KRIZA

Koga še privlači Rastoderjeva Olimpija?

Objavljeno 26. maj 2015 13.04 | Posodobljeno 26. maj 2015 13.04 | Piše: Rok Tamše

Turbulentnemu dogajanju v taboru nogometašev Olimpije ni videti konca.

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič skupaj s sodelavci v Ljudskem vrtu čaka na nove žrtve onstran Trojan, bi lahko malce na šalo obrnili dogajanje pri njihovem največjem tekmecu iz glavnega mesta. Športno vodstvo ljubljanske Olimpije se je z odhodom športnega direktorja Mileta Ačimovića in trenerja Darka Karapetrovića sesulo kot hišica iz kart. Medtem ko se vijolični pripravljajo na sobotno proslavo že 13. naslova državnega prvaka – imajo jih več kot vsi drugi prvaki skupaj –, ko se bodo v LV v zadnjem krogu DP udarili s pokalnim zmagovalcem Luko Koper, v Ljubljani čakajo na sporočila iz pisarne podjetja Rastoder, kjer domuje predsednik Olimpije Izet Rastoder, slavni trgovec z bananami na evropski ravni, ki pa mu kaj podobnega ne uspeva v nogometu.

Ćiro je nasankal...

Kibici še vedno žolčno razpravljajo o »sporazumni prekinitvi sodelovanja« med Ačimovićem in Olimpijo. Razlaga, da cilj – uvrstitev v evropsko tekmovanje – ni bil dosežen, se sicer sliši logično, bolj verjetno pa je, da je nastal nov kratki stik med predsednikom in športnim direktorjem zaradi cirkusa, ki ga je Rastoder na svojo roko uprizoril s slovitim hrvaškim trenerjem Miroslavom Ćirom Blaževićem. Ta je po milo rečeno nenavadnem načinu komuniciranja glede angažmaja v Olimpiji vsul plaz drv in kamenja na neresno Olimpijo in neresnega Rastoderja. Kateri trener visoke kategorije iz regije bi po novem črnem madežu v zeleno-beli zgodbi sploh želel priti v Stožice? Če je nasankal z vsemi žavbami namazani stari lisjak, kaj bi doživeli šele drugi, precej manj izkušeni v igricah, ki pridejo na plan s pogajanji. Šelestenje evrskih bankovcev je vselej nadvse privlačno, a negotovost, da si lahko le marioneta v rokah muhastega predsednika, verjetno tehtnico nagiba v prid strahu za lastni ugled in posledično izogibanju ljubljanskemu kolektivu. In kakšno resno zgodbo bi se potem lahko še šel Ačimović v svojem ljubljenem klubu? Potem ko je prvič zapustil zmaje, je govoril, da je bil v prvem mandatu direktorovanja preveč naiven in zaupljiv v odnosu do igralcev. Ni treba ugibati, o kom bo morebiti govoril v prihodnosti.

Čas za Stojanovića?

Trenutno so najbolj vroče manipulacije in špekuliranja glede nove vodilne garniture. Pa menda ne več okrog predsedniškega mesta, saj naj bi Rastoder še vztrajal pri nogometni zeleno-beli barki. Če bi krmilo prepustil Milanu Mandariću za predvidene štiri milijone evrov, bi se moral na »nedolžno« povabilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića preseliti v sosednjo dvorano h košarkarjem. To bi verjetno sprejel kot božjo kazen.

Kdo bo torej novi trener Olimpije? Ni nujno, da ga bo iskal novi športni direktor, saj bi se lahko Rastoder odločil, da eni osebi zaupa vse. Seveda vse to jemljite z močno rezervo, saj je Rastoder doslej že ničkolikokrat dokazal, da pravzaprav ne zaupa nikomur. Ali pa ima to rok trajanja kot pri banani, če jo pustite na prostem in njenega vrha ne zavijete v plastično folijo. No, šalo na stran, ljubljanska nogometna srenja ne glede na nepredvidljivost Rastoderja navija, da bi Olimpijo vodil Ljubljančan. Je morebiti napočil čas za prihod Slaviše Stojanovića, ki je nazadnje deloval v Belgiji, a se ni mogel veseliti uspehov z Liersom? Mnogo površnih spremljevalcev se nagiba k predlogu, da bi zeleno-bele skupaj vodila trener Stojanović in športni direktor Nenad Protega, zmagoviti dvojec iz šampionskega obdobja Domžal. Toda po tistem sodelovanju je med njima ostalo tudi nekaj repov, vprašanje je, ali sta jih že posekala. Stojanović velja za pravega »control freaka«, naslov srbskega prvaka s Crveno zvezdo je osvojil kljub povsem nori in kaotični sezoni na Marakani, pozneje so ga tudi v Belgiji pričakale klavrne razmere. Če bi bila Rastoderjeva ponudba zanj sprejemljiva, bi s sabo pripeljal tudi stalnega pomočnika Miloša Kostića. Brez dvoma bi bil prihod nekdanjega selektorja slovenske reprezentance deležen velike pozornosti zahtevnih ljubljanskih navijačev, skupine Green Dragons pa ne bi omehčal v svoji nameri, da Rastoderja spodijo iz Olimpije.

Na teh straneh smo že pisali, da ni veliko domačih imen, ki bi se lahko lotila novega projekta na trenerskem stolčku s klubom, ki ga že dve leti ni v Evropi. Primož Gliha je selektor reprezentance do 21 let in ga ne vidimo v španoviji z Rastoderjem, ki ga je skupaj z Miranom Pavlinom izrinil iz novodobne Olimpije. Nekdanji trener zmajev Dušan Kosić, zdaj selektor reprezentance do 16 let, ima po konsenzu večine navijačev vso pravico do še ene priložnosti na klopi edinega ljubljanskega prvoligaša. Toda ne pozabimo, gre za Rastoderjeve »žrtve«, ki bi se v klub lahko vrnile le ob drugem predsedniku. Intrigantno pa bo spremljati tudi dogajanje z Jernejem Javornikom, strategom velenjskega Rudarja, ki je pripravljen storiti korak naprej v svoji trenerski karieri.

 

Deli s prijatelji