EVROPSKO SLOVO

Ljudski vrt tokrat brez Kanglerja

Objavljeno 06. december 2012 15.34 | Posodobljeno 06. december 2012 15.37 | Piše: Marko Pigac

Nogometaši Maribora se bodo ob 21.05 z Laziem poslovili od lige Evropa.

Danes res zadnja tekma za Roberta Berića v dresu Maribora (foto: Marko Pigac)?

MARIBOR – Zadnji, šesti krog v skupini J lige Evrope ima za Maribor formalni pomen, saj so vijolični že izpadli iz tekmovanja. Toda vseeno bo današnji lov na pozitiven rezultat proti rimskemu Laziu še kako pomemben. Že zato, ker je to zadnja domača tekma pred zimskim odmorom, Ljudski vrt je praktično razprodan (včeraj je bilo na voljo manj kot 400 vstopnic), odveč pa ni niti to, da zmaga prinaša 200.000, remi pa 100.000 evrov.

Okrnjena je obrambna vrsta vijoličnih

»Odigrati želimo dobro tekmo. Naredili bomo vse, da tri točke ostanejo doma,« je jasno in glasno napovedal trener Darko Milanič, ki ne skriva, da ima precej težav na bočnih položajih v obrambni vrsti. Manjkajo namreč Martin Milec, Mitja Viler in Aleš Mejač. »Od bočnih igralcev je tu Dejan Trajkovski, Nejc Potokar je že igral na desnem boku, prav tako Aleš Mertelj. Na levem boku bi lahko igral tudi Arghus. Če se bom odločil, da bo treba zapreti desni bok, bo to Nejc, če se bom odločil za pritisk, bo to Mertelj,« je možnosti razkril Milanič, ki upa, da se bodo uresničile napovedi meteorologov o slabem vremenu: »Mislim, da imamo več izkušenj s takšnim vremenom in terenom. Naj kar sneži.«

Berić se poslavlja?

»Naš cilj je, da prvi del sezone zaključimo z zmago. V Evropi mi je bilo do zdaj najtežje igrati prav proti Laziu. Veliko prostora nam ne bodo pustili, imajo kakovost,« meni Robert Berić, s šestimi zadetki prvi strelec vijoličnih v ligi Evropa. Šušlja se, da bo drevi odigral zadnjo tekmo v dresu Maribora. »Za zdaj so vse misli usmerjene v Maribor, drugo me ne zanima,« je dokaj neprepričljivo na novinarsko ugibanje odgovoril 21-letni napadalec iz Krškega, ki ga mnogi že vidijo v Italiji ali na Otoku.

Mariborčani so željni rimskega skalpa, saj se zavedajo, da Lazio na prvi tekmi 4. oktobra v Rimu kljub zmagi z 1:0 ni bil toliko boljši tekmec. »V karanteni bomo določili strategijo, kako zmagati. To je zadnja tekma evropske lige pred domačimi navijači, stadion bo poln, leteli bomo na krilih tribun. Vemo, kaj moramo storiti, da bodo tri točke ostale doma, da bomo tako mi kot tudi navijači zadovoljni in veseli. Analize nasprotnika mi kažejo, da lahko pričakujemo zelo dober Lazio, izjemno motiviran, v domačem prvenstvu so visoko, v naši skupini vodijo, forma se jim stopnjuje. Je pa dejstvo, da vsaka ekipa doma igra drugače kot v gosteh. To želimo izkoristiti,« napoveduje Milanič.

Prihajajo temperamentni navijači Lazia

K razgretemu ozračju na tribunah, za kar v Mariboru v obdobju demonstracij proti vladajoči politiki ni treba veliko, bodo svoje prispevali tudi temperamentni navijači Lazia. Napovedan je prihod 300 privržencev nebeško modrih, ki so znani tudi po simpatiziranju s skrajno desničarsko ideologijo. Spomnimo, da je nazadnje v Rimu nastradala skupina navijačev Tottenhama, ki so prišli na tekmo z Laziem. Pred tekmo, kjer bo glavni sodnik Madžar Istvan Vad, je v štajerski prestolnici na ogled tudi pokal lige Evropa (danes od 17. ure do začetka tekme na južni ploščadi stadiona Ljudski vrt). Včeraj so se nogometni navdušenci zabavali in fotografirali s cenjeno lovoriko in nogometaši Maribora na Trgu Leona Štuklja.

Brez Kanglerja

Neuradno smo izvedeli, da si tekme na častni tribuni Ljudskega vrta ne bosta ogledala župan Maribora Franc Kangler in podžupan Milan Mikl. Kaj drugega tudi ni bilo pričakovati, saj bi lahko njuna prisotnost predčasno zanetila 4. mariborsko vstajo. Naj spomnimo, da je Kanglerja 20. oktobra na tekmi Maribora in Olimpije vročekrvni navijač zadel s kovancem v glavo.

Deli s prijatelji