TRADICIONALNO DRUŽENJE

Kraljica Tina manjkala na nogometnem pikniku

Objavljeno 27. junij 2013 11.00 | Posodobljeno 27. junij 2013 11.00 | Piše: Drago Perko

Na tradicionalnem druženju Smučarske zveze Slovenije so se sproščali z brcanjem žoge.

Smukač Rok Perko in skakalec Robi Kranjec sta odločno startala na žogo. Foto: Črt Majcen

Poletje je tudi čas piknikov, sprostitve in zabave. Tega se zavedajo tudi na Smučarski zvezi Slovenije, včeraj pa so dokazali, da dobro brcajo nogometno žogo. Na Kodeljevem v Ljubljani je zmagala ekipa zveze, ki je bila boljša od zasedbe tekmovalcev in novinarjev. Predsednik SZS Primož Ulaga in novi šef alpincev Dušan Blažič nista igrala, dogajanje na zelenici sta spremljala z razdalje. Ulaga je na tribuni koval načrte, kako zapreti finančno konstrukcijo za novo sezono. Želi si, da bi pri svojih sodelavcih le dokončno spremenil miselnost ter da bi tudi oni prinesli v hišo še kakšen dodaten evro. Spogleduje se tudi z idejo o ustanovitvi fundacije.

Predsednik je pohvalil Blažiča, ki se je odločno lotil dela na nehvaležnem delovnem mestu. »Treba je povečati bazo mladih smučarjev ter nekaj vrniti klubom,« razkriva Ulaga prioritete alpincev, medtem ko Blažič pove, da je redno na liniji z vsemi ekipami. Smučarke so se vrnile z Iža, kjer so se ob asistenci Jureta Daića tudi potapljale, tehnični del moške vrste je v Hintertuxu. Delovne vneme torej ne manjka, v teh dneh se finalizira organizacija priprav na južni polobli, kamor bodo odšli nabirat kilometrino med vratci v drugi polovici avgusta. Medtem ko so smučarski skakalci prišli v polni postavi, deklet na pikniku ni bilo veliko. Direktorico Barbaro Kürner Čad – ta bo funkcijo opravljala do 31. avgusta – so povabili, prav tako prvo damo svetovnega smučanja Tino Maze, a nobene ni bilo na spregled.

Tina čuti, da je močna

»Pri nas ne gre nikoli po načrtih, vedno je kaj,« je uvod v priprave, v teh dneh se nabira fizična kondicija, povedal trener Andrea Massi. Tina je imela ob koncu sezone težave s kolenom, a te so zdaj preteklost. To je potrdila tudi magnetna resonanca v kliničnem centru Ljubljana. Težav še ni konec. »Par dni je šla po svoje, zaželela si je tenisa,« začne Massi, vse skupaj pa se je končalo z nekaj zamahi, ki niso bili le rekreativni, a dovolj močni, da si je poškodovala nekaj hrbtnih mišic. »Štiri dni sem moral pravilno dozirati trening,« poudari šef ekipe, v kateri je položaj trenerja zasedel Italijan Walter Ronconi, ki je nadomestil Livia Magonija. »Nisem čakal, da se mi streha poruši na glavo,« po domače pojasni Massi, da je z Ronconijem dosegel dogovor že aprila, vendar še vedno ni znano, ali v ekipi ostaja Nežka Poljanšek. Massi ne zanika, da se bo še sestal z njo, in pričakuje, da se drži pravil, ki veljajo znotraj zasedbe. »V športu nisem demokrat, v življenju pač.«

Tina je zaradi vrhunskih rezultatov večkrat v zobeh tistih, ki menijo, da se brez laboratorija ne da smučati tako vrhunsko, kot to počne Korošica. »Dobro veste, da sem velik borec proti dopingu, zato je kontrola pri meni vedno dobrodošla,« nima kaj skrivati Massi, ki potrdi, da so Tino pred časom obiskali, kri pa so ji vzeli kar ob petih zjutraj v domači kuhinji. Tina in Andrea priznata, da ju tudi letos zanima le in samo vrhunstvo. Torej sam vrh. »Ko sva se spomladi usedla, sem ji dejal, da gremo naprej le ob tem pogoju. Sicer bolje, da končamo.« In tako gresta naprej. 
»Čutim, da sem močna in da sem si lani nabrala nekaj zaloge. A je treba kljub temu vse narediti znova,« pove Tina, ki trdo dela na treningih, na katerih je zdaj v ospredju fizična priprava. V isti sapi doda, da je še kako hvaležna državi za odlikovanje zlati red za zasluge, ki ga je prejela iz rok predsednika Boruta Pahorja. »Ti protokoli so prijetni in pomembni,« tudi vsaj navzven jeklenega in čvrstega Massija niso pustili ravnodušnega: »Za športnika je pomembno, da prejme tako priznanje. To je hkrati tudi obveza, da ostaja vzor mladim, prav med njimi se morda skriva nova Tina.« Šampionki so ob tem dogodku v predsedniški palači čestitali tudi mladi smučarski upi iz Črne, kjer zanje skrbi njen prvi trener Blaž Jelen.

Deli s prijatelji