V TUJINI

Kek ima polno srce, Rečani ga obožujejo

Objavljeno 24. avgust 2013 13.22 | Posodobljeno 24. avgust 2013 13.24 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Matjaž Kek

Hrvaški prvoligaš Rijeka doživlja pravljični preporod pod vodstvom trenerja Matjaža Keka.

Matjaž Kek je postal junak navijačev Rijeke. Foto: Igor Mali

REKA – V Kvarnerskem zalivu vlada nepopisna nogometna evforija, v vlogi glavnega režiserja pa je nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek. Mariborski strokovnjak je v četrtek zvečer s svojim moštvom na kultnem stadionu Kantrida, ki ga z ene strani po dolžini objema skalnata stena, pripravil še en nepozaben večer za številne privržence, ki so do zadnjega kotička napolnili tribune. V prvi tekmi play offa za evropsko ligo je namreč Rijeka premagala slovitega bundesligaša Stuttgart z 2 : 1 in navdušila s pogumno, borbeno in učinkovito igro. »Moje srce je polno, tudi zato, ker so navijači odšli zadovoljni s Kantride. Pred tekmo sem dejal, da bom zadovoljen, če bodo moji igralci dali vse od sebe. Na koncu so popadali od teka in borbenosti, potrošili so ogromno energije. Zadovoljen sem in srečen. Igralcem kapo dol, hrabrosti jim ni manjkalo. Toda čez tri dni je že nova tekma,« je kljub vsesplošnemu navdušenju neusmiljeno opozoril Kek, ki z belimi v tej sezoni še ne pozna poraza, niz izjemnih iger traja že enajst tekem.

Na Reki v zadnjem obdobju nogomet doživlja nesluten preporod

Vse se je začelo s finančno injekcijo italijanskega poslovneža Gabrieleja Volpija, ki je že prej do evropskih vrhov spravil vaterpoliste reškega Primorja. Pred dvema letoma je v sodelovanju s poslovnim partnerjem, Rečanom Damirjem Miškovićem, zasnoval še strategijo razvoja nogometne družine. Najprej so v klubu, ki je nekdaj veljal za enega najtrdnejših in najpriljubljenejših jugoslovanskih prvoligašev, poskrbeli za poplačilo vseh dolgov, hkrati pa so začeli sestavljati moštvo za vrh hrvaškega nogometa. Pozimi se jim je pri intenzivni selekciji pošteno zapletlo, zato so se po Elvisu Scorii odločili poiskati novega trenerja. Poiskali so takrat brezposelnega Keka in mu najprej ponudili sodelovanje do konca sezone, torej do poletja. Pronicljivi Štajerec, ki je slovensko reprezentanco popeljal na svetovno prvenstvo 2010 v Republiki Južni Afriki, jim je namesto nekajmesečne negotovosti za obe strani raje predstavil dolgoročnejši program. In danes se lahko na Reki trkajo po prsih, ker so ga poslušali in sprejeli.

Slovenski trener je v kratkem času naredil zelo veliko

Resda Rijeki danes ne manjka denarja in lahko v svoje vrste pripelje najkakovostnejše igralce iz hrvaškega prostora, toda brez pravilne selekcije, vodenja in razvoja igre pod Kekovo taktirko bi na Jadranski obali še danes samo preštevali prihode in odhode potencialnih okrepitev, ki so zavohali stabilen klub ter redno in odlično plačo. Zahtevno reško občinstvo je prepoznalo tako poslovno kot športno vrednost nogometnega kluba, zato množično dre tudi na tekme z manj privlačnimi tekmeci. Dvoboj s Stuttgartom je bil razprodan v uri, dveh. Vse to je voda na mlin pri prizadevanjih klubskega predsednika Miškovića in sodelavcev, da mesto dobi večji in sodobnejši stadion, ki bi še vedno stal tik ob morju. »Naj bo vse mesto srečno, zato se igra nogomet,« je ob zadnji zmagi Rijeke vzkliknil ganjeni Volpi, zdaj vlagatelj, verjetno pa bodoči lastnik nogometnega ponosa Kvarnerja.

Toda za 51-letnega Keka je bila zadnja zmaga le še en zidak v gradnji močne, evropske Rijeke. Prihodnji četrtek sledi povratni dvoboj v Nemčiji. »Šli bomo igrat, ob polčasu vodimo z 2 : 1. Stuttgart še vedno velja za favorita. Stadion bo zagotovo poln, toda mi ne bomo slekli hlač. Ne skrbi me, da bi se moji igralci bali. Nič hudega, če nam ne bo uspelo,« si slovenski junak med Hrvati s spretnim govorjenjem utrjuje sloves. Pri tem mu pomagata tudi rojaka, Matjaž Florjančič, nekdanji igralec Rijeke, je njegov pomočnik, Matija Škarabot pa odlično igra kot levi bočni branilec. 

Deli s prijatelji