NOGOMET

Kronavetru se mudi iz zmajevega gnezda

Objavljeno 20. januar 2017 12.39 | Posodobljeno 20. januar 2017 12.39 | Piše: Rok Tamše

Različno zanimanje za najvidnejše nogometaše Prve lige Telekom Slovenije.

Rok Kronaveter nestrpno čaka na prestop iz Olimpije. Foto: Tomi Lombar

Zatišje pred nevihto, bi lahko opisali razmere na slovenski nogometni tržnici, ko gre za morebitne glavne prestope v tej zimi. No, kljub temu so v Domžalah končali posel okrog prestopa Dejana Trajkovskega v nizozemski Twente. Jeseni je 24-letni levi bočni branilec tam igral kot posojeni igralec slovenskega kluba, a je navdušil trenerja in je zdaj sklenil pogodbo do leta 2019. Sicer je višina odkupnine poslovna skrivnost, a zagotovo ni nižja od 500.000 evrov, saj ima Trajkovski navsezadnje tudi status reprezentanta. V Domžalah kot da kot po tekočem traku vzgajajo vrhunske leve bočne branilce; še vedno je najbolj vroč prestop Jureta Balkovca. Pogajanja dvakratnih slovenskih prvakov z nizozemskim klubom Den Haagom še potekajo, seveda se vse vrti okrog številk; koliko bi na račun Domžal prišlo takoj in koliko z dobrim učinkom Balkovca v novem dresu oziroma ob njegovem naslednjem, morda še donosnejšem prestopu. Sodeč po zadnjih prestopih ob Kamniški Bistrici ne trznejo več ob vsotah, nižjih od pol milijona evrov.


Uvodne zmage vodilnih klubov

Vodilni trije prvoligaši po jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije so odigrali prve pripravljalne tekme. Maribor, ki je trenutno na pripravah v Moravskih Toplicah, je gostoval pri tretjeligašu Nafti v Lendavi in zmagal z 2:1; zadetka sta dosegla Dare Vršič in Damijan Bohar. Olimpija je te dni v Čatežu, kjer je hrvaškega drugoligaša Zagreb premagala s 3:0; gole so zabili novinec Daniel AvramovskiAris Zarifović in Dorian Babunski. Domžale so gostovale v Avstriji, kjer so z minimalno razliko (1:0) premagale tamkajšnjega prvoligaša Wolfsberger. Zanimivo je, da je edini zadetek dosegel Ivan Firer, ki v teh dneh zgolj trenira z Domžalčani za ohranjanje pripravljenosti. Dvaintridesetletni napadalec, ki je lani igral v Vietnamu, menda ni v igri, da bi ostal v moštvu rumeno-modrih, mu pa trener Simon Rožman, ki ga pozna iz Celja, rade volje pomaga. 
 

Kako težko je za igralca iz slovenske lige doseči takšno ceno, priča tudi dogajanje v Olimpiji, ki se mora znebiti kopice igralcev, za katere ni ravno sanjskih ponudb. Že dolgo je znano, da je na izhodnih vratih 30-letni vezist Rok Kronaveter, za katerega želi predsednik kluba Milan Mandarić iztržiti vsaj milijon evrov odškodnine. Kronaveter je reprezentant, v prejšnji sezoni je bil prvi igralec in strelec lige, v kateri je Olimpija osvojila naslov prvaka. Toda pri snubcih mahajo z njegovo starostjo in težavami s poškodbami, tako da se ni uresničil prestop niti na Kitajsko niti na Arabski polotok. Turški prvoligaš Bursaspor, kamor se je pred dnevi iz poljske Wisle preselil reprezentant Boban Jović za 300.000 evrov odškodnine, menda za Kronavetra Olimpiji ponuja pol milijona odškodnine. Kaj je tačas z zanimanjem nemškega prvoligaša HSV iz Hamburga za 20-letnega napadalca Blessinga Elekeja in 18-letnega vratarja Roka Vodiška, pri Olimpiji še skrivajo. Dejstvo je, da lahko Ljubljančani v tem prestopnem obdobju najdražje prodajo 22-letnega vezista Miho Zajca, toda v primeru njegovega odhoda se lahko vnaprej poslovijo od ubranitve naslova prvaka, mnogi navijači pa bi zmajem obrnili hrbet.

Drugačno igro številk imajo v Novi Gorici, kjer zelo uspešno poteka finančna sanacija kluba in stabilizacija na vseh ravneh. Na sredini skupščini je predsednik Hari Arčon med drugim sporočil: »Največji dosežek v zadnjem letu in pol, odkar je aktualna uprava na čelu ND Gorica, je uspešna finančna sanacija kluba. Ta še ni končana, toda društvo se je izognilo stečaju. Tako se lahko vsi skupaj veselimo praznovanja 70. obletnice ND Gorica letošnje jeseni. Za nami je leto in pol garanja, trdega dela, ki je bilo transparentno. Po vseh težavah je 4. mesto v lanskem prvenstvu rezultat, ki ga nihče ni pričakoval. Vse pohvale strokovnemu štabu in igralcem. Uvrstitev v Evropo je bila lepa in velika nagrada za ves trud.« V lanskem koledarskem letu je Gorica poslovala z minimalnim dobičkom, ostaja ji še 250.000 evrov dolga, ki ga bodo v dogovoru z upniki poravnali v prihodnjih letih.

Deli s prijatelji