FUTSAL

Litija še naprej razred zase

Objavljeno 22. april 2013 12.51 | Posodobljeno 21. april 2013 22.08 | Piše: Drago Perko

K razvoju in kakovostnemu napredku veliko prispevajo tudi uspehi reprezentance in uspešne igre legionarjev.

LITIJA – Z neposredno uvrstitvijo slovenske futsal reprezentance na EP v Belgiji 2014 smo naredili še en korak naprej, in temu mora slediti tudi ligaško tekmovanje. Uspehi reprezentance in klubov v evropskih klubskih tekmovanjih morajo biti navdih morebitnim novim sponzorjem, seveda pa tudi klubom. Z njihovo pomočjo bi radi futsal še večkrat kot doslej predstavili v prenosih na naših televizijah,« je bil po koncu najbolj uspešne futsal sezone upravičeno zadovoljen Vlado Močnik, predsednik komisije za mali nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije. Sezona se je končala v soboto, ko so zadnji zadetek dosegli v tekmovanju mladih U-18. Dan prej so v Rogaški Slatini igralci Litije postavili nov mejnik – še 10. so postali državni prvak, potem ko so v finalu s 3 : 0 v zmagah odpravili Dobovec Trgovine Jager; na petkovi tekmi je bilo 6 : 0.

Mecena 
brata Vrhovec

»Zdaj je čas za veselje, odlično se počutim. Pohvalil bi ekipo, to je najboljše moštvo, ki je kadar koli igralo v Sloveniji. To lahko mirno zatrdim. Čestitke vsem fantom ter vsem v klubu in okoli njega, ki sodelujejo z nami. To je bila sezona, ki jo bo težko ponoviti,« je na nov naslov državnega prvaka ponosen trener Litijanov Tomislav Horvat, ki je zasedbo tretjič popeljal do te lovorike, v neformalnem pogovoru pa ni ne potrdil ne zanikal, ali ostaja na klopi prvaka. Litijani so že jeseni postavil mejnik – napolnili so dvorano v Laškem do zadnjega kotička, ko so pokazali izvrsten odpor Barceloni v ligi prvakov. Za nameček je bila prav Litija zaradi odlične organizacije in pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) dobro zapisanega slovenskega futsala do zadnjega v igri, da v Celju gosti celo finalni turnir lige prvakov. Prvaki iz mesta ob Savi se v elitno klubsko tekmovanje vračajo jeseni, doma pa prave konkurence nimajo. Vsi uspehi temeljijo na evrih in ljubezni do futsala, ki jih premoreta brata, mecena litijskega futsala Andrej in Tone Vrhovec. Razloge za veselje imajo tudi v Rogatcu, saj so bili finalisti prvenstva in pokala Terme Olimia, v novi sezoni pa bodo stavili na mlade.

Osvežitev prvenstva je bil ljubljanski Vuko, ki je v malodane nemogočih razmerah za delo prišel do 4. mesta, neutrudni predsednik Željko Pijetlovič pa srčno upa, da se v prestolnici najde posluh za futsal. Na sezono so upravičeno ponosni tudi na Škofijah, ki so s pomočjo na Dobu zaprtega Roka Grželja prišli do pokalne lovorike. Ligo, ki šteje osem klubov, zapuščata Slovenske gorice in Nazarje, novinca sta Veplas in Sevnica, slednja pa je prišla v 1. SFL zahvaljujoč načrtnemu triletnemu delu z mladimi pod taktirko Mitje Jonteza. Od sezone sta več zagotovo pričakovala Puntar (izpadel v četrtfinalu) in Oplast (končno 3. mesto), katerega dres je nosil prvi strelec lige Jani Ručna (29 golov).

Slovenci cenjeni na tujem

Proračuni klubov so mizerni, vsak evro se obrne sedemkrat, ne dvakrat, toda vsi se s pomočjo lokalnih skupnosti borijo naprej. »Ne bomo se predali, če ne drugače, bomo še naprej dobro delali z mladimi,« pravi Slavko Pavlovič, predsednik ekipe iz Rogatca, ki se lahko od sobote pohvali s kar štirimi zaporednimi naslovi v konkurenci mladincev. V tej sezoni so slovenski mladci dobili potrditev tudi v tujini: Kristjan Čujec je v 2. italijanski ligi zabil 25 golov, Rok Mordej se bori v dodatnih kvalifikacijah za preboj med elito, Sebastijan Drobne je bil z 32 goli prvi strelec ciprske 1. lige, Alen Fetić je prispeval levji delež k preboju Makarske v končnico hrvaške prve lige, Alen Mordej pa je korak do končnice s francoskim Toulonom. Francoski klubi snubijo mlade Slovence, ki bi lahko v deželi galskih petelinov študirali, igrali v prvi ligi in še kaj zaslužili.

Todorovič
navdušil v Madridu

Le z igranjem na čim bolj kakovostni ravni in odhodi igralcev v tujino bo napredovala tudi reprezentanca, ki bo prihodnje leto odkrito naskakovala uvrstitev med osem najboljših na evropskem prvenstvu v Belgiji. Vsi futsal zanesenjaki in ljubitelji srčno upajo, da bo ta igra dobila svoje mesto tudi na premiernih evropskih igrah, ki naj bi jih leta 2015 gostil Azerbajdžan. Za boljši ugled in jutri slovenskega futsala med drugim s svojim delom prispeva tudi sodnik Simon Todorovič, ki je bil eden najboljših perspektivnih sodnikov Mednarodne nogometne zveze na nedavnem seminarju v Madridu.

Deli s prijatelji