LICENCE ZA IGRANJE

Licence so podeljene, toda strahovi ostajajo

Objavljeno 06. maj 2014 14.43 | Posodobljeno 06. maj 2014 14.43 | Piše: Rok Tamše

Nogometna zveza Slovenije je vsem prvoligašem izdala tekmovalne licence za sezono 2014/2015.

Bo lahko župan in podjetnik Miran Vuk, ki je v osebnem stečaju, še naprej vzdrževal prvoligaša? Foto: Marko Pigac

Leto je naokoli in v slovenskih nogometnih prvoligaših so si lahko spet nekoliko oddahnili. Licenčna komisija pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) je namreč prav vsem podelila tekmovalne licence za tekmovalno sezono 2014/2015. Devet klubov – med njimi ni novomeške Krke – je dobilo tudi licence za nastopanje na evropskih tekmovanjih, seveda če se nanje uvrstijo. Mar torej vse to pomeni, da je z najboljšimi slovenskimi klubi vse v najlepšem redu ter da dejansko izpolnjujejo športni, infrastrukturni, kadrovski in administrativni, pravni ter finančni kriterij za pridobitev licence? Pritrdilni odgovor pomeni, da gre slovenski klubski nogomet strmo navzgor v vseh pogledih. Vendarle pa je treba pripomniti, da lahko tudi zadolženi klubi dobijo tekmovalno licenco, če na NZS dostavijo sporazum o preložitvi plačila obveznosti do upnikov. Tu pa že lahko odkrito sumimo na ribarjenje v kalnem.

Od Mure 05 do Zavrča

Spomnimo, da so se na NZS predlani pošteno opekli z Muro 05 iz Murske Sobote, ki je potem vso sezono 2012/2013 doživljala pravo kalvarijo, zaradi tega pa je bila ogrožena tudi regularnost državnega prvenstva. Na koncu je Mura 05 neslavno propadla. Letos mnogi sumničavo pogledujejo proti Zavrču, ki ga v celoti obvladuje župan Zavrča ter soustanovitelj in nekdanji lastnik holdinga RMV Miran Vuk, ki je lani holding prodal slovaškemu podjetju Romis Slovakia. Vukovo poslovanje so nazadnje februarja dodobra pretresli kriminalisti, predvsem zaradi suma davčne utaje, včeraj pa je Miran Vuk za časnik Finance potrdil, da je v postopku osebnega stečaja. Še jeseni je poglavar družine, ki je bila na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev uvrščena na 21. mesto s premoženjem 29,3 milijona evrov, ambiciozno razlagal, da hoče letos videti moštvo Zavrča na evropskem tekmovanju.

Zdaj je vprašanje, kako bodo rumeno-zeleni sploh šli v novo sezono. Še naprej kot konkurenčno profesionalno moštvo ali kot amaterska ekipa mladih in neizkušenih fantov, ki nima kaj iskati v prvoligaški druščini? O golem preživetju na tej ravni se ves čas sprašujejo tudi v Kranju, Celju, po novem tudi v Šaleški dolini, kjer v Premogovniku Velenje menda ne bodo več pomagali Rudarju kot doslej. Bolje, da ne razmišljamo niti o scenariju, po katerem bi se bi iz Gorice umaknil Italijani iz Parme. Bi bilo torej preveč od klubov zahtevati bančna in/ali druga zagotovila, da dejansko premorejo vsaj minimalni zahtevani proračun za sezono 2014/2015?

Olimpija res finančno čista?

Vprašaj je tudi nad ljubljansko Olimpijo. Za tekmovalno licenco je sicer zaprosila ŠD NK Olimpija Ljubljana, ve pa se, da klub upravlja podjetje Nogometno moštvo, d. o. o., ki ga nadzira predsednik kluba Izet Rastoder. Po podatkih Javnega zavoda Šport Ljubljana (JZŠL) pa je omenjeno podjetje zavodu dolžno 233.000 evrov. Ni nam znano, da bi JZŠL in Nogometno moštvo, d. o. o., podpisala sporazum o preložitvi plačila obveznosti, ki bi zadovoljil finančni kriterij licenciranja prvoligaških klubov. No, članov licenčne komisije verjetno tega sploh ne zanima, saj je za tekmovalno licenco vendarle zaprosila ŠD NK Olimpija Ljubljana. Potemtakem lahko ugotovimo, da Olimpija formalnopravno v tem primeru ni dolžnica, čeprav uporablja stadion Stožice. Torej z malce podjetniške spretnosti le ni tako težko dobiti tekmovalne licence.

 

Deli s prijatelji