9. KROG

Luka Koper in Olimpija nista vzeli ponujenega

Objavljeno 22. september 2014 15.15 | Posodobljeno 22. september 2014 15.15 | Piše: Rok Tamše

Nik Omladič (Olimpija) in Perica Ivetić (Luka Koper) sta glavna osmoljenca nogometnega vikenda.

Vratar Domžal Nejc Vidmar s soigralci protestira pri sodniku Bojanu Mertiku, ki je Andražu Šporarju pokazal rumeni karton. Foto: Jure Eržen/Delo

Na koprskem stadionu Bonifika smo bili še enkrat priča, kaj pomeni, če ima moštvo ob kakovosti igralcev še neprecenljive evropske izkušnje. Maribor se je na Obali vsaj dvakrat znašel v velikih težavah, a je odnesel celo kožo. Čeprav so rumeno-modri gostitelji v prvem polčasu povedli z golom Urbana Žiberta, je tik pred odmorom iznenačil Amir Dervišević. V 76. minuti je zaradi igranja z roko v svojem kazenskem prostoru drugi rumeni karton prejel Aleksander Rajčević, zato je moral z igrišča. Hkrati je sodnik Mitja Žganec dosodil še enajstmetrovko za Luko Koper, zato je pošteno zadišalo po zmagi kanarčkov. Toda to je bil račun brez Jasmina Handanovića, ki je obranil strel Perice Ivetića z bele točke. To pa še ni bilo vse. Kar v nasprotnem napadu, ki je sledil, je zmagoviti gol za prvake zabil kapetan vijoličnih Marcos Tavares in razočaral številne privržence koprskega moštva. To je v letošnji sezoni izgubilo prav vse domače prvenstvene tekme (še proti Celju, Olimpiji in Domžalam). »Maribor je držal žogo v svoji posesti, a si ni ustvaril nič konkretnega. Mi smo si nekaj priložnosti priigrali že v prvem polčasu, prepoceni smo prejeli prvi zadetek, da o drugem niti ne izgubljam besed,« je bil nezadovoljen strateg Luke Koper Alen Ščulac. Njegov kolega Ante Šimundža se je lahko veselil po velikem preobratu svojih varovancev: »To je bila za nas zelo pomembna tekma, saj vemo, da je gostovanje v Kopru vselej zahtevno. Če pogledamo celotno tekmo, smo bili boljši nasprotnik in smo zasluženo osvojili tri točke. Lahko bi bilo manj stresno, a je naše slavje zasluženo. To je še ena potrditev značaja ekipe in dokaz, da je miselnost prava. V najtežjih trenutkih razmišljamo v pravi smeri.«

Mariborčanom, ki so zdaj tretji na lestvici Prve lige Telekom Slovenije, je ob svoji zmagi šel na roko tudi neodločen izid na tekmi vodilnih moštev, Domžal in Olimpije. Domžalčani so prvič v tem prvenstvu oddali točki, še naprej pa imajo nedotaknjeno mrežo. Vratar Nejc Vidmar (900 minut brez prejetega zadetka!) je tokrat obranil tudi kazenski strel Nika Omladiča, še prej mu je bila naklonjena Fortuna, saj je žoga po strelu Omladiča zadela vratnico. Olimpija je bila do odmora podjetnejša in nevarnejša, a tega ni izkoristila. »Prvi polčas je bil z naše strani katastrofalen in odgovornost za to lahko razdelimo na dva dela. Prvi del moram prevzeti na svoja pleča, saj je bila izbira taktične postavitve slaba. Drugi del odgovornosti pa nosijo igralci, ker mentalno niso bili pripravljeni za takšno tekmo. V dvobojih, teku, postavitvi in komunikaciji na igrišču bi morali biti boljši. V teh elementih smo močno zaostajali za tekmecem, zato smo vsi komaj čakali, da se prvi polčas konča. Uspelo nam ga je preživeti, predvsem po zaslugi Nejca, ki je ubranil enajstmetrovko in nas ohranil pri življenju,« je bil samokritičen domžakski trener Luka Elsner. »Zmanjkalo nam je športne sreče. Če potegnem črto, je za nami odlična tekma. Točka je točka in če je osvojena proti trenutno vodilnemu moštvu lige na njegovem terenu, je še toliko slajša,« je dejal strateg Olimpije Darko Karapetrović.

Tako se je končala prva četrtina državnega prvenstva, prvoligaši pa bodo tekme 10. kroga nadaljevali že v sredo. Pari so: Krka – Olimpija (ob 16. uri), Zavrč – Celje (ob 16. uri), Domžale – Gorica (ob 19. uri), Luka Koper – Radomlje (ob 20. uri) in Rudar – Maribor (ob 20.05).

 

Kar tri tekme brez golov

Izidi 9. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Luka Koper : Maribor 1:2 (1400 gledalcev; Urban Žibert 33.; Amir Dervišević 45., Marcos Tavares 77.; rdeči karton za Aleksandra Rajčevića v 76. minuti pri Mariboru), Celje : Rudar 1:1 (950 gledalcev; Sunny Omoregie 32.; Dragan Jelić 80.), Domžale : Olimpija 0:0 (2000 gledalcev), Zavrč : Gorica 0:0 (450 gledalcev), Krka : Radomlje 0:0 (500 gledalcev). Vrstni red strelcev: Luka Zahovič (Maribor) 5 golov, Nik Omladič (Olimpija) 4, Benjamin Verbič (Celje), Aleksandar Rodić (Olimpija), Ivan Firer (Rudar), Valon Ahmedi (Celje) in Sunny Omoregie (Celje) po 2.

 

Milanič iz Avstrije v Anglijo

Darko Milanič ni več trener avstrijskega nogometnega prvoligaša iz Gradca Sturma. Nekdanji trener Maribora se bo iz avstrijske nogometne lige preselil v Anglijo, kjer bo trener moštva Leeds United, ki tekmuje v tamkajšnjem drugoligaškem prvenstvu. Šestinštiridesetletni Milanič bo na klopi ekipe z Elland Roada zamenjal Davida Hockadaya, javnosti pa naj bi se predstavil danes. V Gradcu ni imel sreče. Lani je doživel polom na evropski sceni, kjer ga je izločil islandski Breidablik, v domačem prvenstvu pa je Sturm osvojil peto mesto in ostal brez nastopa v evropskih tekmovanjih. Trenutno je Sturm na šestem mestu prvenstvene razpredelnice.

 

Deli s prijatelji