NOGOMET

Mandarić pred derbijem že dal šampanjec na led

Objavljeno 07. maj 2016 13.52 | Posodobljeno 07. maj 2016 13.54 | Piše: Rok Tamše

Danes ob 20.15 bo v Stožicah veliki nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom.

Olimpijin napadalec Miroslav Radović bo spet na udaru mariborskih branilcev, tako kot v tem dvoboju z Mitjo Vilerjem. Foto: Leon VIdic/Delo

Danes bomo priča verjetno najpomembnejšemu poglavju v finišu državnega nogometnega prvenstva, ko gre za boj za naslov prvaka. Vodilna Olimpija ima v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije v dvoboju z drugouvrščenim Mariborom čudovito priložnost, da na razprodanem stadionu v Stožicah stori velik korak proti lovoriki, na katero v ljubljanskem taboru čakajo dolgih 21 let. Ob zmagi bi prednost zmajev pred vijoličnimi narasla na šest točk in bi jo bilo zelo težko izničiti v zadnjih treh krogih. Vložek v drevišnji derbi je torej ogromen, tekmovalni naboj bo šel do skrajnosti.

»Mislim, da je trener Vanoli opravil fantastičen posel, saj je prebudil igralce. Svojo pozitivno energijo je prenesel na fante in dobro sestavil moštvo. Zelo vesel sem zaradi njega. Moramo pa biti previdni, spoštujemo Maribor in njegove uspehe. Zmaga v Kopru je zelo pomembna, dala nam je nov zagon pred derbijem. Ne bo nam lahko, toda mislim, da smo psihološko in fizično dovolj dobro pripravljeni, da zmagamo. Zdaj smo bližje cilju, toda ostati moramo zbrani na preostalih štirih tekmah. Zgodaj je še za slavje, ampak mislim, da bi lahko dal steklenico šampanjca na led,« se je namuznil predsednik Olimpije Milan Mandarić, za katerim je redko doživeto turbulentno obdobje, ko je bil primoran odpustiti športnega in poslovnega direktorja ter trenerja, v Italijanu Rodolfu Vanoliju pa je našel stratega, ki naj bi zmagovito končal ambiciozno misijo v državnem prvenstvu.

V tej sezoni je Olimpija uspešnejša od Maribora v medsebojnih obračunih. Avgusta so zmaji v Ljudskem vrtu povozili vijolične s 3:0, novembrski derbi v Stožicah se je končal z remijem 2:2, marca je bilo v mestu ob Dravi 0:0. Odkar se je Olimpija leta 2009 vrnila med prvoligaše, sta največja slovenska kluba odigrala 27 tekem, bilanca pa je: 13 zmag Maribora, tri zmage Olimpije in 11 neodločenih izidov. Prvak iz Štajerske je v 13 dvobojih v Ljubljani zmagal petkrat, šestkrat pa je bilo neodločeno. Na ugodno tradicijo bodo tudi drevi veliko dali Darko Milanič in njegovi varovanci. V domačem taboru veliko pričakujejo od izkušenega srbskega napadalca Miroslava Radovića. »Z zmago v Kopru smo si znova dvignili samozavest in povrnili vero v svoje sposobnosti. Vemo, kaj lahko dobimo z morebitno zmago proti Mariboru. Več kot le tri točke. V igri je naslov državnega prvaka, kar mesto Ljubljana in klub čakata že dve desetletji. Zavedamo se, da nam ne bo lahko, toda premoremo dovolj izkušenj, kakovosti in znanja, da se lahko zoperstavimo tekmecu, ki je v preteklih sezonah dominiral v slovenskem klubskem nogometu. Maribor spoštujemo, toda naš cilj je kristalno jasen: zmagati na vseh štirih tekmah do konca sezone. Verjamem, da bomo odigrali pravo, moško tekmo in se na koncu z našimi izjemnimi navijači veselili pozitivnega razpleta,« pravi 32-letni Radović. V mariborskem napadu bo eno glavnih vlog verjetno imel Jean-Philippe Mendy, prvi strelec vijoličnih s 14 zadetki: »Imeli bomo veliko podporo s tribun, kot vselej v derbiju, in res se že veselimo vsega, kar prinaša sobotni večer. Ne ukvarjamo se z izračuni po točkah, prav tako pa ne z zadevami, ki spadajo v trenerjevo domeno. Mi moramo opraviti svoje delo na igrišču, strategijo pa bo pripravilo strokovno vodstvo.« Pari 33. kroga so: Zavrč – Celje (sinoči), Rudar – Luka Koper, Krka – Krško (obe danes ob 17. uri), Olimpija – Maribor (danes ob 20.15), Gorica – Domžale (jutri ob 16.55)

Deli s prijatelji