LIGA PRVAKOV

Liverpool proti Realu na življenje in smrt

Objavljeno 22. oktober 2014 11.14 | Posodobljeno 22. oktober 2014 11.14 | Piše: R. T.

Drevi se bosta v nogometni ligi prvakov spopadla najmogočnejša evropska kluba.

Cristiano Ronaldo.

Si lahko danes predstavljate mogočnejši nogometni obračun, kot bo drevišnji med Liverpoolom in Real Madridom v mestu beatlov? Raje recite nikakor ne kot pa težko. Oba kluba sta skupaj že 15-krat dvignila lovoriko za najboljšega v Evropi (Liverpool jih ima 5, Real pa 10). Res je, ta seštevek pokalov z velikimi ušesi bi bil večji le v primeru dvoboja kraljevega kluba z Milanom (7 lovorik) izenačen pa pri Bayernu (5 trofej), toda danes gre vendarle za spopad aktualnega šampiona stare celine z drugouvrščenim moštvom iz zadnje izvedbe angleške premier league. Uradno prvi nogometaš sveta Cristiano Ronaldo je torej spet na Otoku, kjer je sicer pustil izjemen pečat v dresu Manchester Uniteda, z Realom pa ga zanimajo izključno rekordi vseh vrst. Liverpoolu je življenje grenil že v rdečem dresu, zdaj na stadion Anfield Road prihaja ovenčan z vsemi možnimi lovorikami, odločen, da poskrbi za nov šov.


Jug deli pravico med Atleticom in Malmöjem

Gre za elitno ligo prvakov, zato vse spoštovanje vsem udeležencem. Toda vsi preostali dvoboji bodo danes v senci obračuna v Liverpoolu. Slovenci bomo z enim očesom spremljali, kako se bodo v Madridu odrezali slovenski sodniki z Matejem Jugom na čelu. Pari so – skupina A: Atletico Madrid – Malmö (sodnik Matej Jug), Olympiakos – Juventus; skupina B: Liverpool – Real Madrid, Ludogorec Razgrad – Basel; skupina C: Monaco – Benfica, Bayer Leverkusen – Zenit St. Peterburg; skupina D: Galatasaray – Borussia Dortmund, Anderlecht – Arsenal (vse tekme ob 20.45). 
 

Real ima vse

Eno naj bo jasno! Ko bo s slovite tribune Kop in vseh drugih kotičkov stadiona odmevala kultna himna Liverpoola You'll never walk alone, bo to napoved neusmiljene bitke na življenje in smrt; kajpada v nogometnem smislu. »Real igra tako dobro, kot je to počel zadnjih pet do deset let. Čudovito je, da igramo doma. Imamo izjemne navijače, in to lahko naše moštvo dvigne v višave. Real Madrid je kot šampion izjemno moštvo, toda mi bomo pripravljeni,« je motivacijsko zagrmel trener rdečih Brendan Rodgers. Zaveda se, da mora psihološko dvigniti svoje varovance do neba, saj so se v nedeljo komajda izvlekli z zmago na gostovanju pri zadnjeuvrščenem moštvu premier league Queens Park Rangers. Bilo je 3:2 ob dveh avtogolih gostiteljev. Očitno je bila trenutno peta ekipa na Otoku z mislimi že pri spektaklu z Realom. Ta prihaja po nizu petih zmag v la ligi, Ronaldo pa je s kar 15 zadetki na osmih tekmah samo potrdil, da je pravi stroj za gole. »Real ima vse, veliko izkušenj, vrhunske igralce, hitrost in tehnično podkovanost,« si Rodgers ne dela utvar. Medtem ko je doslej v dveh tekmah v skupini B lige prvakov Real dobil dvoboja z Baslom in Ludogorcem, si je Liverpool privoščil poraz proti Baslu v Švici, Ludogorca je doma premagal z 2:1 šele po dramatičnem sodnikovem podaljšku, ko je bolgarski prvak najprej izenačil, domači kapetan Steven Gerrard pa je takoj zatem zabil zmagoviti gol za Liverpool.


Rekordni zaslužek Rome

Italijansko Romo je na sinočnji tekmi tretjega kroga nogometne lige prvakov proti Bayernu iz Münchna spremljalo več kot 65.000 ljudi, od vstopnic pa je klub iz italijanske serie A zaslužil več kot tri milijone evrov, kar je klubski rekord. Vstopnice za ta dvoboj so stale od 39 do 230 evrov. Med 65.000 gledalci je bilo tudi okoli 5000 privržencev bavarskega velikana. 
 

Sprehajalec Balotelli

Na Anfield Road se v drugačni vlogi vrača tudi branilec Madridčanov Alvaro Arbeloa, ki je dve sezoni in pol nosil dres Liverpoola. »To bo zame čudovita izkušnja. Soigralcem sem dejal, naj le uživajo na Anfieldu, kolikor je to le mogoče. Igrali bomo z moštvom, ki se bo borilo do smrti. Igralci bodo dali vse od sebe, saj morajo zmagati,« je brezkompromisni napad gostiteljev napovedal Arbeloa. Pri teh je glavna tarča kritikov kontroverzni italijanski napadalec Mario Balotelli, ki je prišel poleti iz Milana za 20 milijonov evrov, na devetih tekmah je zabil le en gol, izkazal pa se je predvsem z nezainteresiranim sprehajanjem po zelenici. »Ne teče dovolj. To bo velika tekma in Liverpool mora nekaj iztržiti. Proti Realu na igrišču ne sme biti noben sprehajalec,« je ostro puščico proti Baloteliju usmeril tudi nekdanji branilec Jamie Carragher, ki je za Liverpool odigral prek 700 tekem in ima kultni status pri navijačih. V prvem moštvu namesto Italijana vidi mladega Raheema Sterlinga. Pri Liverpoolu bo manjkal tudi poškodovani napadalec Daniel Sturridge, pri Realu pa sta na seznamu poškodovanih Gareth Bale in Sergio Ramos. Ne glede na to ni dvoma, da bomo videli trk velikanov, ki obeta vrhunsko predstavo za največje nogometne sladokusce.

Deli s prijatelji