ČETRTFINALNA TEKMA

Kdo bo doživel zimsko pravljico?

Objavljeno 23. februar 2013 14.24 | Posodobljeno 23. februar 2013 14.25 | Piše: Marko Pigac

Drevi ob 20. uri bo prva četrtfinalna tekma pokalnega tekmovanja med Olimpijo in Mariborom.

Igralci Olimpije in Maribora nabrušeni pričakujejo derbi na odprtju drugega dela sezone (foto: Tadej Regent/Delo).

LJUBLJANA – Čeprav so meteorologi za danes zvečer napovedali močno sneženje, se na stadionu Stožice ob 20. uri obeta nadvse vroče ozračje. Na sporedu bo namreč večni derbi med Olimpijo in Mariborom, tokrat v prvi četrtfinalni tekmi za pokal Hervis. Nova Olimpija še ni prišla dlje kot med osem najboljših, vijoličasti pa so v zadnjem obdobju dominantni tako v prvenstvu kot v pokalu, saj imajo poleg desetih naslovov prvaka še sedem pokalnih lovorik.

Da ni lepšega kot nadaljevanje sezone začeti z derbijem, sta potrdila dva izmed glavnih akterjev Maribora, trener Darko Milanič in kapetan Marcos Tavares. Brazilec ima posebno zanimivo izkušnjo, saj je sneg prvič v življenju (prav tako soigralec Arghus) videl šele v Sloveniji. »Sneg nikoli ni dober za igranje, a druge izbire nimamo. Na to tekmo čakamo, saj smo izvrstno fizično, tehnično in mentalno pripravljeni. Ni boljšega kot sezono začeti z derbiji. Naredili bomo vse, da že v Ljubljani zmagamo,« je kratek in jedrnat Tavares, ki bo junija prejel slovenski potni list.

Milanič si je ogledal vse pripravljalne tekme Olimpije razen prve

»Jasno je, da smo v pripravljalnem obdobju opravili veliko dela in odigrali veliko tekem z enim ciljem – da smo uspešni tako v prvenstvu kot v pokalu,« je strnil misli Milanič, ki na Stožicah ne bo mogel računati na Timoteja Dodleka. Prav tako ima preveliko izbiro tujcev, kar šest. Ob Tavaresu prideta tokrat v poštev še Agim Ibraimi in, kot kaže, še novinec Matija Smrekar. Ni skrivnost, da Nusmir Fajić, ki je prav tako prišel v Maribor to zimo, še ni optimalno pripravljen. »Bistveno lažje je delati, ko se ne menja veliko. Jedro ekipe ostaja, torej je delo, prilagajanje, veliko lažje,« ne skriva Milanič, ki si je ogledal vse pripravljalne tekme Olimpije razen prve. »Videl sem kombinatorno Olimpijo, zelo napadalno Olimpijo, z veliko igralci, usmerjenimi v napad. Vse tekme smo pogledali, analizirali, vendar vse skupaj, zaradi vremena, pade v vodo. Na Stožicah bo to neki drug nogomet.«

Na drugi strani je trener Olimpije Andrej Razdrh poudaril, da je za njih pot do tako želene lovorike krajša v pokalnem tekmovanju kot prvenstvu, kjer imajo zeleno-beli devet točk zaostanka za vijoličastimi. Zato bodo storili vse, da bi Maribor premagali v dveh četrtfinalnih dvobojih. Na strani Štajercev so ta čas kakovost, izkušnje, večji izbor igralcev, močnejši klubski pogon in armada zvestih navijačev. Toda zmaji so odločni, da se jim približajo, jih dohitijo. Njihov adut za prihodnost je nabor mladih, izjemno obetavnih igralcev, med katerimi je v ospredju prvi strelec Andraž Šporar, ki bo prihodnjo sredo, torej ob povratni tekmi, dopolnil 19 let. »Mislim, da smo dobro pripravljeni na začetek drugega dela sezone. Izkušnje z igranjem proti Mariboru že imam. Tudi s podobnimi vremenskimi razmerami, ki se nam obetajo. Seveda to ni najboljše, je pa enako za obe ekipi. Igrali bomo na zmago,« je odločen Šporar.

Verjetni postavi – Olimpija: Džafić, Delamea, Mitrović, Zarifović, Salkić, Lovrečič, Omladič, Trifković, Božič, Šporar, Valenčič; Maribor: Handanović, Milec, Potokar, Rajčević, Viler, Mezga, Mertelj, Cvijanović, Ibraimi, Tavares, Berić.

Sodil bo Matej Jug.

Deli s prijatelji