NOGOMET

Kdo je glavni v Madridu?

Objavljeno 21. marec 2015 21.07 | Posodobljeno 21. marec 2015 21.09 | Piše: R. T.
Ključne besede: Nogomet

V četrtfinalu nogometne lige prvakov ponovitev lanskega finala: Real Madrid – Atletico Madrid. Bayern favorit proti Portu, PSG se dokazuje proti Barceloni, Juventus na zmago proti Monacu.

Žreb se je prav pošteno poigral z madridskima predstavnikoma v nogometni ligi prvakov. Že kar v četrtfinalu se bosta udarila lanska finalista, Real Madrid in Atletico Madrid. Galaktiki in žimničarji so se v lanskem velikem finalu pomerili v Lizboni, kjer so bili prvi boljši z izidom 4:1 po podaljških. To je bil 10. evropski naslov za Real Madrid, s čimer je najuspešnejši kolektiv na stari celini. Toda nova obračuna bosta spisala povsem novo zgodbo. Oboji beležijo spodrsljaje v španskem prvenstvu in obe moštvi sta imeli silne težave v osmini finala LP. Real si je po prednosti z 2:0 z gostovanja pri Schalkeju doma povsem zapletel položaj in na koncu po porazu v povratni tekmi le napredoval s skupno zmago 5:4. Atletico je Bayer iz Leverkusna izločil šele po izvajanju kazenskih strelov, v glavni vlogi pa je bil slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, ki je en strel Nemcev obranil, še dvakrat pa je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Sodeč po zadnjih razpletih medsebojnih dvobojev bolje kaže Atleticu. Ekipi sta se letos srečali že šestkrat v vseh tekmovanjih, Real pa še sploh nima zmage. Povedano drugače – nazadnje ga je premagal lani v Lizboni. Februarski derbi na stadionu Vicente Cardelon je bil prava sramota za kraljevi balet, saj ga je Atletico povozil s kar 4:0, kar je od leta 1987 največja zmaga nad slavnejšim mestnim tekmecem. »Atletico je zelo tekmovalno moštvo. Toda mi smo Real Madrid, branimo naslov prvaka in zato bomo poskušali igrati dovolj dobro, da se uvrstimo v polfinale,« je dejal Realov direktor Emilio Butragueno. Trener Atletica Diego Smeone pa je, kot po navadi, povsem v svojem filmu: »Vse, kar si želim v tem trenutku, je, da premagamo Getafe v španskem prvenstvu. Kaj v tem trenutku počnejo drugi, me niti ne zanima. Do prve tekme z Realom so še več kot trije tedni, zato bo še dovolj časa, da se zabavamo s pogovori o tekmi izjemnih razsežnosti. Toda zdaj je naše življenje la liga.« Atletico je trenutno četrti za tretjeuvrščeno Valencio in pred peto Sevillo.

Lahm: Mi smo Bayern!

Drugi najbolj vznemirljiv par četrtfinala LP je Barcelona – PSG. Francoski prvak bo lahko v dvoboju z blaugrano dokončno potrdil, ali je že pripravljen, da se po zmagi proti Chelseaju lahko povsem enakovredno vključi v boj za naslov evropskega prvaka. Od tistih, ki spadajo v najožji krog favoritov za lovoriko, jo je vsaj na videz najbolje odnesel münchenski Bayern. Žreb mu je namenil portugalski Porto, ki ima dokaj neizkušeno zasedbo za najvišjo raven nogometa. Bavarci so nesporni favoriti, tudi zato, ker so v osmini finala s kar 7:0 demolirali ukrajinski Šahtar iz Donjecka. »Seveda so bili možni tudi bolj neugodni nasprotniki. Toda Porto je že pokazal kakovost. V dvoboj bomo šli po naše, poskusili bomo še preseči izid iz osmine finala. Mi smo Bayern, vemo, kaj vse smo dosegli v zadnjih letih,« je že kar pravo grožnjo nasprotnikom poslal kapetan Bayerna Philippe Lahm. Torinski Juventus, ki ga slovenski reprezentant Kevin Kampl nima v dobrem spominu, saj je v sredo izločil njegovo Borussio Dortmund, se bo udaril z Monacom. Glede na tradicijo obeh klubov bi italijanskemu prvaku dali prednost, toda realnost narekuje drugačne, previdnejše napovedi. Ne gre pozabiti, da je Monaco izločil londonski Arsenal. Prve tekme bodo 14. in 15. aprila, povratne pa 21. in 22. aprila. Polfinale lige prvakov bo 5. in 6. ter 12. in 13. maja, finale pa bo 6. junija v Berlinu.  



Iličić zdaj nad kijevski Dinamo

Od slovenskih nogometašev v evropski ligi bo v četrtfinalu igral le Josip Iličić. Njegova Fiorentina je na povratni tekmi osmine finala v gosteh s 3:0 premagala Romo (prva tekma 1:1) in se uvrstila med osmerico moštev, ki se bodo še borila za končno zmago. Fiorentina se bo v četrtfinalu pomerila s kijevskim Dinamom, najprej bo gostovala. Inter Samirja Handanovića je izpadel proti Wolfsburgu (1:3 in 1:1), Villarreal Bojana Jokića pa proti Sevilli (1:3 in 1:2). Vsi slovenski reprezentanti so povratne tekme spremljali s klopi za rezervne igralce. Jasmin Kurtić pri Fiorentini ni registriran za evropske tekme. Preostali četrtfinalni pari evropske lige so: Sevilla – Zenit St. Peterburg, Dnjepr Dnjepropetrovsk – Brugge in Wolfsburg – Napoli. Prve četrtfinalne tekme bodo na sporedu 16. aprila, povratne pa 23. aprila. Polfinale bo 7. in 14. maja, finale pa 27. maja v Varšavi. 

 

Deli s prijatelji