MUNDIAL

Kolumbija je onemela, Tiger ne gre v Brazilijo

Objavljeno 04. junij 2014 23.13 | Posodobljeno 05. junij 2014 00.09 | Piše: R. T.

Na nogometnem mundialu ne bomo spremljali enega najboljših napadalcev na svetu.

Selektor kolumbijske reprezentance Jose Pekerman in poškodovani Radamel Falcao sta užalostila Kolumbijce. Foto: Reuters

Deset dni pred začetkom svetovnega prvenstva so morali selektorji objaviti končni seznam potnikov na mundial v Braziliji. Zdaj imajo pravico le še do zamenjave igralcev, ki bi se poškodovali, pa še to mora odobriti zdravniška komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Po objavi spiska 23 nogometašev so v Kolumbiji malodane razglasili žalovanje, saj se njihovemu največjemu zvezdniku Radamelu Falcau med zdravljenjem ni izšla tekma s časom. Član Monaca si je januarja na tekmi francoskega pokala poškodoval križne vezi na levem kolenu. Prve napovedi so bile izjemno črnoglede, toda v obdobju rehabilitacije je Tiger, kot je njegov vzdevek, zelo dobro napredoval, tako da se je okrepilo upanje na njegov nastop na SP. Selektor Jose Pekerman pa je moral včeraj oznaniti, da 28-letni Falcao še ni povsem pripravljen za igranje na ravni, kot ga zahteva največji turnir na svetu: »To je žalosten večer. Z velikim obžalovanjem vas moram obvestiti, da Radamel Falcao in Luis Perea ne bosta sodelovala na svetovnem prvenstvu, ker jima ni uspelo pozdraviti poškodb.« Argentinski strokovnjak je za pripravljalno bazo izbral Campano, nedaleč od Buenos Airesa, pred novinarji je skrušeno sedel tudi 28-letni Falcao: »Moji upi so bili veliki, toda zdaj je, kar je. Ne smemo obupati, zdaj moramo tudi mi od zunaj močno navijati za moštvo. Vsi drugi napadalci, ki grejo na svetovno prvenstvo, so zelo dobri igralci in imajo za sabo dobre sezone. Poleg tega imajo polno zaupanje in podporo vsega moštva in trenerjev. Vsem želim, da bi se dobro odrezali na svetovnem prvenstvu. Danes sem že zelo dobro pripravljen, toda zavedam se, da potrebujem še nekaj časa za igranje. Nisem hotel zasesti mesta soigralcu, ki je 100-odstotno pripravljen za vse napore, prav tako nočem poslabšati svojega zdravstvenega stanja.«

Pekerman ga je hotel v ekipi

Sedeminštiridesetmilijonska Kolumbija je za nekaj trenutkov ostala brez diha. Falcao ni samo vrhunski nogometni as, je nacionalna ikona, ena izmed najbolj priljubljenih osebnosti v deželi kave, ki po popularnosti kotira enako visoko kot svetovna glasbena zvezdnica Shakira. Golgeter je neusmiljeno tresel mreže v dresih River Plata, Porta in Atletica Madrid, v zadnji sezoni je vodil napad kluba iz kneževine na Azurni obali, kamor se je preselil lani za odškodnino 60 milijonov evrov, njegova letna plača pa znaša več kot 18 milijonov evrov. Pekerman je namignil, da se sam ni strinjal z oceno zdravnikov: »V moštvu sem ga hotel imeti za vsako ceno, da bi igral vsaj del tekme. Včasih lahko človek premika gore, drugič je povsem nemočen. O Falcau so odločali strokovnjaki. Vseeno moramo še naprej verjeti v to moštvo. Ima velike ambicije in je pripravljeno na boj z velikimi reprezentancami.« Kolumbija se bo v predtekmovalni skupini C spopadla s Slonokoščeno obalo, Grčijo in Japonsko, prvi cilj je uvrstitev v osmino finala, največji del odgovornosti pa bo zdaj na ramenih odličnega 22-letnega vezista Jamesa Rodrigueza, ki je Falcaov soigralec v Monacu in velja za enega najboljših mladih nogometašev na svetu. Kolumbija je v južnoameriških kvalifikacijah za SP zasedla drugo mesto za Argentino, zato so pričakovanja navijačev zelo velika, čeprav v ekipi ne bo Tigra, ki je na 13 kvalifikacijskih tekmah zabil kar 19 golov. Pekermanovi aduti v napadu so Jackson Martinez (Porto), Carlos Bacca (Sevilla; poznamo ga iz dvoboja z Mariborom v evropski ligi, op. p.), Teofilo Gutierrez (River Plate) in Adrian Ramos (Hertha Berlin, od 1. julija Borussia Dortmund).

 

V znamenju bolečine in solz

Številne reprezentance so v zadnjih dneh pretresale zdravstvene težave ključnih igralcev. Italija je ostala brez kapetana Riccarda Montoliva, ki si je zlomil golenico na prijateljski tekmi z Irsko. Francozi še čakajo na izvide podrobnih preiskav hrbta Francka Riberyja, pri Urugvajcih je še živo upanje, da bo Luis Suarez vendarle nared po operaciji meniskusa vsaj do druge ali tretje tekme na turnirju. Za Špance bo zdravstveni dan D sobota, ko bodo na prijateljski tekmi s Salvadorjem v ZDA preizkusili Diega Costo, ki ima težave s stegensko mišico. Na prijateljski tekmi med Mehiko in Ekvadorjem sta se v ostrem duelu poškodovala oba igralca, Mehičani so ostali brez Luisa Montesa, ki si je zlomil nogo, Ekvadorci pa grejo na mundial tudi s Segundom Castillom, čeprav si je poškodoval kolenske vezi. V Nigeriji so solzami v očeh sprejeli novico, da na SP ne gre poškodovani Sunday Mba, ki jim je lani z edinim golom v finalu prinesel zmago na afriškem pokalu. Zaradi poškodbe bo doma ostal tudi Nizozemec Rafael van der Vaart.

 

Deli s prijatelji