PRESTOP

Liverpool ponuja zlato za žlahtnega golgeterja

Objavljeno 31. december 2014 08.15 | Posodobljeno 31. december 2014 08.15 | Piše: R. T.
Ključne besede: Luis Suarez

Kultni angleški nogometni klub po odhodu Luisa Suareza nima sreče pri izbiri napadalcev.

Razvpiti Luis Suarez je poleg ugriza na svetovnem prvenstvu znan tudi po najdražjem prestopu leta.

Če kje, potem krize ne poznajo v angleškem nogometu. No, v zvezi z njihovo reprezentanco, ki po letu 1966 nikakor ne more na vrh svetovnega in evropskega nogometa, bi lahko razpravljali. Toda v angleški premier league iz sezone v sezono beležijo rekorde obiskanosti tekem ter izjemno rast marketinških prihodkov in vrednosti televizijskih pravic. Vse to otoškim klubom, ki so vse bolj v rokah tujih bogatašev, omogoča, da kupujejo največje nogometne zvezdnike. Ko gre za denar, se zdi, da je pri Angležih omejitev le nebo. Tako je tudi pri Liverpoolu, kjer že od daljnega leta 1990 čakajo na naslov državnega prvaka. Ker so se poleti pošteno ušteli, ko so po odhodu Urugvajca Luisa Suareza – zanj so od Barcelone prejeli neverjetnih 81 milijonov evrov – v svoje vrste pripeljali kontroverznega Italijana Maria Balotellija, ki je pogorel na celi črti, zdaj iščejo novo rešitev v konici napada. Trnek so vrgli nikamor drugam kot v kraljevi dvor, od madridskega Reala bi radi odkupili francoskega napadalca Karima Benzemaja. Za 27-letnega golgeterja je klub z Anfield Roada ponudil 50 milijonov evrov odškodnine, trener Liverpoola Brendan Rodgers pa verjame, da bi to lahko bilo dovolj za uresničitev prestopa.

Liverpool je trenutno osmi v elitni angleški ligi z 28 točkami oziroma 18 manj od vodilnega Chelseaja. Rdeči so v tej sezoni dosegli 26 zadetkov, prvi strelec pa je Raheem Sterling s štirimi goli. Rodgers ima v kadru šest napadalcev – to so Rickie Lambert, Daniel Sturridge, Fabio Borini, Samed Yesil, Mario Balotelli in Jerome Sinclair –, ki pa so v prvenstvu doslej dosegli zgolj dva zadetka. Benzema je v Real prišel leta 2009 in na 259 tekmah dosegel 125 zadetkov. Že kar nekajkrat je bil za medije in del navijačev odhod Francoza dejstvo, tudi zato, ker so v klub prihajali novi zvezdniki, vključno s Cristianom Ronaldom in Angelom di Mario (ta je letos že odšel k Manchester Unitedu). Toda Benzema je ostal, se vselej izboril za svoj status in zabijal pomembne gole. Če vprašate trenerja Reala Carla Ancelottija, bo odgovoril, da je Benzema nedotakljiv, eden ključnih členov belega baleta. Toda...

Torres in Podolski še upata

Medtem se pri sosedih v rdeče-belih dresih veselijo vrnitve svojega sina Fernanda Torresa. El Niño se je po sedmih letih igranja za Liverpool, Chelsea in to jesen še za Milan vrnil v Atletico Madrid, kjer si bo slačilnico delil s slovenskim reprezentančnim vratarjem Janom Oblakom. Enaintridesetletni Torres upa na nov vzpon v karieri, potem ko se po odličnih predstavah v Liverpoolu v obdobju 2007–2011 ni najbolje znašel pri Chesleaju, posoja v Italijo pa mu tudi ni dobro dela. Morda bo doma bolje. Še drugi veliki zvezdnik si želi obuditi svojo igralsko in strelsko formo. To je nemški reprezentant Lukas Podolski, ki mu po odhodu iz münchenskega Bayerna v londonski Arsenal ne cvetijo rožice. Nemec poljskega rodu je že izrazil nezadovoljstvo zaradi pomanjkanja igralnega časa, hkrati pa se je oglasil tudi trener milanskega Interja Roberto Mancini in odkrito povedal, da se zanima zanj. Toda v njuno medijsko koketiranje se je že vključil trener Arsenala Arsene Wenger in jasno povedal, da v januarskem prestopnem roku ne namerava slabiti svojih vrst. »To je šala. Inter ni resen. To ni nič resnega. Pač govorijo, samo govorijo,« je bil jedrnat francoski strokovnjak, kjer so že prav tako skoraj pozabili, kdaj so bili nazadnje angleški prvaki. To je bilo leta 2004. »Podolski je igralec Arsenala in želim, da ostane. Sicer pa pričakujem, da bo ostal profesionalec in da bo dal vse od sebe, da upraviči svojo plačo in pokaže ljubezen do kluba,« je še dejal Wenger, ki bi lahko Podolskemu že takoj namenil več minut na igrišču, saj ima Oliver Giroud prepoved igranja na treh tekmah, Danny Welbeck pa je poškodovan. Seveda pa je tudi njemu kristalno jasno, da v slačilnici ni dobro imeti dragega in nezadovoljnega igralca.

Deli s prijatelji