1. SNL

Ljubljana je spektakularno pozdravila nogometnega šampiona Olimpijo

Objavljeno 23. maj 2016 10.55 | Posodobljeno 23. maj 2016 10.57 | Piše: Rok Tamše

Na stadionu v Stožicah je 12.000 navijačev Olimpije bučno proslavilo naslov slovenskega prvaka po 21 sušnih letih. Misli prvakov so že usmerjene k prihodnji sezoni, ko jih čaka tudi nastop v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Antonio Delamea Mlinar je zabil tretji gol za Olimpijo, slavje se je lahko začelo. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Petindvajseto državno prvenstvo v nogometu se je končalo glamurozno. Olimpija je na domačem stadionu pred 12.000 gledalci z zmago proti Krki potrdila svoj prvi naslov državnega prvaka, potem ko je leta 2005 ugasnila stara Olimpija, na njenem pogorišču pa je najprej nastal NK Bežigrad, ki je pozneje dobil pravico do uporabe imena Olimpija. Enajst let je torej trajala pot od pete lige do najpomembnejše lovorike, šampionska sezona pa se je začela z novim predsednikom kluba, ameriškim poslovnežem srbskega rodu Milanom Mandarićem, ki je za štiri milijone evrov prevzel upravljanje ljubljanskega kluba od Izeta Rastoderja. Zadnja tekma v sezoni je bila nov dokaz, da je glavno mesto končno nogometno prebujeno, potem ko se je končala petletna prevlada Maribora. Nekdanja Olimpija je naslov državnih prvakov osvojila v uvodnih štirih prvenstvih v samostojni Sloveniji, nazadnje leta 1995, zato so privrženci zmajev tako bučno proslavili težko pričakovano lovoriko.

V Stožicah je bilo sijajno ozračje, ljubitelji nogometa so se lahko še enkrat prepričali, da Slovenija postaja prava nogometna dežela, z všečnim in vse bolj priljubljenim prvoligaškim tekmovanjem, ki je v letošnji sezoni podiralo nove in nove rekorde. Zeleno-beli so s prepričljivo predstavo in gladko zmago proti Novomeščanom, ki se selijo v drugo ligo, še dodatno poskrbeli za fantastičen športni dogodek, ki bo ostal z zlatimi črkami zapisan v spominu njihovih navijačev. Zanimivo, da je češnjo na torti, torej lovoriko, pobral tudi trener Rodolfo Vanoli, ki je prišel na Olimpijino klop komaj pet tekem pred koncem državnega prvenstva. Prejšnjega stratega, Srba Marka Nikolića, sta odnesla rasistična opazka in prerekanje s prav tako bivšim športnim direktorjem Rankom Stojićem. Ta je po uspešnem jesenskem delu prvenstva iz kluba spodil trenerja Marijana Pušnika, vse spremembe in pretresi pa so očitno zeleno-bele le še okrepili na pohodu proti cilju.

Zmaga Gorice v Ljudskem vrtu

Vsi izidi 36. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Luka Koper : Zavrč 1:0 (400 gledalcev; Leo Štulac 38.; rdeči karton za Nemanjo Jakšića v 37. minuti), Maribor : Gorica 2:3 (2000 gledalcev; Gregor Bajde 9., 38.; Miran Burgić 14., Andrej Kotnik 82., Amarachi Osuji 87.), Celje : Rudar 1:0 (650 gledalcev; Janez Pišek 73.), Krško : Domžale 0:0 (1100 gledalcev), Olimpija : Krka 3:0 (12.000 gledalcev; Miha Zajc 23., Blessing Eleke 44., Antonio Delamea Mlinar 87.).

»Zelo zelo veseli smo zaradi vsega, kar smo storili v zadnjem obdobju. Ni bilo lahko, zato se zahvaljujem našemu predsedniku, ki nam je stal ob strani in nam bil v dodatno podporo. Rad bi se zahvalil tudi vsem ljudem, ki sodelujejo z mano, od fizioterapevtov, ekonoma do igralcev in medijev. To je uspeh celotnega mesta, zdaj moramo ostati skupaj in v prihodnje ubraniti naslov prvaka. Podaljšal sem sodelovanje s klubom, saj želim nadaljevati delo s to ekipo, hočemo stopiti še stopničko višje. Vesel sem, da ostajam trener Olimpije v tem prelepem mestu. Igralci so zaslužni za ta zgodovinski uspeh. Šal, ki ga nosim, mi ne bodo mogli vzeti kar tako,« je Rodolfo Vanoli med drugim potrdil, da je podpisal dveletno pogodbo s prvaki, zato je že razkril del načrtov: »V torek se bo strokovno vodstvo usedlo za mizo in naredilo načrt do priprav, zasnovali bomo tudi priprave, ki se bodo začele okrog 10. junija. Moti me, da je predvidena tekma za superpokal že 24. junija. Upamo, da bi se ta dvoboj preložil na poznejši termin. Mi se namreč hočemo v prvi vrsti pripraviti na kvalifikacije za ligo prvakov, tako da je ta tekma načrtovana ob nepravem času. V tem obdobju bi se namreč radi čim bolje pripravili za evropske nastope, kjer želimo biti uspešni. Upam, da nam bodo na Nogometni zvezi Slovenije šli na roko pri tem.« Še bolj kot to je intrigantno vprašanje odhodov in prihodov igralcev. »Ideje so, a ne bi rad govoril o imenih. Iz spoštovanja do igralcev, ki so osvojili naslov prvaka, o tem v tem trenutku ne bi rad govoril. Seveda pa delamo na tem, opravili bomo prve pogovore, verjamem, da bo predsednik poskrbel za kakšno presenečenje. Želimo si kakovostno in agresivno moštvo, saj tudi naši tekmeci z Mariborom na čelu razmišljajo podobno. Moramo se dobro pripraviti na novo sezono. Danes sem fantom povedal, da smo končali en cikel in hkrati začeli novega.« Vanoli še ni znal natančno pojasniti, ali srbski napadalec Miroslav Radović, ki je osvojil srca Olimpijinih navijačev, ostaja v zmajevem gnezdu tudi v prihodnji sezoni. »Z nikomer od igralcev še nisem govoril o prihodnosti. V našem projektu so dobrodošli vsi igralci iz naše slačilnice, želimo si, da ostanejo vsi. Če pa bo kako drugače, bomo našli ustrezne rešitve. Želim si, da Radović ostane z nami.« Proslavljanje zmajev bo torej kratko, vsi bodo visoko motivirani za evropske preizkušnje, tekmeca v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov pa bodo dobili 20. junija na žrebu v Nyonu.

Maribor za pokal

V Ljudskem vrtu so vijolični tudi v zadnjem krogu igrali v skladu s predstavami iz sezone. Spet je bila na tapeti neučinkovitost varovancev trenerja Darka Milaniča, tretjega trenerja Štajercev v tej sezoni (po Anteju Šimundži in Krunoslavu Jurčiću). Gorica je tako zmagala s 3:2, podprvak pa je na tej tekmi predstavil tudi tri najstnike, sedemnajstletne Adisa Hodžića, Žana Celarja in Sandija Ogrinca. Milanič se je odločil, da odpočije glavnino ključnih igralcev, saj jih v sredo čaka finale pokalnega tekmovanja s Celjem v Kopru. »Že nekaj tekem zaporedoma se nam je v trenutkih, ko bi lahko pripeljali tekmo v mirne vode, zalomilo in se obrnilo v nasprotno smer. Imeli smo izjemno lepo priložnost pri 2:1, tako je bilo tudi proti Rudarju, Kopru. Pridemo do obetavnih situacij, a jih zapravimo in nas stanejo preveč. Šli smo v tekmo z namero, da damo priložnost mladim. Ob tem pa namenimo minute igralcem, ki so vmes manj igrali. Vrnili smo Šulerja, ki je spet zdrav in je odigral vso tekmo po tako dolgem premoru. Žal pa nismo osvojili želenih treh točk, ki bi bile zelo dobrodošle, ko nam na domačem terenu nikakor ne steče kot na gostovanjih, kjer smo naredili dobro serijo,« je dejal Milanič, ki z varovanci noče končati sezone brez lovorike: »Imamo priložnost, da osvojimo trofejo. Igramo proti Celju, ki je vsakič trd tekmec. Tako bo tudi tokrat. Vsem nam mora veliko pomeniti trofeja, tako se bomo pripravljali in postavili na igrišču, saj se zavedamo, da bo enako tudi Celjanom. Od prve do zadnje minute ne bo dovoljeno delati napak, pokalne tekme so polne zapletov, posebnih športnih zgodb. Verjamem, da bo tako tudi v sredo in da bomo mi tisti, ki bomo odšli z igrišča zadovoljni.«

Lestvica po končanem prvenstvu :

1. Olimpija    36 22  8  6  75:25  74
2. Maribor     36 19 11  6  78:37  68
3. Domžale     36 14 13  9  46:31  55
4. Gorica      36 15  7 14  48:49  52
5. Celje       36 11 12 13  32:46  45
6. Krško       36 10 11 15  24:48  41
7. Rudar       36 11  8 17  34:52  41
8. Luka Koper  36 11  7 18  40:54  40
9. Zavrč       36  9 13 14  32:41  40
10. Krka        36  8 10 18  30:56  34

V sklepnem dejanju prvoligaške sezone se je moštvo Luke Koper izognilo dodatnim kvalifikacijam za obstanek v Prvi ligi Telekom Slovenije. Primorci so na deveto mesto pahnili Zavrč kar v medsebojnem dvoboju na Bonifiki. Zanimivo bo videti, v katero smer bo klub usmeril župan Kopra Boris Popovič, ki je tudi alfa in omega pri delovanju kozličkov. Zavrč se bo v dodatnih kvalifikacijah pomeril z Aluminijem iz Kidričevega, ki je osvojil drugo mesto v drugi ligi.

Tolmin in Šenčur tretjeligaša

Nogometaši v 2. slovenski ligi so s tekmami 27. kroga končali prvenstvo. Že pred zadnjim krogom si je naslov zagotovil Kalcer iz Radomelj, ki je za popotnico za v prvo ligo ugnal ptujsko Dravo s 3:1. Ta je končala na tretjem mestu, na drugem pa Aluminij, ki je s 5:0 zmagal pri Zarici in si s tem zagotovil kvalifikacije za prvoligaško tekmovanje. Šenčur, ki je s 3:2 ugnal Farmtech Veržej, in TKK Tolmin, ki je igral 0:0 proti Triglavu, se bosta preselila v nižji rang tekmovanja. Ankaran si je obstanek v ligi zagotovil z zmago proti Rolteku Dobu s 3:1. Vrstni red: Kalcer Radomlje 55 točk, Aluminij 50, Drava 46, Triglav 44, Dob in Veržej po 32, Zarica in Ankaran po 31, Tolmin 26, Šenčur 22.

 

 

Deli s prijatelji