NOGOMET

Kdo vse v osmino finala?

Objavljeno 10. december 2014 23.53 | Posodobljeno 10. december 2014 23.53 | Piše: STA, T. L.

Tudi Manchester City in Schalke sta napredovala v osmino finala.

Messi in Neymar se veselita.

LJUBLJANA – Po današnjih tekmah zadnjega kroga skupinskega dela evropske lige prvakov so znani vsi udeleženci osmine finala. Na žrebu osmine finala, ki bo v ponedeljek, 15. decembra, na sedežu Uefe v Nyonu, bodo v bobnu prvouvrščenih ekip iz skupinskega dela tekmovanja španski Atletico Madrid, Real Madrid in Barcelona, nemška Borussia Dortmund in Bayern München, angleški Chelsea, Monaco in portugalski Porto, v bobnu drugouvrščenih ekip pa italijanski Juventus, švicarski Basel, nemška Bayer iz Leverkusna in Schalke, angleška Arsenal in Manchester City, francoski PSG in ukrajinski Šahtar iz Donecka.

V evropsko ligo so se prebile tretjeuvrščene ekipe iz skupinskega dela lige prvakov: grški Olimpiakos Pirej, angleški Liverpool, ruski Zenit Sankt Peterburg, belgijski Anderlecht, italijanska Roma, nizozemski Ajax Amsterdam, portugalski Sporting iz Lizbone in španski Athletic Bilbao.

Chelsea ugnal Sporting

V skupini G je Maribor v Ljudskem vrtu klonil proti Schalkeju z 0 : 1, na drugi tekmi pa je Chelsea ugnal Sporting s 3 : 1. Za Londončane so zadeli Fabregas (8., 11 m), Schürrle (16.) in Mikel (56.), za Lizbončane pa Silva (50.).

Bayern zanesljivo prvi 

Bayern iz Münchna je zanesljivo osvojil prvo mesto v skupini E, za drugo mesto pa so se potegovale tri ekipe. V Rimu je Manchester City premagal Romo z 2 : 0, zadela pa sta Nasri (60.) in Zabaleta (86.), medtem ko je nemški prvak na domačem igrišču premagal CSKA s 3 : 0. Za Bavarce so bili strelci Müller (18.,11 m), Rode (84.) in Mario (90.).

V skupini F sta prevladovala Barcelona in PSG, v obračunu za prvo mesto je španska ekipa na domačem štadionu Camp Nou ugnala francoskega prvaka s 3 : 1. Za Katalonce so zadeli Messi (19.), Neymar (42.) in Suarez (77.), za Parižane pa Ibrahimović (15.), medtem ko se je obračun med nizozemskim Ajaxom in ciprskim Apoelom končal s 4 : 0 za Nizozemce. Gole so dosegli Schoene (45.,11 m; 50.), Klaassen (53.) in Milik (74.).

V skupini H sta si Porto in Šahtar že pred zadnjim krogom zagotovila nastop v osmini finala, v medsebojnem obračunu na Pirenejskem polotoku pa sta se razšla z neodločenim izidom 1 : 1. Ukrajinska ekipa je povedla z golom Stepanenka v 50. minuti, izenačil pa je Aboubakar v 87. minuti. Athletic iz Bilbaa je na domačem igrišču ugnal beloruski Bate Borisov z 2 : 0 in si zagotovil igranje v evropski ligi. Za gostitelja sta zadela San Jose (47.) in Laskur (88.).

Deli s prijatelji