1. SNL

Koprčani v evropski ligi, Gorica pada vse globlje

Objavljeno 12. maj 2014 12.14 | Posodobljeno 12. maj 2014 12.14 | Piše: Rok Tamše

Dinamični primorski nogometni derbi v Novi Gorici je zasluženo dobila Luka Koper.

Devetnajstletni adut Luke Koper Mitja Lotrič. Foto: Ljubo Vukelič

Čeprav je že večini spremljevalcev slovenske nogometne scene jasno, da bo Maribor osvojil še svoj 12. naslov državnega prvaka, nogometaši Luke Koper ne popuščajo niti za ped. Tri kroge pred koncem sezone imajo za vijoličnimi osem točk zaostanka, torej teoretično, ampak zgolj tako, še lahko posežejo po prvem mestu. Toda pomembneje je, da so si kanarčki z Obale po zmagi v Novi Gorici zagotovili nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo. Zdaj so sami na drugem mestu lestvice, saj je velenjski Rudar iztržil le točko v Domžalah. Rumeno-modri so povsem zasluženo dobili četrti primorski derbi v sezoni, čeprav so pogrešali kar štiri standardne igralce: poškodovane Gorana Galešića, Denisa Halilovića in Mateja Palčiča ter kaznovanega Miroslava Ćovila. Igralni sistem, ki ga je postavil italijanski strateg Rodolfo Vanoli, je tudi na severnem Primorskem z rezervisti deloval kot švicarska ura. Koprčani so zaprli dostop do svojih vrat; najzrelejši priložnosti sta imela Gianluca Lapadula v prvem in Borges Mastriani v drugem polčasu, a prvi ni bil dovolj natančen, pri strelu drugega pa je odlično posredoval koprski vratar Vasja Simčič.

Lotrič vse boljši

Zato pa sta za zelo domiselno akcijo pred domačimi vrati že v prvem polčasu poskrbela Jaka Štromajer, ki je podal s peto, in Mitja Lotrič, ki je zabil pravi evrogol z roba kazenskega prostora. Devetnajstletni napadalec je dosegel svoj šesti gol v DP, vsakič je bil strelec, ko je začel v prvi enajsterici. »Drugače je, ko začneš tekmo po ogrevanju z moštvom. Tudi ko med tednom treniraš kot član udarnega moštva, je drugače. Zdi se mi, da si še bolje pripravljen na tekmo. Ko začnem v prvi postavi, mi je lažje, zato pa sem tudi dosegel vse zadetke v takšnih okoliščinah,« je dejal Lotrič, ki je prišel v vrste Luke Koper julija 2012 iz Mure 05, si v jeseni tistega leta huje poškodoval koleno, v tej sezoni pa je že začel izdatno potrjevati svojo nadarjenost. »Res smo homogena ekipa. Konkurenca na treningih je velika in zelo se moramo truditi za mesto v prvi postavi. Dokaz za to je tudi današnja zmaga,« je še povedal Lotrič, ki se je ozrl tudi proti preostalim trem tekmam: »Gremo od tekme do tekme. Zdaj sledijo Domžale doma, tudi proti njim bomo igrali na zmago. Radi bi potrdili drugo mesto na lestvici,« je dodal hitronogi Prekmurec.

Vanoli dobil zadoščenje

Trener Luke Koper Vanoli je zunaj stadiona popolno nasprotje nadvse temperamentnega, glasnega moža ob robu igrišča med tekmami. Po tretji zmagi njegovih varovancev proti Goričanom v tej sezoni je bil vidno zadovoljen, a je umirjeno razlagal: »Fantje so bili danes res fantastični. Čestitam igralcem, klubu, mestu Koper, zdaj smo v kvalifikacijah za evropsko ligo. Za ta cilj sem prišel v Koper. Vse je odlično, posebno ker smo bili brez štirih standardnih igralcev. Tudi to je čar naše ekipe, namreč da rezervisti zelo dobro nadoknadijo odsotnost ključnih igralcev.« Tokratni primorski obračun ni bil tako nervozen kot prejšnji, Vanoli pa na to gleda takole: »Goričanom sem v preteklosti očital, da so lani v končnici sezone v Domžalah igrali z mladinsko ekipo, tako pa so vplivali na razplet prvenstva (Luka Koper se ni uvrstila na evropsko tekmovanje, op. p.). Jaz sem za pošten boj, vselej pa bom tudi zagovarjal svoje fante. Tako bo tudi v prihodnje,« je bil jasen 51-letni Italijan, ki je užival v zmagi, tekme z Domžalami ter potem z Zavrčem v gosteh in na koncu še z Rudarjem doma pa naj bi bile lep zaključek sezone. Če se spomnimo, da je bil koprski klub poleti lani tik pred tem, da zapre vrata zaradi več kot pol milijona evrov dolga do srbsko-ameriškega poslovneža Milana Mandarića (predsednik kluba Ante Guberac je nato dosegel sporazum o obročnem odplačevanju obveznosti), lahko dosežek kanarčkov označimo za izjemen uspeh. Goričani (pri njih so vse glasnejše govorice o neizplačanih plačah v zadnjih mesecih) na četrtem mestu o čem podobnem ne morejo govoriti.

Povišani toni med Apollonijem in Vanolijem 


Po medijskih obveznostih sta se kar na atletski stezi novogoriškega športnega parka v verbalni obračun zapletla italijanska trenerja Gorice in Luke Koper, Luigi Apolloni in Rodolfo Vanoli. Apolloni je bil razočaran že zaradi poraza, ki mu ga je na italijanski način (s perfektno defenzivno igro) serviral kolega Vanoli, očitno pa ga je razkačilo še nekaj drugega. Vanoli je namreč v enem izmed medijev izjavil, da so njega v Koper povabili kot trenerja, za Apollonija pa je dejal, da je ta prišel v Novo Gorico po ukazu italijanskega prvoligaša Parme, ki je pred to sezono prevzel upravljanje članskega moštva. Apolloni se je zaradi tega zelo razvnel, zato ga je njegov pomočnik Miran Srebrnič raje pospremil do slačilnice.

Triglav povozil Olimpijo

V Kranju je Triglav zabil kar pet golov ljubljanski Olimpiji, pri kateri samo čakajo na konec katastrofalne sezone v vseh pogledih. Gorenjsko moštvo je tako spet okrepilo upe na obstanek, saj za Krko na predzadnjem mestu zdaj zaostaja le še za točko. Izidi 33. kroga Prve lige Telekom Slovenije – Celje : Maribor 0:4 (1300 gledalcev; Jean-Philippe Mendy 6., Martin Milec 27., Nusmir Fajić 50., 76.), Triglav : Olimpija 5:2 (500 gledalcev; Uroš Palibrk 7., 46., Gašper Udovič 41., Ajdin Redžić 45., 87.; Filip Valenčič 31., Jaka Corn 75.), Zavrč : Krka 2:1 (700 gledalcev; Matija Smrekar 44., Jure Matjašič 87.; Danijel Dežmar 82.), Domžale : Rudar 0:0 (400 gledalcev; rdeči karton za Ivana Knezovića v 19. minuti pri Rudarju), Gorica : Luka Koper 0:1 (800 gledalcev; Mitja Lotrič 29.). Vrstni red strelcev: Mate Eterović (Rudar) in Massimo Coda (Gorica) po 15 zadetkov, Nusmir Fajić in Jean-Philippe Mendy (oba Maribor) po 14, Marcos Tavares (Maribor) 13. 

Deli s prijatelji