SUPERPOKAL

Koprčani napovedali superpekel za tekmece

Objavljeno 07. julij 2015 11.12 | Posodobljeno 07. julij 2015 11.12 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Luke Koper so v tekmi za superpokal premagali Maribor.

Nogometaši Luke koper so letos osvojili pokalno in superpokalno lovoriko. Foto: Tomi Lombar

V pičlih treh dneh so nogometaši Luke Koper dosegli še drugo pomembno in odmevno zmago. Po četrtkovi zmagi v 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo proti Vikingurju na Islandiji so na svoji Bonifiki dvignili lovoriko za superpokal, potem ko so kot pokalni zmagovalci premagali državnega prvaka iz Maribora s 3:2 po izvajanju enajstmetrovk. Redni del tekme, ki so jo kljub začetku ob 20. uri odigrali po neznosni vročini in sopari, se je namreč končal z izidom 0:0, odločitev o zmagovalcu pa je padla v šesti seriji strelov, ko je za slavje kanarčkov po Damirju Hadžiću in Domnu Črnigoju zadel še Matej Palčič. »Ni bilo strahu. Rekel sem si, nimam kaj izgubiti, odločim lahko tekmo. Na srečo sem dal gol in veselimo se pokala. Boljšega uvoda v sezono nismo pričakovali. Lahko pa igramo še boljše,« je dejal junak nedeljskega večera pred 2200 gledalci. Ironija je, da bo prav Palčič morebiti že letos okrepil vrste vijoličnih s Štajerske, saj bi si v primeru odhoda desnega bočnega branilca Petra Stojanovića iz Ljudskega vrta glede Palčiča skorajda zagotovo segla v roke športna direktorja Zlatko Zahovič in Matej Mavrič Rožič.

»Tekma je pokazala, da smo na pravi poti. Dosegli smo nekaj velikega, toda to moramo hitro pozabiti. Že v četrtek nas čaka zelo pomemben dvoboj z neugodnimi Islandci,« trdno stoji na tleh koprski trener Rodolfo Vanoli, ki je na zelenici v zahtevnih razmerah videl veliko tehničnih napak na obeh straneh. »Tekma je prišla v neprimernem času. V petek popoldne smo prišli z Islandije povsem izmučeni. Zmanjkovalo nam je sape, zadnjih pet minut nismo bili pri stvari. Dobro se je izšlo. Imeli smo več sreče in zmagali,« je bil iskren domači vratar Vasja Simčič. Mariborčani so v rednem delu obračuna sicer naredili boljši vtis, a so bili v napadalnih akcijah premalo konkretni. V loteriji z bele točke so pri Luki Koper zgrešili Mitja Lotrič, Marko Krivičić in Goran Galešić, pri Mariboru pa Dare Vršič, Agim Ibraimi, Aleš Mertelj in Aleksander Rajčević. »Noge niso bile težke, bilo je pa vroče. Tekmo je bilo treba odigrati. Hujše bi bilo, če bi igrali ob petih popoldne. Ni bilo energije, predvsem v glavi. Vratarji so se dobro pripravili, to je loterija. Mi smo razočarani, ker igramo za lovorike,« je dejal branilec vijoličnih Mitja Viler. Njega in soigralce šele čez teden dni čaka uvodni evropski test, ko bodo v Ljudskem vrtu v 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov gostili kazahstansko Astano. Ta poraz je bil vse prej kot dobrodošel tudi zaradi psihološke priprave na zelo zahtevno bitko, toda trener Ante Šimundža vsaj navzven ne pošilja signalov zaskrbljenosti: »Zadovoljen sem, ker smo imeli nadzor nad tekmo in smo imeli veliko premoč. Tekmec je bil v prednosti, ker je že v tekmovalnem ritmu. Imamo še ves teden časa, da uigramo moštvo in stopnjujemo formo.« Že pred tekmo je Zahovič opisal veljavo tekme za superpokal, češ da ima posebno težo le, če osvojiš lovoriko, sicer pa jo lahko jemlješ kot prijateljsko. V vsakem primeru spada obračun z Astano v kategorijo najpomembnejših, vijolični pa seveda stavijo na bogate evropske izkušnje iz zadnjih sezon, saj forma očitno še ni prava, ob tem pa se po poškodbah počasi vračajo Damjan Bohar, Sintayehu Sallalich, Željko Filipović in Jean-Philippe Mendy. Nov test je na sporedu jutri, ko se bodo pomerili z ruskim prvoligašem Kubanom iz Krasnodarja.

Pri Koprčanih bodo v prvi vrsti morali poskrbeti za vrhunsko regeneracijo in osvežitev igralcev, ki sta jih dva naporna dvoboja v kratkem času dodobra izčrpala. Osvojena trofeja je prava motivacijska injekcija, da bi proti Vikingurju iz Reykjavika še nadgradili minimalno prednost (1:0). V tej luči je v nedeljo počival Matej Pučko, strelec edinega zadetka na Islandiji, ki je v igro vstopil šele v 85. minuti. Po svoji drugi superpokalni lovoriki (prvo so osvojili leta 2011) bodo kanarčki, ki po novem igrajo tudi v dresih sive barve, brez dvoma močno nabrušeni za nadaljevanje evropske zgodbe, ki prinaša tudi lepe denarne nagrade, možnost za donosnejše prestope igralcev in točke za višji ranking slovenskih klubov na mednarodni sceni.

Coda v Mariboru?

Kadrovska križanka pri Mariboru še zdaleč ni izpolnjena. Vijolični se resno zanimajo za italijanskega napadalca Massima Codo, ki je v sezoni 2013/14 blestel v dresu Gorice, razglašen je bil celo za najboljšega igralca v Prvi ligi Telekom Slovenije. Nato se je vrnil v Parmo, ki je nedavno končala v stečaju, 26-letni golgeter pa je s tem dobil status prostega igralca. V vijolični tabor je sicer že prišel branilec iz Parme Abel Gigli

Deli s prijatelji