1. SNL

Luka Koper še naprej 
z nogometnimi kanarčki

Objavljeno 02. oktober 2013 11.21 | Posodobljeno 02. oktober 2013 11.22 | Piše: Rok Tamše

Ob dobrem startu koprskih nogometašev v sezono Luka Koper ostaja glavni pokrovitelj.

Koprska nogometna mladina kipi od nadarjenosti. Foto: Leon Vidic, Delo

KOPER – Še na začetku poletja je bilo videti, da je nogometni kolektiv s koprske Bonifike pred razsulom, potem pa se je zgodil čudežni preobrat. Po prvotnem odstopu se je v klub ekspresno vrnil alfa in omega obalnega prvoligaša, uradno podpredsednik Ante Guberac, ki bo na bližnji skupščini postal tudi predsednik kluba. Z največjim upnikom, ameriškim poslovnežem jugoslovanskega rodu Milanom Mandarićem, se je dogovoril za dinamiko plačevanja 800.000 evrov dolga, ki je odvisna predvsem od prodaje igralcev v tujino, ter v glavnem rešil vse preostale dolgove. Kot češnja na finančno torto rumeno-modrih pa je prišel dogovor z vodstvom podjetja Luke Koper o nadaljnjem sodelovanju, pogodba je tik pred podpisom. »Podjetje Luka Koper je odgovorno do lokalnega okolja. Naš nogometni klub je še edini od večjih športnih kolektivov pri nas, ki v teh težkih časih ni samo preživel, ampak tudi uspešno dela in ima pred sabo obetaven razvoj. V Luki so to prepoznali, ostajajo naš glavni pokrovitelj tudi v naslednjih petih letih, kar pomeni 500.000 evrov na sezono. To nam ob drugih denarnih prilivih omogoča, da mirno delamo z mladimi in ustvarimo uspešno zgodbo s članskim moštvom,« je ponosno pojasnil Guberac. V pičlih dveh, treh mesecih se je torej v Kopru zgodil popoln zasuk glede usode nogometašev. Po črnih oblakih in potopu, ki je grozil, so napočila jasna vremena in sončna prihodnost. Naveza Guberac-župan Boris Popovič-predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič očitno dobro deluje.

Igralski zaklad

Mlado moštvo Luke Koper je v nedeljo na kolena spravilo tudi prvaka iz Maribora in odneslo stolček trenerju Anteju Čačiću. Zasedba, ki jo z veliko vnemo vodi italijanski strokovnjak Rodolfo Vanoli, je tik pod vrhom prvenstvene razpredelnice, čeprav so na začetku sezone na Bonifiki napovedali le boj za obstanek v elitni druščini. »Vsi v klubu odlično delajo z mladimi igralci, ki so fantastični. Imajo voljo in željo, da mi sledijo. Z našimi upi odkrivamo nove dimenzije Luke Koper. V čast mi je, da smo premagali Maribor. Toda gledam tudi na lestvico in pričakujem, da bomo višje kot v lanski sezoni. Delamo brez pritiska, vsi skupaj se zelo trudimo, ne samo trenerji, temveč tudi hišnik, fizioterapevt, administracija, vsi v klubu. Trdo bomo delali še naprej,« obljublja 50-letni Vanoli, ki je pred prihodom v Slovenijo vodil italijanske nižjeligaše, dve sezoni (2007–2009) je bil tudi trener mladega moštva Udineseja iz Vidma.

Nogometni kanarčki res prekipevajo od mladosti in nadarjenosti

Proti Mariboru, denimo, so bili v prvi postavi tudi 19-letni Denis Šme, 20-letni Miha Blažič, 17-letni Domen Črnigoj, 19-letni Mitja Lotrič, 21-letni Urban Žibert in 20-letni Matej Palčič, na klopi za rezervne igralce pa je bila prav tako večina najstnikov. »Z vsemi mladimi igralci imamo vsaj triletne pogodbe. Kar najdlje jih želimo zadržati na kupu, nikakor jih ne mislimo kar takoj pustiti v tujino ob prvih ponudbah. Z njimi ravnamo lepo tudi zunaj igrišča, pri nas lahko občutijo družinsko ozračje. Zato tudi izbiramo značajsko zdrave fante, ne samo velikih nogometnih talentov,« je še pojasnil Guberac, ki verjame, da bo mladi val domačih fantov prepričal tudi vse privržence nogometa na Obali.

 

Deli s prijatelji