PO KORAKIH

Korak nazaj, da bo šlo naprej

Objavljeno 13. julij 2015 23.23 | Posodobljeno 13. julij 2015 23.24 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Filip Valenčič

Filip Valenčič bo žogo brcal v najstarejšem nogometnem klubu na svetu. Notts County se želi prebiti iz četrte angleške lige v tretjo.

Filip Valenčič v družbi svojega zastopnika Francesca Villa. Foto: Notts County F. C

Slovenski nogometaši si utirajo pot v tujino. Včasih je treba narediti korak ali dva nazaj, da greš lahko naprej. Nekaj takega se v teh dneh dogaja 23-letnemu Filipu Valenčiču iz Valburge pri Vodicah. Nekdanji igralec Jezera Medvode, Interblocka in ljubljanske Olimpije se je vsaj za eno leto preselil v Anglijo, kjer bo nosil dres Notts Countyja.

Srake iz Nottinghama niso navadni klub, čeprav brcajo v četrti angleški ligi, upajoč na napredovanje. To je klub, ki velja za najstarejšega na svetu: ustanovljen je bil davnega leta 1862. »To je velika čast in priznanje zame, da sem prišel sem,« je za Nedeljske novice povedal Valenčič, ki že dva tedna vadi na Otoku. Pot v Anglijo mu je odprl njegov sedanji zastopnik Francesco Villa.

Lastnik pobegnil

Valenčič ni prvič na tujem. V letošnjem zimskem prestopnem roku je bil blizu selitve v švicarskega drugoligaša Will, a je pristal v ambiciozni Monzi, kjer je svojčas igral tudi slavni Italijan Alessandro Costacurta. V Apeninih je dobro začel, sezono pa je sklenil s šestimi tekmami in enim golom. Številke bi bile lahko precej boljše, če ga ne bi za dober mesec ustavila poškodba trebušne prepone.

Danes je to preteklost, prav tako igranje v Italiji, ki mu ni ostalo ravno v lepem spominu. »Klub je padel v finančno krizo, plač nismo dobili, živeli smo na lastne stroške, težko je bilo,« pravi. Njegov nekdanji lastnik, britanski nepremičninar Anthony Armstrong Emery, se je udrl v zemljo, za sabo pa pustil dolgove.

Izvrstne razmere

Po koncu sezone v Italiji je imel Filip vidno vlogo v moštvu, pozdravil je poškodbo, zato je zdaj še toliko bolj motiviran za dokazovanje na angleški travi. »Treningi so zelo intenzivni – približno tako, kot je videti tekma prve slovenske lige. Vadimo dvakrat na dan. Kar 15 ljudi skrbi za člansko ekipo. En trener je zadolžen za obrambne naloge, drugi za veziste, tretji za napadalce, četrti za vratarje. V klubu imamo dva strokovnjaka, ki pazita na našo prehrano,« je razložil Filip. Pred dnevi je odigral prvo tekmo. Na obračunu s sedmoligašem se je zbralo kar tisoč gledalcev.

V prihodnjih dneh bo zapustil hotel in se nastanil v hiši. »Pred dnevi sem si ogledal tudi mesto, ki je klasično angleško, prevladujejo hiše iz rdeče opeke. Mirno in prijetno je,« pove o Nottinghamu, mestu Robina Hooda. »Igral bom na levem krilu, po potrebi tudi kot drugi napadalec,« razkrije, kje ga vidi njegov trener Ricardo Moniz. Enainpetdesetletni nizozemski strokovnjak je obredel velik del sveta (Feyenoord, Grasshopper, Tottenham, HSV, Red Bull Salzburg, Ferencvaros, Lechia Gdansk, 1860 München), da bi letos spomladi pristal v Angliji. V klubu ne skrivajo ambicij: radi bi napredovali iz četrte lige v tretjo, sezona se začne 8. avgusta. Filip pa upa, da čim prej dobi obisk iz Slovenije: tam zanj navijajo dekle Manca in starši. 

 Povezani z Juventusom

Notts County je kriv tudi za barvo dresov Juventusa, ki črno-belo kombinacijo uporablja od leta 1903. Pred tem so stavili na roza različico. Ker so tistega leta dobili napačno pošiljko, so se odločili za menjavo. Ob pomoči Johna Savaga (igral je tako za Notts County kot za Juventus) so prišli v stik z Angleži. Njegov prijatelj je v Torino poslal drese v črno-beli različici, ki kraljujejo še danes. Pred slabimi štirimi leti je ekipa Notts County gostovala v Torinu in z Juventusom odigrala prijateljsko tekmo: 1:1 je bilo.

Deli s prijatelji