vrtu.

»V Celju smo odigrali pametno in zrelo tekmo. Zgodnji zadetek Kenana Bajrića nam je vlil dodatno samozavest, z drugim zadetkom, ki ga je dosegel Miha Zajc, pa smo nasprotnika prisilili v odprto igro, ki vselej pušča veliko prostora za hitre protinapade. Ne glede na zahtevnost položaja, v katerem smo se znašli po nesrečnem porazu na večnem derbiju, so se fantje odzvali na najboljši možni način. Zmago v Celju posvečamo predsedniku, izjemnim navijačem in samim sebi,« strateg Vanoli ostaja zvest izjavam iz časov službovanja v Kopru, kjer ni pozabil omeniti še mesta. Italijan ni pozabil, kaj je doživljal po porazu v derbiju. »Odkar sem v Olimpiji, smo odigrali tri dobre tekme, z izjemo drugega polčasa proti Mariboru. Naredili smo določene spremembe in prinesli napredek. Vesel sem za vso podporo. Čeprav sem bil po derbiju z Mariborom deležen številnih kritik, sem bil tiho. Danes smo pokazali, kaj zmoremo.« Ko trener zmaguje, lahko govori, kar hoče. Njegov največji zaveznik je »gospod Rezultat«.

Zdaj se pripravlja prava invazija Green Dragonsov in drugih privržencev na Velenje, kjer se bo Olimpija v soboto udarila z Rudarjem, ki si je s senzacionalno zmago v Ljudskem vrtu že zagotovil obstanek v prvoligaški druščini, zato bodo knapi sproščeni in zelo nevarni. Brez dvoma bo 3500 sedežev na stadionu Ob jezeru zasedenih. Z zmago bi si lahko Ljubljančani že krog pred koncem državnega prvenstva tudi teoretično zagotovili naslov prvaka, sicer pa Ljubljančane tako in tako čaka veliko slavje 21. maja v Stožicah, kjer bodo v zadnjem krogu gostili novomeško Krko. Priprave na veliko zabavo so že v teku.

Kaj še ve dr. Stevan Đorđević?

Predsednik Celja dr. Stevan Đorđević je dan pred tekmo z Olimpijo za enega izmed časnikov brez kakršnih koli dokazov izjavil, da je Olimpija hotela nagraditi njegove igralce za zmago v Mariboru v 23. krogu 27. februarja s 6000 evri. Takrat so Celjani zmagali z 1:0. Stimulacija oziroma nagrajevanje drugih moštev za zmago samo po sebi ni nezakonito, je pogosta praksa marsikje v svetu, je pa seveda moralno vprašljivo početje. Đorđević se je takrat obrnil tudi na predsednika Olimpije Milana Mandarića, skupaj sta ugotovila, da nihče ne ve, kdo je ponujal denar Celjanom in na kakšen način. Dva meseca in pol pozneje pa je Đorđević vse to spravil v medije, v izjavi je izrecno povedal, da je denar ponujala Olimpija. Zanimivo bi bilo izvedeti, kaj je Đorđevića motiviralo za resne obtožbe na naslov Olimpije na podlagi govoric. Mandarić je že napovedal, da hoče zadevi priti do dna. Nogometna zveza Slovenije bi se morala skupaj s policijo resno lotiti tega medijskega nastopa Stevana Đorđevića, saj zna vedeti veliko več, kot je povedal za javnost. Predsednik kluba se pač ne bi smel tako lahkomiselno igrati z ugledom Prve lige Telekom Slovenije in slovenskega nogometa, v katerem je eden najodgovornejših členov.

Kdo sploh kaj ve v Kopru?

Ni pa zanimivo samo pri klubih z vrha prvenstvene razpredelnice. Zelo lepo presenečenje so svojim navijačem pripravili nogometaši Krke, ki so v Kopru premagali neposrednega tekmeca v boju za obstanek. Zdaj so Novomeščani in Koprčani na dnu lestvice z istim številom točk (34). O stanju v moštvu Luke Koper veliko pove izjava trenerja Milana Obradovića takoj po tekmi: »To je bil težak poraz. Ne vem, zakaj doma ne moremo igrati tako kot v gosteh. Ne vem, zakaj, to bomo videli po obširni analizi. Danes se nismo borili, nismo pustili srca na igrišču, kot smo se dogovorili pred tekmo.« Župan Boris Popovič spoznava, da je z legijo tujcev in trgovsko naravnanim vodstvom težko sestaviti resno moštvo, ki bi konstantno dosegalo dobre rezultate, pritegnilo in navduševalo občinstvo ter zagotavljalo kredibilnost tega projekta pri navijačih in sponzorjih. Športni direktor Dušan Petković in menedžer Andy Bara bosta strogemu Popoviču težko pripravila sprejemljivo razlago, zakaj meče denar skozi okno in postaja tarča posmehovanj na nogometni sceni. Sicer imajo Koprčani na papirju lepše možnosti, da osvojijo vsaj deveto mesto in igrajo v dodatnih kvalifikacijah za obstanek v PLTS proti drugouvrščenemu drugoligašu. Kozlički z Obale bodo v soboto odigrali primorski derbi v Novi Gorici, v zadnjem krogu pa v Koper prihaja Zavrč s Slavkom Matićem, bivšim trenerjem Luke Koper ter dobrim prijateljem zdajšnjega koprskega moštva. Se bo usmilil svojih?

Krog presenečenj

Vsi izidi 34. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Celje : Olimpija 1:3 (3200 gledalcev; Lovre Čirjak 21.; Kenan Bajrić 3., Miha Zajc 20., Rok Kronaveter 47.), Maribor : Rudar 2:3 (4000 gledalcev; Sintayehu Sallalich 45., Jean-Philippe Mendy 78.; Ivan Knezović 65., Leon Črnčič 83., Nikola Tolimir 94.), Krško : Gorica 0:2 (1000 gledalcev; Andrej Kotnik 11., Marko Nunić 85.), Domžale : Zavrč (300 gledalcev), Luka Koper : Gorica 2:3 (400 gledalcev; Toni Datković 45., Marin Jurina 57.; Luka Majcen 29., 51., Matteo Boccaccini 77.). Vrstni red strelcev: Andraž Šporar 17 golov, Rok Kronaveter (oba Olimpija) 16, Jean-Philippe Mendy (Maribor) 15, Blessing Eleke (Olimpija) 14,...

Pari 35. kroga (vse v soboto, 14. maja ob 16.55): Gorica – Luka Koper, Rudar – Olimpija, Domžale – Celje, Krka – Maribor, Zavrč – Krško.

 

Deli s prijatelji