DODATNE KVALIFIKACIJE

Madžarska slavi uvrstitev na nogometno EP po 44 sušnih letih

Objavljeno 15. november 2015 23.42 | Posodobljeno 15. november 2015 23.42 | Piše: STA, S. U.

Madžari so si vozovnico priborili z zmago 2 : 1 (1 : 0) v dodatnih kvalifikacijah proti Norveški.

BUDIMPEŠTA – Nogometna reprezentanca Madžarske si je kot prva v dodatnih kvalifikacijah priigrala nastop na zaključnem turnirju evropskega prvenstva 2016 v Franciji. Madžari so danes v povratni tekmi dodatnih kvalifikacij v Budimpešti z 2 : 1 (1 : 0) premagali Norveško, uspešni so bili tudi v gosteh z 1 : 0.

Nogometna Madžarska je celo večnost čakala na uvrstitev na veliko tekmovanje. Na evropskem prvenstvu so bili Madžari namreč nazadnje pred že precej zaprašenimi 44 leti, zadnje veliko tekmovanje pa je bilo za nekoč slavno madžarsko ekipo svetovno prvenstvo v Mehiki 1986.

A prihodnost je, kot kaže, drugačna, napovedujeta tekmi z Norveško. Madžari, ki se jim je za las izmuznila neposredna uvrstitev na EP, saj so šele v zadnjem krogu kvalifikacij zdrsnili z mesta, ki bi jih kot najuspešnejšo tretjeuvrščeno ekipo vseh skupin popeljalo na EP – dobila ga je Turčija –, so bili že pred dnevi zelo uspešni v Oslu. Z minimalno zmago so presenetili domačine, debitant v madžarski reprezentanci Laszlo Kleinheisler pa je bil strelec edinega gola.

Lepo izhodišče so si slovenski vzhodni sosedje še močno popravili v 14. minuti današnje tekme. Takrat je Tamas Priskin odlično sprejel dolgo podajo, osmešil tri norveške branilce in z močnim strelom z roba kazenskega prostora matiral Oerjana Nylanda. Norvežani so se prebudili šele ob koncu prvega dela, žoga pa je po strelu Evena Hovlanda v 45. minuti oplazila vratnico.

Madžarska se je v drugem delu taktično zaprla in prepustila pobudo tekmecem, sama pa pazila na zanjo sijajen izid. Dokončno bi lahko zmagovalca odločil Balazs Dzsudzsak, a je v 60. minuti zadel le prečko. Norvežani so morali vse moči usmeriti v napad, toda nepremagljiva ovira je bil vratar Gabor Kiraly, ki je preprečil vse nevarnejše akcije.

Konec je bil vendarle zanimivejši, najprej je v 83. minuti skoraj vse norveške upe razblinil Markus Henriksen, od katerega se je žoga odbila v mrežo njegove ekipe, a je nato isti igralec štiri minute pozneje zadel še na pravi strani. A takrat je bilo že prepozno in veliko slavje v Budimpešti se je lahko začelo.

V Francijo vodijo le še tri mesta, zapolnili jih bodo zmagovalci povratnih dvobojev med Irsko in BiH (prva tekma 1 : 1), Dansko in Švedsko (1 : 2) ter Slovenijo in Ukrajino (0 : 2).

Udeleženke EP so ob Madžarski in gostiteljici Franciji z uspešnimi nastopi v kvalifikacijami že pred časom postali Avstrija, Anglija, Islandija, Češka, Severna Irska, Portugalska, branilka naslova Španija, Švica, Italija, Belgija, Wales, Albanija, Romunija, Nemčija, Poljska, Rusija, Slovaška, Hrvaška in Turčija.

Na EP bo prvič doslej nastopilo 24 ekip.

Deli s prijatelji