RAZOČARANJE

Koprski kanarčki jeseni 
čivkali same žalostinke

Objavljeno 04. december 2014 09.34 | Posodobljeno 03. december 2014 20.00 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Luke Koper so v jesenskem delu prvenstva povsem razočarali.

Prvi strelec Luke Koper Matej Pučko je hotel jeseni zapustiti Bonifiko, a prestopa v splitski Hajduk ni bilo. Foto: Ljubo Vukelič

Treba je priznati, predsednik slovenskega nogometnega prvoligaša Luke Koper se je zelo opekel. Ante Guberac je pred začetkom državnega prvenstva na ves glas napovedoval boj za sam vrh v Prvi ligi Telekom Slovenije, odkriti naskok na položaj, ki je v zadnjem obdobju rezerviran za Maribor. Nastopil je z argumenti o urejenih klubskih razmerah, kombinaciji izkušenih igralcev in zelo nadarjenih mladcih, ki so že imeli v nogah sezono ali dve prvoligaškega nogometa. Upal je le še na večjo podporo občinstva in na nekaj prepotrebne sreče za takšen podvig.

Toda že kmalu po začetku prvenstva se je začela rumeno-modra zasedba sesipati kot hišica iz kart. Že na startu sezone sta klub zapustila izkušena nosilca igre na sredini igrišča, Goran Galešić in Miroslav Ćovilo. Uvod je bil katastrofalen, nestrinjanje igralcev s trenerjem Rodolfom Vanolijem se je stopnjevalo, po šestem krogu in štirih porazih je moral italijanski strateg zapustiti klop kanarčkov. Nasledil ga je njegov pomočnik Alen Ščulac, ki pa na nogometno Obalo ni prinesel sreče. V vlogi šefa je na 13 tekmah DP dosegel pet zmag, en remi in sedem porazov. Resda so se Koprčani uvrstili v polfinale pokalnega tekmovanja, kjer še vedno računajo na uvrstitev v evropsko tekmovanje. »To je zdaj naša edina možnost, kar se tiče evropskega tekmovanja. Verjamem, da nam lahko uspe. Šokterapija pred povratno četrtfinalno tekmo proti Gorici, ko smo se poslovili od tujcev, ki jih je zanimal zgolj denar, je uspela. Znebili smo se nekarakternih igralcev. To jesen smo pač opravili dodatno selekcijo. Zdaj tudi vemo, na katere od mladih igralcev lahko računamo. Verjamem, da je lahko v vsaki slabi stvari tudi kaj dobrega. Zaradi omenjenih dogodkov in slabih rezultatov nas ni zajela panika. Ni bojazni, da ne bi bilo bolje, vse zadeve imamo pod nadzorom,« ostaja optimističen predsednik kluba Guberac, sicer vodilni gradbinec na Obali, ki mu v teh dneh v poslu pošteno nagaja vreme. Podobno slab vtis so v klubu zapustili tujci, vratar Božidar Radošević, Perica Ivetić, Uroš Delić in Ante Mitrović. Vsi so pristali na hladnem, z večino so že prekinili pogodbe.

V januarskem prestopnem roku se bo trgovalo. Guberac je pojasnil: »Potrebujemo štiri igralce, vratarja, levega bočnega branilca, vezista in napadalca. Naši mladi igralci so sicer kakovostni, a še ne zdržijo pritiska in ne igrajo konstantno na visoki ravni.« V napadu Primorcev res pošteno škriplje; najboljši strelec je Matej Pučko s štirimi zadetki, edini klasični napadalec Jaka Štromajer je zabil le dva gola. V zvezno vrsto Koprčanov se zna vrniti Galešić, ki si je na Obali pozdravil lažjo poškodbo kolena, na trenerski klopi pa tudi ni več Vanolija. V soboto bodo Koprčani v zadnjem, 20. krogu jesenskega dela prvenstva gostili Olimpijo. Če ostanejo brez izkupička, bi bil to njihov že četrti zaporedni poraz, na lestvici pa bi ostali zabetonirani na skromnem 7. mestu. To bi znalo pošteno zamajati tudi stolček trenerja Ščulca, ki ga še vedno boli glava tudi zaradi zadnjega poraza z zadnjeuvrščenimi Radomljami.

Čistka v Zavrču

V nekakšni slepi ulici, kar se tiče izidov, se je znašel tudi Zavrč, ki je doživel tri zaporedne poraze v državnem prvenstvu; v zadnjih šestih tekmah pa so dosegli le eno zmago. Glavnemu pokrovitelju kluba Miranu Vuku je prekipelo, vrata je pokazal kar peterici igralcev: Lovru Beniću, Robertu Brdarju, Andreju Dugolinu, Dariu Jertecu in Nenadu Dediću.

Deli s prijatelji