LIGA PRVAKOV

Kdo bo na koncu Pepček?

Objavljeno 12. maj 2015 12.56 | Posodobljeno 12. maj 2015 12.57 | Piše: Marko Uršič

Bayern drevi v povratni polfinalni tekmi nogometne lige prvakov lovi velik zaostanek.

Zdaj je čas za junake. Trener Bayerna Pep Guardiola namreč pred povratno polfinalno tekmo nogometne lige prvakov med münchenskim velikanom in Barcelono verjame, da imajo njegovi varovanci toliko kakovosti, da Katalonce razbijejo kot lonce in zasučejo zaostanek z 0:3 v svoj prid. A pozor, Bavarci so v žogobrcu, z ligaškimi tekmami, izgubili že štirikrat zapored, na treh tekmah pa sploh niso zatresli mreže. Tradicija ni na njihovi strani, saj še nobenemu klubu na polfinalni stopnji ni uspelo, da bi obrnil tri zadetke minusa. Če bodo drevi napadli z vsemi silami, bo ošibljeno ozadje, kar bi lahko kot za malo malico izkoristili velemojstri Lionel Messi, Neymar in Luis Suarez. »Pred tekmo še nikoli nisem pomislil, da tokrat pa nimamo možnosti. V moštvu je šest, sedem fantov, ki so svetovni prvaki, vedo, kaj je treba postoriti. Ni pomembno le, da se dobro braniš in imaš žogo v svoji posesti, proti Barçi moraš tudi ustvarjati priložnosti za zadetke,« si je nekdanji Barcelonin strateg vse teoretično-taktično zamislil. No, portugalski Porto so v povratnem četrtfinalnem dvoboju, po 1:3 na atlantski obali, s petimi zadetki v prvem polčasu domov poslali s ponižujočih 6:1.

Ni več guru

Toda Guardiolo novinarji zaradi njegovih taktičnih prijemov, zadnja obrambna črta s tremi možmi v Barceloni, opuščena po petnajstih minutah, že glasno kritizirajo. V oči mu mečejo tudi podatek, da je v dveh sezonah, odkar je bavarski trener, dobil le štiri od enajstih tekem v izločilnem delu elitnega klubskega tekmovanja stare celine. Pep ni več takšen guru, za kakršnega so ga imeli, včeraj je tudi zanikal govorice, da se že po tej sezoni, kljub še enosezonski pogodbi, seli na otok k Manchester Cityju. Nesramno bogati sitijevci naj bi mu ponudili letno plačo 22 milijonov evrov, za ta denar pa bi radi, da Chelsea vrže z angleškega prestola in uspeh v ligi prvakov.

Barcelona se zaveda svoje moči in prednosti, a previdnost ni odveč. »V Münchnu bomo trpeli. Bayern je poseben, vedo, kako se vrniti po zaostankih na uvodnih srečanjih. Proti njim ne bomo krenili v boj, kot da je že vse odločeno. Braniti se bomo morali daleč od našega kazenskega prostora,« je sporočilo trenerja Luisa Enriqueja igralcem. A ti so kar malce samozadovoljni. »S soigralci se počutim zelo lagodno, letos nam gre odlično,« se je pohvalil Brazilec Neymar. A tudi v športu je tako, da moraš najprej skočiti in šele nato reči hop.

 

Deli s prijatelji