SPREMEMBE

Mandarić in Vanoli s peklenskim načrtom

Objavljeno 22. april 2016 11.25 | Posodobljeno 22. april 2016 11.27 | Piše: Rok Tamše

Predsednik nogometašev Olimpije bo verjetno že danes imenoval novega trenerja.

Predsednik Olimpije Milan Mandarić in vratar Nejc Vidmar. Foto: Dejan Javornik

Pred 31. krogom nogometne Prve lige Telekom Slovenije spremljamo dogodke, ki bodo odločilno vplivali na razmerje moči med najboljšima kluboma v državi, Olimpijo in Mariborom. Vijolični so se uvrstili v finale pokalnega tekmovanja, roko na srce, tudi z izdatno pomočjo sodnika Nejca Kajtazovića, ki je na povratni polfinalni tekmi z Zavrčem v Ljudskem vrtu prestrogo izključil igralca haloškega prvoligaša Matijo Miketića. Pozneje Mariborčanom v podaljšku ni bilo težko premagati številčno oslabljene ekipe, sploh ker je začel delovati napadalni dvojec Milivoje Novaković-Jean-Philippe Mendy. »Cilj je dosežen, smo v finalu in na pravi poti. Visoko zmago kvari le spoznanje, da smo v tem zgoščenem ritmu morali odigrati 120 minut. Smo pa si ob dogajanjih v obeh tekmah zaslužili napredovanje proti tekmecu, ki se je znova pokazal kot trdna, zelo dobra ekipa. Ko zmagaš v takšnem dvoboju, pomeni, da je delo dobro opravljeno,« je zadovoljen trener Darko Milanič, ki bo 25. maja pripravil taktični načrt, kako premagati Celje na koprski Bonifiki.

Medtem so se v Ljubljani dogajale povsem drugačne stvari. Predsednik Olimpije Milan Mandarić je najprej odpustil trenerja Marka Nikolića, nato še športnega direktorja Ranka Stojića, razkril pa je tudi, da v Olimpiji ni več niti poslovnega direktorja Boruta Kuzmiča, ki se ni obnesel. V klub je menda prišel po priporočilu Mandarićevega odvetnika Francija Matoza. Mandarić mora tako opraviti popoln remont kadrovske zasedbe na najpomembnejših položajih. Da bi rešil sezono, torej osvojil naslov državnega prvaka, se je obrnil na italijanskega stratega Rodolfa Vanolija, bivšega trenerja Luke Koper, s katerim je v sredo zvečer opravil nekajurni sestanek. »Vanoli je zapustil zelo pozitiven vtis. Je samozavesten, pozna položaj Olimpije, pozna ligo in vse naše tekmece. Se še bova sestala in mislim, da bom lahko odločitev sporočil danes, v najslabšem primeru pa v ponedeljek. Rad bi, da bi z nami spremljal že sobotno tekmo s Krškim,« nam je včeraj dejal predsednik Olimpije. Mandarić in Vanoli imata torej podoben pogled na to, kako naj bi zmaji v finišu prvenstva zadržali prvo mesto na lestvici. Tekmo 31. kroga s Krškim v Stožicah bo vodil Radoje Smiljanić, pomočnik odpuščenega Nikolića.

Kaj lahko Vanoli ponudi zeleno-belim na zadnjih petih tekmah državnega prvenstva? Triinpetdesetletni Italijan, nekdanji branilec italijanskih nižjeligašev, je trenerski vrhunec dosegel prav v Kopru. Pod okriljem predsednika Anteja Guberca je lani s Koprčani osvojil pokal in superpokal Slovenije. Glede na svoj nogometni DNK zagovarja popolno obrambno igro in taktično disciplino. Vanoli ne bo prišel v Ljubljano, da bi razvajal navijače Olimpije z všečno igro. Njegova edina naloga je, da osvoji državno prvenstvo. Ker je Olimpija ob zadnji poškodbi Blessinga Elekeja brez napadalcev – tu je le Miroslav Radović –, mora Vanoli pripraviti strategijo, kako bo v italijanskem slogu na vseh tekmah zmagoval vsaj z 1:0, najbolj pomembno pa je, da 7. maja dobi tudi derbi z Mariborom v Stožicah. Vanoli zna, sodeč po izkušnjah iz Kopra, mobilizirati moštvo in pripraviti taktiko, večja ovira bo njegova komunikacija z igralci. Ker ne govori niti angleškega jezika, potrebuje prevajalca, to pa bi lahko bil Tonči Žlogar, nekdanji slovenski reprezentant in član Olimpije, ki je po delovanju v zamejstvu ta čas na trenerskem počitku. Gre za moža, ki ne bo popoln tujec v Olimpiji. Zdi se, da bi bila naveza Vanolija in Žlogarja v tem trenutku optimalna za zmaje, če se je Mandarić že odločil, da na klopi potrebuje izkušenega trenerja s slovenske prvoligaške scene, ki dobro pozna preostale tekmece Olimpije, do konca sezone se tudi zna odzvati na vse aktualne zahteve. V poplavi slabih vesti za Olimpijo pa je dobra vsaj ta, da z moštvom spet normalno trenira prvi vratar Nejc Vidmar, ki je bil zadnje tedne odsoten zaradi vnetja obraznega živca. Ljubljančan je menda resen kandidat, da stopi med vratnici že na jutrišnji tekmi s Krškim.

 

Deli s prijatelji