IZGUBLJENE TEKME

Križev pot trenerjev od Japonske do Srbije

Objavljeno 13. avgust 2013 10.54 | Posodobljeno 13. avgust 2013 10.54 | Piše: Rok Tamše

Potem ko je Zdenko Verdenik na klopi Omiye Ardije doživel peti zaporedni poraz, je izgubil službo.

Dušan Kosič preživlja težke trenutke na klopi Triglava. Foto: Reuters

Avgust je posebno vroč tudi za številne nogometne trenerje. Minuli vikend so težke poraze doživeli kar trije slovenski strokovnjaki, eden pa je že izgubil službo. Nekdanji slovenski selektor Zdenko Verdenik tako ni več trener japonskega prvoligaša Omiye Ardije. Za 64-letnega Ljubljančana je bilo usodnih pet zaporednih porazov v japonskem prvenstvu. Prej so Verdenikovi varovanci, med katerimi sta tudi slovenska reprezentanta Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić, dolgo celo vodili v elitnem japonskem prvenstvu in bili velik hit sezone. Nazadnje je Omiya Ardija v 20. krogu izgubila doma z 0 : 3 proti Cerezu iz Osake in padla na četrto mesto v J-League.

Verdeniku pri odločitvi Japoncev ni bistveno pomagalo dejstvo, je v lanski sezoni klub rešil pred izpadom iz prvoligaške konkurence, v tej pa je presegel začetna pričakovanja. Generalni menedžer Omiye Takejuki Onamoto bo začasno prevzel vlogo prvega trenerja, medtem ko iščejo Verdenikovega naslednika. Verjetno se ni bati, da Verdenik v deželi vzhajajočega sonca ne bi dobil nove priložnosti za delo. Na Japonskem se lahko pohvali z izjemnim ugledom, ki si ga je pridobil tudi z vodenjem klubov JEF United, Nagoya Grampus in Vegalta Sendai.

Kosič ostaja v sedlu

Rezultatsko podobna, a pogajalsko drugačna je zadnja izkušnja z vodstvom kluba pri trenerju kranjskega Triglava Dušanu Kosiču. Po porazu v petem krogu državnega prvenstva proti Luki Koper na domačem stadionu z 0 : 3 in le eni osvojeni točki v dozdajšnjem delu prve lige Telekom Slovenije je Kosič šefom iz moralnih razlogov ponudil odstop. Potem ko so Gorenjci prespali sobotni poraz, se je Kosič včeraj sestal s predsednikom kluba Benom Fekonjo. »Predsednik ni sprejel mojega odstopa, sva se pa temeljito pogovorila o aktualnih zadevah. Ob slabih rezultatih so me zmotile še nekatere druge stvari, o katerih pa ne bi govoril v javnosti. Pomembno je, da sva s predsednikom razčistila glede tega. Glede na prikazano igro in kakovost igralcev bi si zaslužili več točk. Zdaj je predvsem načeta naša samozavest, zato se moramo čim prej pobrati. Še naprej hočem, da igramo napadalen in všečen nogomet. Vem, da je to težja pot, a od tega ne odstopam,« je bil iskren strateg Triglava.

Stojanović: Vprašajte upravo

Na trnovo pot reševanja padlega srbskega velikana, beograjske Crvene zvezde, se je podal nekdanji selektor izbrane vrste Slovenije Slaviša Stojanović. Znašel se je v rdeče-belem kaosu zadolženosti, vsestranskega nezadovoljstva, katastrofalnih rezultatov in stalnega pritiska navijačev. In ker na Marakani že dolgo ni več denarja, manjka tudi muzike. Stojanović je prejšnji teden s svojimi varovanci izpadel v kvalifikacijah za evropsko ligo proti ukrajinskemu Černomorcu, obupen pa je bil tudi nedeljski start Crvene zvezde v srbskem prvenstvu.

Na gostovanju pri Javorju v Ivanjici je Stojanovićeva četa izgubila z 2 : 4, potem ko je še izenačila po zaostanku z 0 : 2. Beograjčani so bili sicer statistično boljši v tako rekoč vseh elementih igre, a so v zadetkih odločilno zaostali. Stojanović je lahko ugotovil zgolj naslednje: »Gostitelji so zasluženo zmagali, mi pa smo imeli katastrofalen odnos v igri. Nekaj bomo morali storiti, saj to ne vodi nikamor. Osramotili smo Zvezdo, njen dres in grb. O mojem statusu vprašajte upravo. Sam lahko le še okrepim delo na treningih, da bi prišli iz krize.«

Deli s prijatelji