KVALIFIKACIJE

Koprčani hočejo v Evropi odigrati štiri do šest tekem

Objavljeno 09. julij 2015 11.01 | Posodobljeno 09. julij 2015 11.03 | Piše: Rok Tamše

V kvalifikacijah za evropsko ligo drevi igrajo trije slovenski nogometni prvoligaši.

Trener Luke Koper Rodolfo Vanoli je mojster taktične priprave moštva. Foto: Leon Vidic/Delo

Nogometni navdušenci na Obali te dni še največ govorijo o tako želenem jadranskem derbiju med Luko Koper in splitskim Hajdukom v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Toda pri obeh klubih bodo morali najprej skočiti in šele potem lahko rečejo hop. Na Bonifiki sicer za zdaj nočejo nič slišati o tem, saj morajo v prvem krogu še do konca opraviti z Vikingurjem iz Reykjavika. Pred tednom dni so si kanarčki naredili lepo zalogo z zmago v gosteh (1:0), vmes v nedeljo osvojili še superpokal proti Mariboru, zdaj pa finiširajo z osvežitvijo po peklensko vroči bitki za prvo lovoriko v novi sezoni, ki so si jo priigrali z boljšim izvajanjem enajstmetrovk. »Proti Vikingurju se bomo postavili drugače kot proti Mariboru. Za vsako tekmo se pripravljamo posebej in izberemo najprimernejši model igre. Proti Mariboru smo denimo igrali z dvema organizatorjema igre, z Islandci bo drugače,« trener Luke Koper Rodolfo Vanoli vrti film povratnega dvoboja z Islandci, ki so v Slovenijo pripotovali že v torek zvečer, včeraj pa so v času današnje tekme (20.30) tudi preizkusili zelenico na pregreti Bonifiki. Vanoli ima za zdaj sladke skrbi, saj ima na voljo vse svoje adute: »Videl bom, kdo bo najbolje deloval tudi v fizičnem pogledu, in se potem odločil za udarno postavo. Že prej smo imeli veliko informacij o tekmecu, te pa smo na prvi tekmi le še dopolnili, tako da neznank ni. Vemo, kaj hočemo, a o tem nočemo govoriti na glas,« je še pribil Vanoli.

Če premagaš Maribor ...

Predsednik rumeno-modrih Ante Guberac pred zelo pomembno evropsko preizkušnjo odriva sladko razpoloženje po osvojenem superpokalu. »Od uvrstitve na evropsko sceno je naš cilj jasen, tu želimo odigrati štiri do šest tekem. Ne bo lahko, saj smo se na prvi tekmi lahko prepričali, da Vikingur premore resno ekipo, da ne gre za nekakšno amatersko skupino fantov. Vseeno pa sem prepričan, da bomo na koncu zmagovalci, saj verjamem v naše fante. Z zmago v gosteh so se tudi otresli večjega pritiska pred povratnim dvobojem,« je dejal Guberac in na vprašanje o superpokalni zmagi kot morebitni oteževalni okoliščini za njegove varovance odvrnil: »Pa saj tudi mi nismo šli stoodstotno zagnano v tekmo z Mariborom. Ve se, kaj je naša prioriteta. Čeprav nismo šli z glavo na kopačko, kot se reče, je bila zmaga proti prvaku zelo dobrodošla. Odpravili bomo še nekaj napak iz te tekme, lovorika pa je fantom zagotovo dala dodatno samozavest pred evropskim obračunom.«

Če sodimo po začetku sezone, bodo Koprčani uživali v vznemirljivi in uspešni sezoni. V celi vrsti dogodkov, ki kažejo rast kluba na vseh ravneh, je tudi nedavno podpisana triletna pogodba z enim najobetavnejših domačih igralcev Markom Krivičićem. Devetnajstletni vezist, ki je tudi član mlade reprezentance Slovenije, na prvi tekmi z Vikungurjem sicer ni bil na igrišču, a bo v letošnji sezoni zagotovo dobil veliko priložnosti, da potrdi svoj talent. »Na Islandiji smo videli, da moštvo Vikingurja ni slabo. Igrajo dokaj hitro, z dolgimi žogami na napadalca, a jo umirijo tudi na tleh. Ne smemo se zanašati na to, da bi jih lahko onemogočila velika vročina pri nas. Toda ker smo jih spoznali tudi v praksi, bomo v drugo lažje igrali z njimi. Verjamem v naše napredovanje,« je v skladu z duhom koprske slačilnice odločen tudi Krivičić. Na Bonifiki bodo sodili romunski delivci pravice z Istvanom Kovacsem na čelu.

Kako do preobrata v Beogradu in Wroclawu?

Celje in Domžale imata na drevišnjih vročih gostovanjih vsaj na papirju precej težjo nalogo kot Luka Koper, saj so pred tednom dni v istem tekmovanju oboji doma klonili z identičnim izidom (0:1). Domžalčani bodo ob 20.30 v Beogradu proti Čukaričkemu začeli svoj pohod proti preobratu, pravzaprav proti prekletstvu evropskih tekem, kjer so izgubili sedemkrat zapored. » V takšnem tekmovanju redko ostaneš živ, ko v eni tekmi, tako v obrambnih nalogah kot tudi pri zaključevanju akcij, narediš toliko napak. Na našo srečo smo še vedno živi. Pred nami je nova priložnost, da obrnemo izid in napredujemo v drugi krog, kar ostaja naš cilj,« pravi trener Domžal Luka Elsner, ki je vesel, da se po odsluženi kazni v moštvo vrača kapetan Nejc Skubic, upanje pa črpa iz igre svojih varovancev v drugem polčasu prve tekme: »Če prikažemo obraz iz drugega polčasa prve tekme, je s pravo željo ter vero, da smo sposobni preobrata, vse mogoče. Izziv je težak, še težji, kot je bil pred prvo tekmo, ampak ta ekipa je v minuli sezoni večkrat pokazala, da je sposobna stvari obrniti, ko je na robu in nihče več ne verjame v njen uspeh. Prepričan sem, da so igralci popolnoma pripravljeni na to, da ponovimo takšno zgodbo.« Na stadionu na Banovem brdu, ki sprejme 4000 gledalcev, bo glavni varuh nogometnih pravil Bolgar Nikola Popov.

Zdi se, da so pred misijo nemogoče le Celjani, ki se bodo še v drugo udarili s poljskim Wroclawom. Resda je njihov zaostanek minimalen, a vseeno bodo glede na trenutno razmerje moči zelo težko pripravili presenečenje na mogočnem objektu, ki sprejme kar 42.771 gledalcev. Pravico bodo delili ukrajinski sodniki, glavni bo Anatolij Zabčenko.

 

Med zmaji še Francoz Mimoun

Iz prvoligaša Olimpije so po Portugalcu Ricardu Alvesu sporočili še ime druge tuje okrepitve. V Ljubljano prihaja 23-letni Francoz Martin Mimoun, ki je od leta 2010 igral za francoskega drugoligaša Stade Laval. Mimoun lahko igra na položaju levega ali desnega krilnega napadalca, znajde se tudi na položaju napadalno usmerjenega vezista. »Prvi vtisi ob prihodu v Olimpijo so več kot pozitivni. Zelo sem vesel, da bom igral na najlepšem nogometnem objektu v državi, primarni cilj pa je, da z všečno igro in posledično zmagami privabimo čim večje število navijačev. Imam ogromno željo po napredovanju in zmagah v zeleno-belem dresu,« so bile uvodne misli Mimouna, ki je z ljubljanskim prvoligašem podpisal triletno pogodbo.

 

Eterović spet v Rudarju

Pod novim vodstvom – nedavno je predsednik nogometnega prvoligaša Rudarja postal Mitja Kamenik – so zelo aktivni tudi v Velenju. S trenerjem Jernejem Javornikom so podpisali novo dveletno pogodbo, v klubu še naprej ostajata tudi po novem športni direktor Spasoje Bulajić in sekretar Marko Čepelnik. Med knape pa se vrača 30-letni hrvaški napadalec Mate Eterović, ki je bil v dresu Rudarja prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije v sezoni 2013/2014. Prihodnjo leto in pol bo v Velenju igral kot posojeni igralec Domžal.

 

Deli s prijatelji