1. SNL

Luka Koper je pokvarila krst trenerja Luke Elsnerja

Objavljeno 26. avgust 2013 10.48 | Posodobljeno 26. avgust 2013 10.48 | Piše: Rok Tamše

Na državnem prvenstvu nogometašev Maribor niza rutinerske zmage, Olimpija pa je doživela hud poraz.

Trener Luke Koper Rodolfo Vanoli, levo, je pozdravil novopečenega kolega Luko Elsnerja na klopi Domžal. Foto: nkdomzale.si

V Domžalah niti po sedmem krogu državnega prvenstva še ni posijalo nogometno sonce. Potem ko so ob Kamniški Bistrici po skromnih rezultatih prejšnji teden spisali odpoved srbskemu trenerju Stevanu Mojsiloviću, so se tega razveselili tako rekoč vsi igralci. Robati pristop gostobesednega in poudarjeno samozavestnega Mojsilovića, v katerem ni manjkalo kletvic in zelo napornih treningov, jim očitno ni ustrezal. Njegovo mesto je prevzel kar pomočnik, 31-letni Luka Elsner, ki je že prej pustil izjemen pečat kot igralec v rumeno-modrem dresu. Neizkušeni trener iz slovite nogometne dinastije Elsner je pogumno prevzel še odgovornejšo vlogo in se po treh treningih predstavil v boju za prvenstvene točke pred domačim občinstvom. Toda moštvu Luke Koper je moral Luka priznati premoč, čeprav je imel njegov varovanec Goran Vuk v 33. minuti na nogi izenačenje ob strelu iz enajstmetrovke, potem ko je Erik Janža v kazenskem prostoru zrušil Mateja Palčiča. Igor Nenezič je njegov strel obranil, točke so odšle na Obalo.

»Hitro smo dobili zadetek, potem pa smo v lovu na rezultat igrali premalo proti vratom tekmecev. Manjkalo nam je agresivnosti in energije za kaj bolj konkretnega. Seveda je prisotno razočaranje, kajti ne moremo se izgovarjati, da smo igrali dobro in imeli posest žoge, če nismo osvojili niti točke. Samo profesionalni pristop in trdo delo ne bosta dovolj, vse to bodo morali spremljati tudi rezultati. Vedel sem, da bo težko, a še naprej bomo trdo delali, čim prej moramo uloviti zmagovalno miselnost. Zavedam, se da nimam na voljo veliko časa, da moštvo prevzame moj koncept igre. Zdaj sledi naporen ciklus, potem pa bo reprezentančni odmor, kar bo za nas zelo dobrodošlo,« je povedal novopečeni šef dvakratnih slovenskih prvakov, ki ga čaka gostovanje pri pošteno ranjeni Olimpiji. Elsner ima v slačilnici igralsko potentno ekipo, v kateri mora v najkrajšem možnem času pravilno razdeliti vloge na zelenici. V prvi vrsti mora več iztisniti iz hrvaške okrepitve Draga Gabrića, ki bi moral biti po svojem nogometnem pedigreju in izkušnjah eden ključnih igralcev Domžal.

Luka Koper skriva ambicije

Medtem so v Kopru zadovoljni ob pogledu na lestvico, še bolj pa nad dejstvom, da zdaj klub spet normalno deluje. Pred prvenstvom je bil namreč pod velikim vprašajem obstoj kluba, saj se je zaradi dolgov nameraval umakniti alfa in omega Ante Guberac. Toda sledil je preobrat, Guberac je ostal in skromno napovedal finančno sanacijo in stabilizacijo Luke Koper, za tekmovalni cilj pa postavil obstanek v prvi ligi. Toda kadrovske rešitve – ostali so Goran Galešić, Miroslav Čovilo in Ivica Guberac, prišla sta Denis Halilović in Perica Ivetić, napovedane pa so še tri okrepitve – namigujejo na to, da bodo Koprčani iz ozadja, brez posebnega pritiska, ponovno napadali mesto, ki vodi v evropsko tekmovanje. Trener Rodolfo Vanoli je že dobro spoznal slovensko okolje, mentaliteto svojih igralcev in tekmecev, tako da mu je v tej sezoni lažje voditi kanarčke. »Delam z dobrimi, kakovostnimi igralci, ki upoštevajo moja navodila. Mislim, da imamo zdrav kolektiv. Fantje napredujejo iz tekme v tekmo. Tokrat so v moštvu manjkali poškodovani Matej Mavrič-Rožič, Damir Hadžić in Domen Črnigoj, a so jih mlajši dobro nadomestili. Lahko se zgodi, da bomo na koncu uspešnejši od pričakovanj,« je potrdil italijanski strokovnjak, ki dela tudi s kopico zelo nadarjenih upov.

Novi šok za Olimpijo

Italijansko obarvana Gorica je v sobotnem večeru povsem deklasirala ljubljansko Olimpijo, ki očitno niti letos ne zmore narediti resnejšega koraka naprej, ko govorimo o konkurenčnosti zmajev v primerjavi z Mariborom. Ob tem je treba opomniti, da Goričani sploh še nimajo formirane udarne zasedbe, saj si italijanski nogometaši po direktivi partnerskega kluba iz Parme že dva meseca množično podajajo kljuko na vratih kluba iz Nove Gorice. Pomenljivo pa je, da je trener Luigi Apolloni proti Olimpiji v udarno zasedbo postavil pet domačih fantov (na prejšnji tekmi v Kopru sta bila v udarni enajsterici le dva Slovenca) in takoj požel odmevno zmago. Morda mu bo to vodilo tudi v prihodnje, ko naj bi se Gorica utrdila tik pod vrhom lestvice.

Vedno več pozornosti vzbuja novinec Zavrč, ki pod vodstvom trenerja Viktorja Trenevskega in z legijo hrvaških igralcev niza dobre igre in rezultate. Ob takšnem nadaljevanju bosta Triglav in Krka ostala osamljena v dvoboju za deveto mesto, saj je pričakovati, da se bodo v zadnjem času raztreseni Celjani spet znašli na pravi poti.

Maribor še naprej stoodstoten

V 7. krogu so bili doseženi naslednji izidi: Triglav : Maribor 0 : 1 (1000 gledalcev; Nusmir Fajić 55.), Domžale : Luka Koper 0 : 1 (350 gledalcev; Mitja Lotrič 15.), Gorica : Olimpija 4 : 1 (700 gledalcev; Gianluca Lapadula 16., Amadej Vetrih 30., Massimo Coda 35., Daniele Bazzoffia 82.; Nik Omladič 39., 11 m), Celje : Krka 2 : 0 (450 gledalcev; Dragan Čadikovski 9., Sebastjan Gobec 56., 11 m), Zavrč : Rudar 2 : 1 (700 gledalcev; Nikola Šafarić 7., Dino Kresinger 42.; Leon Črnčič 73.; rdeči karton Dejan Kurbus 58. pri Zavrču).

Vrstni red: Maribor (tekma manj) 18 točk, Luka Koper 14 točk, Rudar 13 in Zavrč po 13, Gorica 11, Olimpija (tekma manj) 10, Domžale 6, Celje 5, Krka 4, Triglav 1.

Lestvica strelcev: Mate Eterović (Rudar) 6 golov, Josip Marošević (Krka) 5, Massimo Coda (Gorica), Nusmir Fajić in Jean-Philippe Mendy (oba Maribor) po 4.

Deli s prijatelji