ANGLEŠKA ELITA

Koren proti Chelseaju začenja boj za obstanek

Objavljeno 17. avgust 2013 16.44 | Posodobljeno 17. avgust 2013 16.46 | Piše: Rok Tamše

Danes začetek elitnega angleškega nogometnega prvenstva, kjer Slovenijo zastopa Robert Koren.

Danes popoldne se bo nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance Robert Koren, ki na roki nosi trak tudi pri novem angleškem prvoligašu Hull Cityju, z moštvom odpravil proti Londonu. Jutri popoldne ga čaka uvodni dvoboj nove sezone premier league, nasprotnik pa bo sloviti Chelsea s karizmatičnim trenerjem Josejem Mourinhom na čelu. Za Korena bo to drugi nastop v elitni angleški ligi, kjer je že igral z West Bromwich Albionom. Dvaintridesetletni Korošec je edini Slovenec v PL, Newcastle bo namreč Harisa Vučkića poslal na izposojo v nižjeligaša. Hully City živi za veliko premiero, potem ko so tigri, kakršen je vzdevek njegovih nogometašev, opravili priprave na Portugalskem, v Nemčiji in doma. »V generalki pred prvenstvom smo na domačem stadionu premagali španski Real Betis s 3 : 0, kar je dobra popotnica. Igrali smo v dobrem ritmu, dosegli tri zadetke, kar dobro je bilo videti,« je ocenil Koren.

V klubu kar deset novincev

V Hullu je bilo v zadnjih tednih kot na avtobusni postaji. Veliko igralcev je odšlo, v klubu je kar deset novincev, nazadnje sta prispela vezista Tom Huddlestone in Jake Livermore iz Tottenhama. »Ja, res je veliko novih obrazov v slačilnici. Toda prav vsi so se hitro privadili na novo moštvo, saj smo jih lepo sprejeli. Vsak od njih ima določene kakovosti, moštvu dajejo novo dimenzijo. Na igrišču bomo potrebovali nekaj časa za uigravanje, a mislim, da ne bo večjih problemov. Zdaj smo del najmočnejše lige na svetu, tu je vse na precej višji ravni. V ekipi mora biti močna konkurenca na vseh igralnih položajih. V primerjavi z lansko sezono moramo popraviti učinkovitost, saj smo dosegli premalo zadetkov. Ob tem ne smemo več početi osnovnih napak, saj bomo v premier league za to hitro kaznovani,« opozarja eden ključnih mož uglednega in izkušenega trenerja Steva Brucea, ki Hull City vodi od lani. Dvainpetdesetletni Bruce je med letoma 1987 in 1996 igral za Manchester United, kot trener je vodil tudi Birmingham, Wigan in Sunderland. »Na Otoku je zelo spoštovan, igralci pa mu tudi zelo zaupamo. Pozna razmere v premier league, tako da nam bo z njim lažje. Morali pa bomo iti od tekme do tekme ter pridno nabirati točke. Malokdo nas uvršča med tiste, ki bomo obstali v ligi, toda tudi lani nismo bili favoriti za napredovanje, pa smo to dosegli,« pravi kleni Korošec, ki ga veseli evforija navijačev: »Na gostovanjih bodo zagotovo vsakič napolnili sektor za gostujoče navijače. Naš KC stadion sprejme 25.000 gledalcev in je praktično razprodan. Seveda je premajhen glede na zanimanje naših privržencev.«

Preimenovanje v Hull City Tigers oziroma Hull Tigers

V preteklih dneh je lastnik in predsednik kluba, v Egiptu rojeni poslovnež Assem Allam, povzročil precej jeze, ko je predstavil spremembo v imenu kluba. V marketinške namene je Hull City AFC (Associated Football Club), ki nosi ta naziv celih 109 let, preimenoval v Hull City Tigers oziroma Hull Tigers. »Angleži dajo veliko na tradicijo, zato je mnoge to prizadelo. Toda zavedati se je treba, da je predsednik pred leti rešil klub in tudi zdaj hoče vse najboljše zanj. Čez čas se bodo vsi umirili. Morda bo to še dodatno pripomoglo pri nadaljnjem razvoju kluba,« meni priljubljeni Robbie. Sledi torej hud in glamurozen boj za obstanek v premier league. Kaj pa osebni cilji? »Pravzaprav ne razmišljam o osebnih ciljih. Povsem sem podrejen moštvu in nalogam, ki mi jih dodeli trener. Hočem odigrati čim več tekem in po najboljših močeh prispevati svoj delež. Vsaka tekma posebej bo zelo zahtevna. Pogodba s Hullom mi poteče prihodnje leto, torej me čaka nova borba, novo dokazovanje,« je realen kapetan Hull City Tigers.

Deli s prijatelji