VEČNA RIVALA

Klasika: Messi vs. Ronaldo

Objavljeno 01. december 2015 08.55 | Posodobljeno 01. december 2015 08.56 | Piše: R. T.

Fifa je tri nogometaše nominirala za nagrado zlata žoga. Zmagovalcem zadnjih let se je pridružil Brazilec Neymar.

Trije nogometni geniji: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar. Foto: AFP

Po realnih pričakovanjih bo 11. januarja prihodnje leto v Zürichu nagrado zlata žoga za najboljšega nogometaša v letu 2015 prejel Argentinec Lionel Messi. Osemindvajsetletni zvezdnik Barcelone bi tako po predvidevanjih nogometnih poznavalcev in strokovnjakov še petič v svoji karieri tudi uradno postal številka 1 na planetu nogomet. V zadnjih osmih letih sta se vselej v konkurenci za to prestižno lovoriko znašla Messi in slabi dve leti starejši Portugalec Cristiano Ronaldo. Prvi as Reala Madrid je bil doslej najboljši trikrat, nazadnje lani. Tako je že tudi njun medsebojni dvoboj dobil predznak klasični. Le enkrat v omenjenem obdobju Ronalda ni bilo med tremi nominirami, ki jih določijo pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) na podlagi glasovanja selektorjev in kapetanov državnih reprezentanc ter novinarjev. Leta 2010 je bil namreč na gala prireditvi v ospredju Barcelonin trio Messi-Andres Iniesta-Xavi. Tokrat bo Messiju in Ronaldu delal družbo še en član katalonskega velikana – Neymar. Triindvajsetletni Brazilec ne skriva ambicij, da si želi zasesti nogometni prestol, toda na to bo moral počakati še kakšno sezono ali dve.

V koledarskem letu 2015 sta Messi in Ronaldo izenačena po številu doseženih zadetkov (48) za klub in reprezentanco, toda Argentinec je letos dvignil vse možne lovorike, za zmage v ligi prvakov, španskem prvenstvu in kraljevem pokalu. Do neke točke lahko govorimo o okusu, nogometni popolnosti enega ali drugega, toda tudi v nogometu na koncu štejejo lovorike. Pri tem je treba poudariti, da je Messi to jesen izgubil dva meseca igranja zaradi poškodbe kolena. Vrnil se je prejšnji teden in, tako značilno zanj, zablestel v polnem sijaju, lačen igre, golov in zabave na igrišču. Ob zadnjih spektakularnih predstavah Barcelone (zmaga v derbiju proti Realu v Madridu s 4:0 in premoč proti Romi v ligi prvakov s 6:1) so navijači katalonskega velikana celo pričakovali, da bo med trojico nominirancev namesto Ronalda kar njihov Luis Suarez, ki prav tako trese mreže nasprotnikov kot po tekočem traku.

Za trenerja leta kandidirajo Pep Guardiola (Bayern), Luis Enrique (Barcelona) in Jorge Sampaoli (Čile). Zadnji je na klopi čilenske reprezentance osvojil južnoameriško prvenstvo. Med dekleti so tri najboljše Američanka Carli Lloyd, Japonka Aya Miyama in Nemka Celia Šašić, v igri za najlepši gol leta pa so zadetki Messija, Alessandra Florenzija (Roma) in Walterja Lire (Goianesia). 

Deli s prijatelji