LIGA PRVAKOV

Kdo ne bi hotel obračuna Mourinha in Guardiole?

Objavljeno 11. april 2014 12.24 | Posodobljeno 10. april 2014 23.48 | Piše: R. T.

V četrfinalu lige prvakov je Atletico Madrid spravil v žep mogočnega tekmeca iz Barcelone.

V polfinalu nogometne lige prvakov so Real Madrid, Chelsea, Atletico Madrid in Bayern, para pa bo določil današnji žreb točno opoldne v švicarskem Nyonu. Evropski prvak iz Münchna je po remiju v gosteh (1:1) v sredini povratni tekmi na Allianz Areni premagal Manchester United s 3:1. Kljub uspehu se je trener Bayerna Pep Guardiola v nemščini in angleščini odločil za nekaj godrnjanja na novinarski konferenci. »Ko ne zmagaš, ljudje sprašujejo, zakaj, ampak to je pač nogomet. Ne moreš vselej zmagovati, toda mi smo že osvojili bundesligo in zdaj smo v polfinalu lige prvakov. V tem klubu vse še ni dovolj,« se je pridušal španski strateg, ki je pogrešal večjo spodbudo s tribun: »Morda bi morali igrati še bolje. Po golu Patricea Evraja za Manchester United so ljudje vstali in začeli navijati. Upam, da bodo tako glasni tudi v polfinalu, saj potrebujemo občinstvo, da nas podpira. Potrebujemo enotnost, ne moremo do finala brez naših navijačev, potrebujemo jih, tega ne zmoremo sami. Prepričan sem, da nam bodo pomagali,« je Guardiola poslal poziv armadi Bayernovih privržencev, ki ga tokrat niso navdušili s prehladnim spremljanjem dvoboja, ki ga je sam označil kot boj za življenje in smrt.

Katalonec bo morda le razvnel nekaj več navijaških strasti pri bavarskih ljubiteljih piva in klobasic, ki priznavajo izključno totalno dominacijo Bayerna. No, po golu Evraja v 57. minuti so lahko videli pravi nemški stroj, zadeli so Mario Mandžukić za ekspresno izenačenje že po dveh minutah, Thomas Müller in Arjen Robben ter poskrbeli za skupno zmago s 4:2. »Zelo zelo ponosen sem na svoje moštvo. Fantje so pustili srce na igrišču. Ni lahko igrati proti osmim igralcem v kazenskem prostoru, zato smo se odločili s podajami med linijami. Dobro so se branili, toda po izenačenju smo igrali bolje in se zasluženo uvrstili v polfinale,« se je vendarle sprostil Pep. »Že kot šolarju ti povejo, da po doseženem zadetku ne smeš takoj prejeti izenačujočega gola. Zadovoljen sem s predstavo, toda nekaj majhnih napak nas je preveč stalo,« je dejal trener Uniteda David Moyes, ki se lahko boji za službo v prihodnji sezoni.

Zmagoslavje poveljnika Chola

V Madridu je bila prava norišnica, na stadionu Vicente Calderon ni bilo osebe, ki ne bi bila odeta v rdeče-bele barve Atletico Madrida, če ne upoštevamo peščice navijačev Barcelone. Moštvo ta čas najbolj vročega trenerja na planetu, Diega Simeoneja (Jose Mourinho se bo moral s tem strinjati), je katalonskega velikana pričakalo z izidom 1:1 iz prvega obračuna. Gostitelji so krenili silovito, že v 5. minuti je Koke zapečatil usodo blaugrane, saj je ostalo pri rezultatu 1:0. Barcelona ni zmogla prebiti trdnjave Atletico, ki je bila tokrat nepremagljiva. Nogometnega genija Lionela Messija ni bilo opaziti, Barcelonina igra tiki-taka je spet naletela na mino, zmag lačni igralci Atletica so garali do onemoglosti in se povsem zasluženo uvrstili v polfinale LP. »V tem dvoboju smo delovali spektakularno. Za nas ni meja. Poskrbeli bomo, da bodo navijači sanjali še naprej. Tudi naslednji tekmec bo zelo zahteven, toda zdaj smo premagali enega izmed najboljših, če ne kar najboljšega,« je vzneseno govoril 22-letni vezist Koke, ki se je znašel v središču pozornosti nogometnega sveta, medtem ko je poškodovani prvi golgeter moštva Diego Costa tekmo spremljal s tribune.

Argentinski poveljnik Simeone, ki je med vodenjem moštva ves čas tudi ukazoval občinstvu, naj ne preneha evforično navijati, je spet taktično ukanil starejšega kolega in rojaka na klopi Barcelone, Gerarda Martina. »Veliko veselje je, ker smo izločili velikega tekmeca s ponosno zgodovino. A moramo ostati mirni, saj vemo, da še ni konec. Hitro se moramo osvežiti, v nedeljo je nova tekma. Moji igralci ne potrebujejo dodatnih besed motivacije, potrebujejo varnost, odločnost in možnost, da iz sebe izvlečejo najboljše. Obožujem te igralce, obožujem njihovo predanost in način, kako delujejo kot moštvo,« je dejal 43-letni strokovnjak Diego Pablo Simeone, ki se ga je v mladih letih prijel vzdevek Cholo po starejšem argentinskemu branilcu Carmelu Simeoneju (nista v sorodu). Tudi on je bil prepoznaven po energični igri kot mlajši defenzivni vezist Diego. Ta je trener Atletica od decembra 2011, leta 2012 je osvojil evropsko ligo in potem še evropski superpokal, lani pa je z rojiblancos dvignil španski kraljevi pokal. V tej sezoni lovi še naslov španskega prvaka, trenutno ima na vrhu točko prednosti pred Barcelono. Res, kje so meje Atletico Madrida?

 

Jose in Pep z neporavnanimi računi

Se bosta srečala že v polfinalu ali morda celo v finalu lige prvakov? Vznemirja namreč, ali se bosta trener Chelseaja Jose Mourinho in strateg Bayerna Pep Guardiola s svojima zasedbama, ki sta osvojili ligo prvakov v zadnjih dveh sezonah, a nobena pod njunim vodstvom, spet udarila v polfinalu LP. Še sveži so njuni obračuni na španski sceni v obdobju 2010–2013, ko sta sedela na klopeh Real Madrida in Barcelone. Uspešnejši je bil Pep. Toda pred tem je Mourinho Katalonca premagal v polfinalu LP, ko je leta 2010 osvojil elitno lovoriko z milanskim Interjem. Neporavnanih računov med njima je, kolikor hočete. Mourinho vs. Guardiola? Vsekakor poslastica brez primere! Na današnjem plesu žogic ob 12. uri bo vsekakor zelo zanimivo.

 

Deli s prijatelji