PRED TEKMO

Krhin: Samo na polno, gre za biti ali ne biti

Objavljeno 05. september 2013 15.44 | Posodobljeno 04. september 2013 20.59 | Piše: Rok Tamše

Pred slovensko nogometno reprezentanco sta dva obračuna v kvalifikacijah za SP.

Rene Krhin bo spet deloval v osrčju zvezne vrste Slovenije. Foto: NZS

Najboljši slovenski nogometaši so včeraj preizkusili zelenico v ljubljanskih Stožicah pred jutrišnjim dvobojem z Albanijo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Braziliji leta 2014. Načrt je jasen: Albance je treba premagati, če želijo v zasedbi selektorja Srečka Katanca še razmišljati o možnostih za uvrstitev na mundial v Južni Ameriki. Treningi v Kranju so potekali normalno, le v torek je nekaj vznemirjenja povzročila lažja poškodba branilca Siniše Anđelkovića, ki je po trku z Milivojem Novakovićem obležal z bolečinami v prsnem košu in je težko dihal. Zdravniški pregled je pokazal, da bo z igralcem italijanskega drugoligaša Palerma vse v redu, tako da bo lahko konkuriral za dvoboj z Albanci.

Ilić: Tudi na grd način

V obrambni vrsti ima Katanec največ skrbi, saj zaradi rumenih kartonov ne sme igrati kapetan Boštjan Cesar, ob tem pa je standardni levi bočni branilec Bojan Jokić šele v obdobju vrnitve po poškodbi mišice. Povsem nabrušen za nove dvoboje pa je Branko Ilić: »Problemi so prisotni, tega se zavedamo. Toda v dneh pred tekmo bomo na treningih zagotovo našli ustrezno rešitev. Saj nas vedno nekaj doleti, včasih so to poškodbe, drugič kartoni. Mislim, da se bomo vseeno dobro pripravili.« Ilić je pred odhodom v Izrael eno sezono kruh služil tudi na Cipru, kjer bo Slovenija v torek odigrala drugo tekmo v tem ciklusu. A najprej so na vrsti Albanci: »To bo težka in borbena tekma. Igramo doma, moramo biti previdni in pametni. Igrati bomo morali na rezultat, všečnost ne bo tako pomembna. Moramo zabiti gol, pa četudi na grd način. Važna je zmaga,« meni Ilić, ki se zaveda, da so Albanci v posebnem zanosu, saj se jim prvič v zgodovini nasmiha pot na SP. »Mi smo začeli slabše te kvalifikacije, zato se je drugim odprla priložnost. S tem se ne smemo obremenjevati. Imamo zelo kakovostne igralce, in če bomo dobro delovali kot ekipa, zmaga ne bo vprašljiva,« meni 30-letni Ilić, ob katerem bi se v sredini obrambe lahko znašel Anđelković, alternativi pa sta tudi Dominik Maroh in Dejan Kelhar, ki se ob zadnjem porazu v prijateljski tekmi s Finsko (0 : 2) nista izkazala.

Spet trio KKK

Za slovenski strokovni štab torej obstajajo pomisleki v zadnji liniji (še posebno če ne bo bolje z Jokićem), medtem ko je lahko Katanec mirnejši glede zvezne vrste. Spet bo udaril trio KKK (Rene Krhin, Kevin Kampl in Jasmin Kurtić). »Pred nami sta zelo pomembni tekmi. Moramo iti na polno. Sicer proti Albancem v gosteh nisem igral, a sem videl, da so močni v dvobojih. Morali bomo biti agresivni in odločni ter jim vsiliti svojo igro. Mislim, da sta tekmi s Turčijo in Islandijo pokazali, česa smo zmožni. To mora biti naše izhodišče,« je prepričan Krhin, ki pozdravlja tudi vrnitev Kampla po poškodbi: »Kevin nam veliko pomeni predvsem v napadu, zna ustvariti višek igralca. Pred nami je tako rekoč že tretja tekma za biti ali ne biti v teh kvalifikacijah. Upamo, da bo ozračje v Stožicah boljše kot na primer na tekmi z BiH.« Da ne manjka odločnosti in samozavesti pred novima preizkušnjama, prispeva tudi vrnitev prekaljenih napadalcev Novakovića in Zlatana Ljubijankića.

Še štiri tekme za Brazilijo

V kvalifikacijski skupini E je po šestih odigranih krogih vrstni red naslednji: Švica 14 točk, Albanija 10, Islandija 9, Norveška 8, Slovenija 6, Ciper 4. Slovenija je premagala Ciper v Mariboru in Islandijo v gosteh. Pred Katančevo vrsto so še štiri tekme, na voljo je še 12 točk. Po septembrskem ciklusu z Albanci in Ciprčani sledita še tekmi z Norveško doma (11. oktober) in Švico v gosteh (15. oktober). Slovenci so torej še v igri za drugo mesto in uvrstitev v dodatne kvalifikacije. A treba bo zmagovati.

Albanci brez starih mačkov

Albanski nogometaši, ki jih vodi italijanski strokovnjak Gianni De Biasi, bodo v Stožicah opravili trening danes zvečer. De Biasi tokrat v moštvu nima izkušenih Erjona Bogdanija (76 nastopov, 19 golov) in Edmonda Kapplanija (37 nastopov, 6 golov). Lani oktobra so Albanci v Tirani premagali Slovenijo z 1 : 0, strelec je bil Odise Roshi, ki je tudi zdaj v moštvu. 

Deli s prijatelji