EURO 2012

Lisjak Platini ostaja rekorder

Objavljeno 10. junij 2012 17.01 | Posodobljeno 10. junij 2012 17.03 | Piše: D. P.

Poljska in Ukrajina sta prvi državi vzhodnega bloka, ki gostita nogometni spektakel.

Predsednik Uefe Michael Platini.

»Poljaki imajo radi nogomet. Tudi prvenstva so se lotili resno, že nekaj mesecev prej pa je bila po mestih prava evforija, le predstavljam si lahko, kako je danes tam,« pove Andraž Struna, eden od slovenskih legionarjev, ki so si v pretekli sezoni služili evre v Krakovu. Njegov klub Cracovia je izpadel iz prve lige, a spomini na Poljsko so za Andraža lepi.
Ukrajinci in Poljaki, skupaj jih je 84 milijonov, bi radi naredili najboljše tekmovanje doslej. Podobne cilje majo tudi Francozi, ki bodo evropsko prvenstvo organizirali leta 2016.

Tokrat igrajo na osmih stadionih

Premiera je bila v Varšavi na nacionalnem stadionu z 58.145 gledalci, prvak bo znan po finalu na olimpijskem stadionu v Kijevu (70.050 gledalcev). Približno 150 milijonov ljudi si je ogledalo otvoritveno slovesnost in prvo tekmo prvenstva, ko sta se udarili domača Poljska in Grčija. Gledalci so pokupili 1,4 milijona vstopnic, najdražje so stale 600 evrov. Tekmovanja pa ne bi bilo, če ne bi pomagalo kar 5500 prostovoljcev. Za red na Poljskem skrbi skoraj 7000 policistov, v Ukrajini kar 22.000.

Lisjak Platini ostaja rekorder

Največ zadetkov na evropskih prvenstvih je do danes zabil prvi mož Uefe Michel Platini. Vratarji so morali devetkrat po žogo v mrežo, ko je meril Francoz, v hrbet mu gleda angleška legenda Alan Shearer. Le osmim pa je uspel hat trick. Prvi je tri gole na eni tekmi zabil Nemec Dieter Müller 17. 6. 1976 proti Jugoslaviji, zadnji pa Španec David Villa pred štirimi leti v mrežo Rusov. Osmerica ima v lasti tudi rekord po številu odigranih zaključnih turnirjev – Lothar Matthäus, Peter Schmeichel, Aron Winter, Allessandro Del Piero, Edwin Van der Sar, Lilian Thuram, Olof Melberg in Iker Casillas so kar štirikrat igrali na zaključnem turnirju.

Deli s prijatelji