NA ZELENICAH

Kronaveter bo debitiral pri Ibrahimoviću doma

Objavljeno 19. maj 2016 11.40 | Posodobljeno 19. maj 2016 11.42 | Piše: Rok Tamše

Srečko Katanec je razkril seznam nogometašev za tekmi s Švedsko in Turčijo.

Srečko Katanec ima nove skrbi. Foto: Roman Šipić

S selektorjem slovenske nogometne reprezentance Srečkom Katancem ni nikoli dolgčas. Na včerajšnjem druženju v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju, kjer je razkril seznam izbrancev za prijateljski tekmi s Švedsko (30. maja v Malmöju) in Turčijo (5. junija v Ljubljani), je sedmi sili na vprašanje, kako dojema kritike na svoj račun, pojasnil: »Ne bom o tem. V zadnjem času delam kar veliko na sebi. Novinarsko smo gotovo na evropski ravni. Nogometno nismo, novinarsko pa gotovo. Pazljivejši bom poskušal biti pri izjavah, predvsem po tekmah, saj lahko narediš napako. Če rečem, da so tekmeci enkrat streljali na gol, pa so v resnici dvakrat, me lahko nekdo zmasakrira. To je moja napaka, ker dam povod.« To zadnje se nanaša na njegove izjave po zadnji prijateljski tekmi s Severno Irsko konec marca v Belfastu, ko je Slovenija izgubila (0:1). Srečko Nacionale torej ne razmišlja le o igralcih, moštvu in taktiki, temveč se je posvetil tudi svojim medijskim nastopom. No, pri 52 letih vsekakor ne bo zamenjal svoje nogometne filozofije...

Dokazovanja debitantov

Za novo akcijo Katanec ne more računati na poškodovane kapetana Boštjana Cesarja, Valterja Birso in Petra Stojanovića, na prvi tekmi s Švedi ne bo niti prvega vratarja Jana Oblaka, ker 28. maja s svojim Atleticom igra v finalu lige prvakov z Real Madridom. Oblak bo tretji Slovenec v finalu LP, po Katancu in Zlatku Zahoviču. »Lahko smo ponosni nanj. Upam, da mu uspe osvojiti pokal, torej to, kar meni in Zlatku ni. Iz srca mu želim,« je bil kratek šef in napovedal, da bo na Švedskem v vratih stal Vid Belec. Zaradi poškodb in preizkušanja novih igralcev, ki bi lahko razširili konkurenco za udarno enajsterico, predvsem v zvezni vrsti, je na seznamu še kopica novincev. To so vratar Grega Sorčan, branilca Boban Jović in Miha Mevlja ter Rok Kronaveter, sicer prvi igralec Prve lige Telekom Slovenije, in še najbolj presenetljivo Jure Matjašič, vezist haloškega prvoligaša Zavrča. »Imamo kup težav, veliko igralcev je poškodovanih. Kdor pride, ima priložnost pokazati se. Skupaj bomo približno 14 dni. Po najboljših močeh se trudim na določena igralna mesta poklicati igralce, ki so sposobni igrati na naši ravni. Potem pa je vse stvar treninga. Sami pokažejo, ali so dejansko sposobni. Kar nekaj jih bo dobilo priložnost, na njih pa je, da se dokažejo,« je dejal Katanec, ki je tokrat izbral kar 27 fantov. Med njimi sta povratnika po poškodbi Kevin Kampl, ki je že v tekmovalnem ritmu, in Robert Berić, ki je šele pred kratkim začel vaditi na polno. »Pogovarjal sem se z njim. Rekel mi je, da je hotel že on mene poklicati, da bi rad prišel na treninge. Takšne fante potrebujemo. Sicer pa še ni popolnoma pripravljen,« je pohvalil Berića za njegov odnos do izbrane vrste.

Molči in teci

Prihajajoči tekmi bosta generalki za kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2018, ki se bodo začele septembra. Katanec je še enkrat poudaril, kako mora slovenska reprezentanca igrati za večjo konkurenčnost: »Rad bi videl, da igralci igrajo drugače kot v klubih. Naš način zahteva borbo na sredini igrišča in je odstotek odvzetih žog zelo pomemben. Če mi nimamo 60 odstotkov osvojenih žog, potem ima pač tekmec pobudo. Več ima žogo in posledično imamo težave. Zaradi tega z določenimi igralci nisem bil zadovoljen v preteklosti. Rad bi, da napredujejo v tem segmentu, ampak tega se ne da narediti na dveh reprezentančnih treningih. To je posledica odnosa, avtomatizmov, ravno zaradi tega se moram z določenimi fanti pogovoriti. Vsi bodo vedeli, kaj morajo delati.«

Tisti ponedeljek konec maja na Švedskem bodo morali med drugim slovenski vezisti in branilci zelo dobro vedeti, kako ustaviti enega najboljših napadalcev na svetu, karizmatičnega golgeterja francoskega prvaka PSG Zlatana Ibrahimovića, ki prihaja prav iz Malmöja. »On predstavlja 70 odstotkov njihove ekipe, ampak pustimo ob strani njegove gole. Zanimivo je videti, koliko žog vzame nasprotnikom, kako zadrži žogo v fazi napada in kako podaja, v tem je zverina. No, zverina je tako in drugače. Je pa specifičen igralec, da se ga sprovocirati, toda nihče od nas ne bo imel tega namena. Odigrati moramo na najboljši možni način. Seveda niti Zlatan ne igra sam, ne more vsega storiti sam,« je dejal Katanec, ki je pred odhodom še malce nasmejal sedmo silo s komercialnim vložkom. »Naš premier (Miro Cerar, op. p.) je imel neki moto. Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve... No, zdaj ga imam tudi jaz,« je Katanec vstal in pokazal majico opremljevalca slovenske reprezentance z napisom Shut up and run (Molči in teci). Razumeti je, da bodo njegovi izbranci vse povedali na igrišču.

Nesreča Mitrovića

Branilec ljubljanske Olimpije Nemanja Mitrović si je obetal vpoklic v člansko reprezentanco, na torkovem treningu pa si je huje poškodoval ahilovo tetivo. Nesrečni dogodek se je pripetil v uvodnem delu, 23-letnega Ljubljančana so nemudoma prepeljali na ortopedsko kliniko, kjer je klubski zdravnik Matej Drobnič potrdil, da si je Mitrović pretrgal ahilovo tetivo. Odsoten bo od šest do osem mesecev. 

Kar 27 igralcev

Reprezentanti se bodo zbrali v ponedeljek, 23. maja, na Brdu, kjer bodo trenirali do 28. maja, ko odpotujejo na Švedsko. Potem se vrnejo v svoj center do tekme s Turčijo v Stožicah. Seznam igralcev: vratarji Vid Belec (Carpi), Jan Oblak (Atletico Madrid), Grega Sorčan (Gorica), Nejc Vidmar (Olimpija); branilci: Bojan Jokić (Nottingham Forest), Boban Jović (Wisla Krakov), Luka Krajnc (Cagliari), Miha Mevlja (Dinamo Bukarešta), Miral Samardžić (Rijeka), Nejc Skubic (Konyaspor), Aljaž Struna (Palermo), Andraž Struna (Giannina); vezisti: Matic Črnic (Domžale), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen), Andraž Kirm (Omonia), Rene Krhin (Granada), Rok Kronaveter (Olimpija), Jasmin Kurtić (Atalanta), Jure Matjašič (Zavrč), Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir), Benjamin Verbič (København), Blaž Vrhovec (Celje), Miha Zajc (Olimpija); napadalci: Robert Berić (St. Etienne), Roman Bezjak (Rijeka), Milivoje Novaković (Maribor). 

Mladi upi dvakrat z Azerbajdžanom

Slovenska reprezentanca do 21 let bo 28. maja v Novi Gorici in 31. maja v Ajdovščini igrala prijateljski tekmi z Azerbajdžanom. Na seznamu selektorja Primoža Glihe so vratarja Emil Velić (Saint-Truiden) in Gregor Zabret (Swansea); branilci Kenan Bajrić (Olimpija), Leo Ejup (Krka), Ben Gasser (Slovan Bratislava), Jon Gorenc Stankovič (Borussia Dortmund), Tilen Klemenčič (Celje), Aljaž Krefl (Olimpija) in Denis Šme (Maribor); vezisti Žan Benedičič (Ascoli), Dino Hotić (Maribor/Krško), Nik Kapun (Olimpija), Miha Kostanjšek (Krka), Marko Krivičić (Bologna), Aleks Pihler (Zavrč), Rudi Požeg Vancaš (Celje) in Leo Štulac (Koper) ter napadalci Gregor Bajde (Maribor), Žiga Kastrevec (Getafe), Mitja Lotrič (Rudar Velenje), Alen Ožbolt (Borussia Dortmund) in Luka Zahovič (Heerenveen).

 

Deli s prijatelji