GREDO NAPREJ

Maccabi ovira Maribor na poti proti ligi prvakov

Objavljeno 25. julij 2014 12.23 | Posodobljeno 25. julij 2014 12.23 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora uspešno čez Zrinjski proti ligi prvakov, na vrsti je izraelski prvak.

Dare Vršič je s Petrom Stojanovićem proslavil prvi evropski zadetek za Maribor v novi sezoni. Foto: Marko Pigac

Napadalci Maribora so še naprej v krizi, vijolično moštvo pa se je vseeno dokaj zanesljivo uvrstilo v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov, kjer se bo že v sredo, 30. julija, doma prvič pomerilo z izraelskim prvakom Maccabijem iz Tel Aviva. Po izidu 0:0 v Mostarju so Mariborčani v Ljudskem vrtu pred 7500 gledalci premagali prvaka BiH Zrinjski z 2:0. »Sem sem prišel po čudež in verjamem, da se lahko zgodi. Zdaj je najprej na vrsti Maccabi. Mislim, da so možnosti 50:50. Motivacija bo še večja, stadion bo poln. Ob takšnem vzdušju lahko tudi razbijemo tekmeca, kot je Maccabi,« je povedal Dare Vršič, ki je za prvi zadetek slovenskega prvaka mojstrsko izvedel prosti strel v 45. minuti. Ko je omenil čudež, je mislil na uvrstitev v skupinski del lige prvakov. Ta bo dosegljiva le, če se bo forma moštva popravila, predvsem pa, če bodo začeli zadevati napadalci, ki v treh tekmah v tej sezoni še niso zadeli mreže nasprotnikov. Proti Zrinjskemu so več kot zrele priložnosti kot po tekočem traku zapravljali Agim Ibraimi (dvakrat), Marcos Tavares in Jean-Philippe Mendy. Ibraimi se je sicer delno odkupil v 57. minuti, ko je zadel iz bele točke, potem ko je ruski sodnik Sergej Lapočkin tako rekoč podaril kazenski strel Štajercem. Trk Petra Stojanovića z vratarjem Ratkom Dujkovićem, ki je bil najboljši mož v vrstah gostov, pač ni bil za najstrožjo kazen. A tudi to dosti pove o ugledu Maribora pri sodnikih.

Potrpežljivost in nadzor

»Zrinjski se je dobro postavil, ni nam omogočal igre, a bili smo potrpežljivi, nadzorovali smo potek tekme, stopnjevali ritem proti koncu prvega polčasa, imeli priložnosti in zabili po prostem strelu. V drugem polčasu smo vedeli, da bomo imeli dovolj prostora, zadeli smo še enkrat in zasluženo zmagali,« je dejal trener Maribora Ante Šimundža. Mostarski strateg Branko Karačić je prepričan, da sta bila prekrška za prosti in kazenski strel, po katerih sta padla gola, dosojena prestrogo, a vseeno priznal: »Prišli smo z namenom, da premagamo favorita, do 37. minute smo imeli igro, imeli tri priložnosti, iz katerih bi lahko zadeli, a na žalost nismo. Nato je, kot so mi povedali igralci, sledila nekakšna črna luknja v naši igri in na žalost smo odšli na odmor z neugodnim izidom. Mariboru moram čestitati za uvrstitev v naslednji krog, želim mu tudi veliko uspeha v nadaljevanju.«

Morda igra Maribora v zvezni vrsti in napadu še ni na pravšnji ravni za zahtevnejše evropske preizkušnje, obrambna vrsta pa za zdaj deluje brezhibno (v treh tekmah brez prejetega gola). Zrinjski je imel zgolj eno priložnost, ki pa jo je z odličnim posredovanjem izničil vratar Jasmin Handanović. V vijoličnem taboru potrjujejo, da je dodatno kakovost in zanesljivost defenzivnega bloka prišla z Markom Šulerjem. »Mogoče še nismo na pravi ravni, a vemo, za kaj gre in kaj želimo. Maccabi je gotovo premagljiv, bo pa zelo težko. Treba bo še dvigniti raven,« je dejal Korošec, ki je leta 2012 kratek čas igral za Hapoel iz Tel Aviva, kjer se je seznanil z močjo Maccabija: »Ekipa se je sicer kar precej spremenila, a že ko sem jaz igral v Izraelu, so igrali vrhunski nogomet. Še zdaleč pa niso velik favorit. Igrajo manj na kontakt in veliko na hitro žogo, vendar znajo imeti težave proti ekipam, ki se znajo postaviti. Na domačem stadionu imajo dobro vzdušje, zato bo majhen hendikep zanje, da nas ne bodo mogli gostiti doma.« Zaradi zaostrenih političnih razmer in vojaških posredovanj je Maccabi domačo tekmo 2. kroga kvalifikacij proti andorski Santa Colomi odigral v Larnaki na Cipru. Najkasneje do ponedeljka bo jasno, ali bodo na tem otoku 6. avgusta na povratni tekmi gostovali tudi Mariborčani.

Viole: Bosanci, roke gor, j... vas Maribor!

Pred tekmo Maribora in Zrinjskega so imeli mnogi pomisleke glede mostarske navijaške skupine Ultras, češ da bi lahko povzročila kakšno nevšečnost. Ozračje na tribunah pa je bilo ob ustreznem varovanju pravo navijaško. Viole so bile na standardni ravni, mostarski ultrasi (bilo jih je kakšnih 200) pa tudi niso zaostajali s petjem in skandiranjem. Ob koncu tekme so si Štajerci le nekoliko privoščili poražence: »Bosanci, roke gor, j... vas Maribor.« Odgovor je bil enakovredno prostaški vzklik: »Slovenske p....!«

Zahovič: Velikonja nas zanima

Vse je odvisno od naslednjih tekem Maribora v kvalifikacijah za ligo prvakov, toda športni direktor Zlatko Zahovič kombinira in tehta. Pisali smo že, da naj bi bila v igri za prihod v Ljudski vrt napadalca Etien Velikonja in Nejc Pečnik. Zahovič nam je včeraj dejal: »Prvič slišim, da bi Pečnik prišel k nam. A da ne bo pomote, gre za odličnega igralca. Glede Velikonje lahko potrdim naše zanimanje zanj, vse pa bo odvisno od naših evropskih nastopov in pogovorov z njegovim agentom.« Velikonja se ne more najbolje uveljaviti v Cardiffu, Pečnik pa je po sezoni v Crveni zvezdi prost igralec. 

Deli s prijatelji