PSG

Ko se kopaš v denarju

Objavljeno 04. januar 2014 16.26 | Posodobljeno 04. januar 2014 16.26 | Piše: R. T.

Francoski nogometni prvak PSG je vse močnejši, bogatejši in nevarnejši za tekmece.

Zlatan Ibrahimović.

Tudi ko gre za počitnice, največji nogometni klubi ne počivajo s tekmami in potovanji. Real Madrid in Paris Saint-Germain sta tako v Dohi odigrala ekshibicijsko tekmo. Seveda so se za prijateljski dvoboj zmenili v Katarju, saj od tam prihaja lastnik pariškega kluba, fundacija Qatar Sports Investments, ki je na nogometni sceni v mestu luči zavladala leta 2011. Letošnji prestop italijanskega trenerja Carla Ancelottija iz francoske prestolnice v špansko je dal tudi dogovor o dveh revijalnih tekmah. Prvo so odigrali poleti v Stockholmu – kajpada zaradi prvega zvezdnika Parižanov in švedskega reprezentanta Zlatana Ibrahimovića –, zdaj pa so dodali še kamenček v mozaiku promocije svetovnega prvenstva, ki bo v Katarju leta 2022. Verjetno ni treba posebno omenjati, da je posel obakrat izvrstno uspel tudi v marketinškem pogledu.

Odmevno gostovanje v prestolnici Katarja je še dodatno izkoristil predsednik PSG, katarski šejk Nasser Al Khelaifi, saj njegov klub nezadržno raste na vseh ravneh in namerava postati eden izmed največjih. Arabski bogataš se je obregnil ob tekmece na stari celini in tudi Evropsko nogometno zvezo (Uefa), češ da težko prenašajo grožnjo, ki jih za konkurenco pomeni njegov klub. Medtem ko Uefa pritiska na praktično vse največje klube, naj poslujejo čim bolj racionalno ter se čim prej znebijo gromozanskih dolgov, se lahko PSG pohvali s pregrešno velikim denarnim prilivom.

Pokroviteljska pogodba

Pred kratkim je namreč osrednja turistična organizacija Katarja podpisala pokroviteljsko pogodbo, po kateri francoski prvak lahko prejme do 200 milijonov evrov na leto. Seveda bo končna številka odvisna od športnih, trženjskih in marketiških rezultatov. Toda tekmecem in Uefi, ki že uvaja pravila finačnega ferpleja, vse to vzbuja dvome. »Ne razumem. So v skrbeh zaradi tekmovanja ali zaradi pokroviteljev? Včasih so v skrbeh samo za naš klub. Morda je to razlog. Mi spoštujemo vsak klub in se ne vtikamo v njihove interne zadeve. To je med nami in Uefo. In seveda gre za resnično pogodbo, o tem smo tudi sestankovali s komisijo za finančni ferplej. Bili smo transparentni, odgovorili smo na vsa vprašanja. Katar pač veliko vlaga v šport zaradi promocije države in turizma. PSG pomeni velik del tovrstnih investicij. Danes vsi govorijo o PSG in Katarju, to je res velika izpostavljenost, kar pomaga našemu turizmu,« je bil zgovoren 40-letni Al Khelaifi, ki je nekdaj profesionalno igral tenis. Pod njegovim vodstvom je PSG za dosedanjih 20 igralskih okrepitev plačal kar 300 milijonov evrov, samo za Edinsona Cavanija kar 64 milijonov. Tudi v januarskem prestopnem roku se zna uresničiti kakšen zvezdniški prihod, čeprav superbogati Al Khelaifi, ki je tudi predsednik domače teniške zveze in podpredsednik azijskega tenisa, pravi: »Mislim, da trenutno ne potrebujemo novincev. Toda, saj veste, kakšni so trenerji, radi bi imeli še močnejše moštvo. Bomo videli.« PSG je vodilni v francoskem prvenstvu, v osmini finala lige prvakov pa se bo pomeril z Bayerjem iz Leverkusna.

Deli s prijatelji