PRED KVALIFIKACIJAMI ZA EURO

Kevin Kampl je šel iz formule 3 v formulo 1

Objavljeno 09. marec 2015 21.33 | Posodobljeno 09. marec 2015 21.36 | Piše: Rok Tamše

Konec marca bo slovenska nogometna reprezentanca odigrala peto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. V Stožicah bo gostovala izbrana vrsta San Marina, Srečko Katanec opozarja na resen pristop.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Ni več daleč petek, 27. marca, ko bo slovenska nogometna reprezentanca v kvalifikacijah za euro 2016 gostila izbrano vrsto San Marina v Stožicah. To bo peta tekma izbrancev selektorja Srečka Katanca v tem kvalifikacijskem ciklusu, trenutno so na 3. mestu, tako kot drugouvrščena Švica so zbrali 6 točk, v vodstvu pa je Anglija z 12. V zimskih mesecih je Katanec kot običajno pozorno spremljal vse kandidate za nacionalno moštvo, ki jih bo zbral 23. marca na Brdu pri Kranju. »Pravzaprav ni nič novega. Problematika je ista. Iz igralcev, ki jih imam na voljo, bom poskušal sestaviti najboljše, kar lahko. Veste, da jih precej ne igra oziroma imajo skromno minutažo v klubih. Ampak smo, kakršni smo, poskušali bomo storiti kar največ,« pravi Katanec. »Tudi zaradi vsega tega ne moremo vzeti San Marina z levo roko. Navsezadnje nimamo niti tako dobrega ratinga pri sodnikih, da bi nam kar koli podarili, če bi šlo na tesno. Prav tako nimamo takšne reprezentance, kjer bi lahko posameznik vzel žogo in sam rešil tekmo. Vsakič se moramo stoodstotno pripraviti, tako kot proti Angliji in Švici. San Marino moramo vzeti hudičevo resno. Če ne bo tako, bi lahko bilo vse narobe. V nogometu se vsako moštvo že zna postaviti tako dobro, da se ti hitro lahko zalomi. Estonija je že dobila opozorilo, Angleži so se tudi mučili, preden so prebili obrambo San Marina.«

Medtem ko šef nima težav s kakovostjo in pripravljenostjo vratarjev, saj je Samir Handanović št. 1 v milanskem Interju, Jan Oblak pa napet kot puška čaka na vsako priložnost v Atletico Madridu, je več skrbi v zvezi z obrambno vrsto. Rehabilitacija levega bočnega branilca Bojana Jokića, ki je jeseni operiral koleno, še kar ni končana. Očitno se je pri zdravljenju Kranjčana nekaj pošteno zapletlo. Jokića je sicer doslej dobro nadomeščal Andraž Struna. Medtem je prostor v udarnem moštvu bundesligaša Kölna izgubil desni bočni branilec Mišo Brečko, za njegov položaj pa kandidirata Martin Milec, ki je standardni član udarne zasedbe Standarda iz Liega, in Petar Stojanović iz Maribora. Štoperji Boštjan Cesar (Chievo), Milan Anđelković (Palermo), Miral Samardžić (Rijeka), Dominic Maroh (Köln) in Branko Ilić (Partizan) so v svojih klubih normalno v pogonu.

Spremlja tudi Iličića

Osrednja figura zvezne vrste je Kevin Kampl, ki se uveljavlja v Borussii iz Dortmunda. »Jasno je, da ima Kevin pred sabo še ves razvoj. Eno je avstrijska liga, drugo pa bundesliga. Prišel je v novo okolje, če hočete iz formule 3 v formulo 1, tako da lahko gre njegova pot le še navzgor. Seveda, če bo ostal zdrav, če bo popravil nekaj stvari v fizičnem pogledu. Pri tem še ima prostor za napredovanje. Spremljal sem njegove dosedanje igre in jih natančno analiziral. Čim prej se bo prilagodil na nov nogomet, kjer je vse hitreje, močneje, bolje bo. Ni le to, da na tej ravni igralci tečejo hitreje, tudi razmišljajo precej hitreje. Mislim, da ima Kevin lepo prihodnost,« meni Katanec.

Drugi, še neuveljavljeni biser slovenskega reprezentančnega nogometa je Josip Iličić (Fiorentina), ki ga Katanec jeseni ni uvrstil na svoj seznam. Sledile so žolčne razprave v medijih, potem ko se je Iličić odpovedal nadaljnjemu igranju za izbrano moštvo. Toda baje so se zdaj odnosi Katanec-Iličić le umirili. Ni skrivnost, da je bil selektor nedavno v Italiji, kjer je govoril tudi z njim. »Nobenega igralca nisem odpisal. Vsi, ki ustrezajo znanim kriterijem za posamezna igralna mesta, so lahko v reprezentanci. S tem da je tu še posebno pomemben pristop. Vsak dan spremljam vse fante, ki so v konkurenci, tudi Iličića. Med drugim sem bil pred kratkim na tekmi med Chievom in Milanom, kjer sem se srečal z Boštjanom Cesarjem in Valterjem Birso.« Prav kreativci Kampl, Birsa in Iličić bi proti reprezentanci kova San Marino znali prispevati dovolj, da bi bilo lažje streti odpor. Med defenzivnimi vezisti Jasmin Kurtić pri Fiorentini nima stalnega prostora v udarni postavi, Rajko Rotman (Istanbul BB) in Aleš Mertelj (Maribor) igrata precej več, Dalibor Stevanović (Torpedo Moskva) se krčevito bori za obstanek v elitni ruski ligi. Dejan Lazarević s selitvijo iz Chieva v Sassuolo ni pridobil ravno veliko. Andraž Kirm igra standardno za ciprsko Omonio, Nejc Pečnik ima za sabo prilagajanje na življenje in igranje v deželi vzhajajočega sonca, kjer je minuli konec tedna v dresu Jef Uniteda startal v japonski drugi ligi.

Na Katančevem seznamu bosta po pričakovanjih še dva »Japonca«, izkušena napadalca Milivoje Novaković (Nagoja Grampus; že na prvi tekmi zabil gol za točko), prvi strelec Slovenije, in Zlatan Ljubijankić (Urawa Red Diamonds). Že dolgo pa je s svojimi številnimi zadetki vroč Robert Berić, napadalec dunajskega Rapida. »Berić je že na prijateljski tekmi proti Kolumbiji odigral zelo korektno. Gara v napadu, dobro zadrži žogo. Če je kaj pozitivnega v tem trenutku za izbrano vrsto, je to on.« V nehvaležnem položaju je napadalec nemškega Augsburga Tim Matavž, ki sta mu poškodbi kolena in gležnja preprečili razmah v bundesligi, Katanec zato pogleduje proti Romanu Bezjaku (Ludogorec Razgrad), ki se vrača po poškodbi prepone.

Rok Tamše 

Po San Marinu v Katar

Takoj po tekmi s San Marinom bodo slovenski nogometaši odpotovali v Katar, kjer jih 30. marca čaka prijateljska tekma z domačo reprezentanco. »V Katarju bom preizkusil nekaj mlajših igralcev, ne bo pa šlo za množično menjavo moštva. Začeli bomo z dvema, tremi novimi obrazi, pozneje pa bodo vstopili še drugi novinci. Tako bo vse skupaj imelo smisel, saj bodo spoznali način igre v izbrani vrsti,« je dejal Srečko Katanec. To gostovanje je posebno zanimivo tudi zato, ker bo Katar leta 2022 gostil svetovno prvenstvo. »San Marino moramo vzeti hudičevo resno. Če ne bo tako, bi lahko bilo vse narobe.«

Deli s prijatelji