MAGNET ZA NAVIJAČE

Luka Koper in Hajduk za prestiž na Jadranu

Objavljeno 15. julij 2015 21.25 | Posodobljeno 15. julij 2015 21.27 | Piše: Rok Tamše

Jutri prva tekma 1. kroga kvalifikacij za evropsko ligo med Luko Koper in Hajdukom.

moštvo Luke koper nabrušeno pričakuje splitski Hajduk. Foto: Aleš Černivec

KOPER – V Kopru vlada prava nogometna vročica, saj bo jutri v našem pristaniškem mestu gostoval eden največjih klubov z območja nekdanje Jugoslavije, Hajduk iz Splita. Moč dalmatinskega kluba je sicer v zadnjih letih močno splahnela, vseeno pa je še vedno velik magnet za navijače. Zadnjo eksplozijo so doživeli na nedeljskem večnem derbiju z Dinamom v Zagrebu, kjer je mlada Hajdukova zasedba proti favoriziranemu ter za naše in hrvaške razmere nesramno bogatemu serijskemu hrvaškemu prvaku iztržila remi 1:1. Med 25.000 gledalci na stadionu Maksimir je bilo 4000 navijačev splitskih »bilih«, ki so bučno proslavili osvojitev točke v 1. krogu hrvaškega prvenstva. To je bilo za njih dodatna spodbuda, da se danes in jutri množično podajo na pot proti severnemu Jadranu, kjer je nogometno glavno moštvo Luke Koper, pokalni in superpokalni zmagovalec Slovenije.

Zaradi navijačev zapirajo cesti

Zaradi prihoda okrog 2000 navijačev Hajduka iz Splita – vsi seveda ne bodo mogli priti na stadion – bo v okolici stadiona veljal poseben varnostni prometni režim. Od 17.30 do 22. ure bosta tako za promet povsem zaprti dve cesti, in sicer Cesta Zore Perello Godina, vozni pas ob OŠ Koper, v smeri proti stadionu, ter Ljubljanska cesta, vozišče ob stadionu, v smeri proti Šalari. Urejen bo obvoz, in sicer po Piranski cesti v Pristaniško ulico (v smeri proti Vojkovemu nabrežju) in po Ljubljanski cesti (v smeri proti stadionu) v Ferrarsko ulico.

Na dveh tribunah Bonifike bodo le izbranci

Koprčani so si dodobra opomogli od četrtkovega dramatičnega povratnega dvoboja v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo, ko jim je na tekmi proti islandskemu Vikingurju uspelo zadržati prednost s prve tekme (1:0) in drugič remizirati (2:2) za napredovanje. Zdaj jih čaka nova zahtevna naloga, ki s sabo nosi velik prestiž, ne samo novega rezultatskega uspeha in možnosti dodatnega zaslužka. Velika delegacija Luke Koper s predsednikom Antejem Gubercom in trenerjem Rodolfom Vanolijem na čelu si je ogledala omenjeni hrvaški derbi v živo ter pri delu videla svojega jutrišnjega nasprotnika. Kajpada jih je prevzelo ozračje, kakršnega na slovenski sceni ne poznamo. Videli so tudi zelo kompakten in organiziran Hajduk, ki ga vodi novi trener Damir Burić. Ta je 27 let kot igralec in trener preživel v Nemčiji. Letos sicer prvič samostojno vodi člansko zasedbo, vendar je bil v zadnjih desetih letih prvi pomočnik glavnega trenerja v Freiburgu, Bayerju iz Leverkusna in Werderju iz Bremna. Hajduk je v 1. krogu kvalifikacij za EL izločil estonsko moštvo Sillamäe Kalev s skupnim izidom 7:3 (1:1 v gosteh, 6:2 doma). Dalmatinski ponos ima zelo mlado zasedbo, kar bi lahko šlo na roko Koprčanom. Šest članov udarne postaje Hajduka ima 20 let ali manj, dva še nista stara 18 let, noben član prve enajsterice pa nima več kot 26 let.

Na drugi strani je Luka Koper bolj izkušena ekipa, čeprav ima v svojih vrstah prav tako kopico mladih igralcev. Dodaten plus za kanarčke je tudi to, da že drugo sezono zapored igrajo v enaki zasedbi in delajo z istim trenerjem. Vanoli bo imel na voljo vse najmočnejše adute, tudi centralnega branilca Denisa Halilovića, ki je zaradi angine manjkal na tekmi z Vikingurjem. »Dobro se počutim in upam, da bom do četrtka povsem nared. Takšne tekme ne bi zamudil za nobeno ceno. Verjamem, da lahko že doma iztržimo ugoden rezultat,« je dejal Halilović v pričakovanju obračuna s Hajdukom.

Prostora le za 2592 gledalcev

Stadion Bonifika ima kapaciteto za 4200 gledalcev, toda pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) je ne priznavajo, saj sta dve tribuni montažni. Teh Uefa ne dovoli uporabljati na tekmah pod njenim okriljem, zato bodo gledalci le na vzhodni in severni (glavni) tribuni, skupno bo na voljo 2592 vstopnic. Zaradi okrnjenih sedišč bodo precej manj vstopnic prejeli tudi navijači splitskega Hajduka, le okrog 130. 

 

 

Deli s prijatelji