NK KRŠKO

Klical ga je Zahovič

Objavljeno 10. april 2016 11.51 | Posodobljeno 10. april 2016 11.51 | Piše: Drago Perko

David Poljanec verjame, da bo prav igranje v Krškem primerna odskočna deska za morebitno selitev v odmevnejše okolje.

NK Krško bi rad pomagal do obstanka v Prvi ligi Telekom Slovenije. Foto: NK Krško

KRŠKO – Napadalca pri nogometnem življenju držijo goli. Resnica je kruta, a tako je. Včasih pa tudi to ni dovolj, da bi napredoval in opozoril nase. To je na svoji koži izkusil 29-letni David Poljanec, danes igralec Krškega. Do 10. leta je živel v Mariboru, kjer se je v NK Maribor naučil nogometne abecede. Poštevanke ne, saj se je družina preselila v okolico Slovenske Bistrice, za katero je takrat polnoletni David v 3. slovenski nogometni ligi zabijal kot po tekočem traku.

Mrk z novim trenerjem

»Vedel sem, da bo treba v Avstrijo,« se Poljanec spomni dogodkov izpred desetletja, ko je šel prvič na tuje. Pomagal mu je Bojan Brodnjak, ki je takrat že deloval pri severnih sosedih. Leta 2006 je začel v 7. ligašu FC St. Nikolai im Sausal. S 40 goli je končal sezono. To ni ostalo neopaženo – presedlal je v četrtoligaški SV Gleinstätten, kjer je ostal do leta 2011. Golov ni pozabil zabijati. V prvi sezoni jih je dosegel 15, potem pa 25 in 26. Z Gleinstättenom so se uvrstili v 3. ligo (15 golov), sledil je odhod v drugoligaški Blau-Weiß Linz. Z 19 goli je postal najboljši strelec 2. lige.

Poleti 2012 je bil svet njegov, na mizi pa konkretna ponudba nemškega Paderborna. Tedanji trener Roger Schmidt je dal pripeljati prav Poljanca, a nista nikoli sodelovala. Po desetih dneh je Schmidt postal trener nesramno bogatega Salzburga, na Slovenca je pozabil. Enako novi trener, ki je okrepil ekipo s štirimi novinci. Za Davida prostora, minut, kaj šele golov, ni bilo. Po smoli v Nemčiji je igral še za Linz, celovško Austrio, Maccabi iz Nazareta, Kapfenberg in Radnički iz Kragujevca. V Izraelu je brcal v ambiciozni druščini. Peterica njegovih takratnih soigralcerv je danes v prvi izraelski ligi. Boljši nogomet je igral v Radničkem, kjer je pogrešal več finančne discipline.

Goli za novo pogodbo

Morda bi šla kariera drugo pot, če bi se pred leti odločil drugače. Poleti 2012, ko je odšel v Nemčijo, ga je hotel tudi Zlatko Zahovič, a se je Poljanec zahvalil za ponudbo. Enako je storil tudi, ko ga je snubil ambiciozni avstrijski Grödig. Slovensko prvo ligo je okusil šele v tej sezoni, ko je oblekel dres atomčkov iz Krškega, s katerimi se krčevito bori za obstanek. »V Krškem mi je lepo, klub je urejen pa tudi prave okrepitve smo dobili pred spomladanskim delom. Želim si, da bi nam uspelo in bi tudi v novi sezoni igrali med elito,« upa Poljanec, ki verjame, da bo prav igranje v Krškem primerna odskočna deska za morebitno selitev v odmevnejše okolje. Do takrat pa bo treba zabiti še kakšen gol. Za novo pogodbo. 

Deli s prijatelji