SEZNAM

Kateri vijolični bojevniki na Katančevem seznamu?

Objavljeno 01. oktober 2014 09.36 | Posodobljeno 01. oktober 2014 09.37 | Piše: Rok Tamše

Selektor nogometne reprezentance danes razkriva adute za tekmi s Švico in Litvo.

Srečko Katanec.

Ne glede na to, da je za mariborskimi nogometaši zelo naporna tekma lige prvakov s Schalkejem v Gelsenkirchnu, nimajo časa za daljši počitek. Že v soboto jih namreč v državnem prvenstvu čaka večni derbi z Olimpijo v Ljudskem vrtu, kjer bo zaradi praznovanja 25. rojstnega dne Viol še posebno veselo. Danes pa bodo lahko vijolični komentirali izbor igralcev selektorja Srečka Katanca za bližnji tekmi s Švico in Litvo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. Mariborski tabor je kar nekoliko presenetil Katančev septembrski seznam za prvo tekmo z Estonijo v Talinu, ki jo je Slovenija izgubila z 1:0. Takrat je Srečko Nacionale vpoklical Mitjo Vilerja, Aleša Mertlja in Damjana Boharja, nihče od trojice pa ni igral niti minute. »Povabil je tiste, ki jih pravzaprav ni potreboval,« smo lahko slišali v Ljudskem vrtu. Mnogi so pričakovali, da se bo na seznamu znašel komandant obrambe slovenskega prvaka Marko Šuler, ki se je v dresu Maribora vrnil v vrhunsko formo in je eden ključnih adutov za sanjsko uvrstitev v elitno klubsko tekmovanje. Ker se to ni zgodilo, se je 31-letni Slovenjgradčan odločil, da zaključi svojo reprezentančno kariero, v kateri je zbral 39 nastopov in dosegel tri zadetke. In to kar s sporočilom na twitterju, kar je vsemu skupaj dalo milo rečeno grenak priokus.

Filipović, Stojanović, Zahovič

V slačilnici vijoličnih so verjetno še vsaj trije igralci, ki trkajo na reprezentančna vrata. Petindvajsetletni defenzivni vezist Željko Filipović je dokazan mož na klubski sceni, ki stalno napreduje. Bočni branilec Petar Stojanović, ki bo 7. oktobra dopolnil šele 19 let, gre po stopinjah predhodnika v dresu Maribora, 23-letnega Martina Mileca. Ta je poleti odšel iz Maribora v Belgijo, po lanskih predstavah pa si je novopečeni legionar (po poškodbi spet igra za Standard) že zaslužil Katančevo vabilo. Tu je še napadalec Luka Zahovič, ki bo 19. rojstni dan praznoval 15. novembra, na začetku te sezone pa je strelsko eksplodiral v državnem prvenstvu in tudi z golom Sportingu v ligi prvakov.

Maribor vse bolj širi bazo za člansko reprezentanco, čeprav je res, da je pri mladih igralcih prehitevanje oziroma preskakovanje stopnic v naravnem razvoju lahko usodno za nadaljnjo kariero. Jasno je, da Katanec na svoj seznam igralca ne bo uvrstil zgolj po nekaj dobrih predstavah, zagotovo pa ga bo prepričala odlična sezona. Stojanović se bo lahko reprezentančno še naprej razvijal tudi v selekciji do 21 let, ki sicer še nima novega selektorja, a bo to skoraj zagotovo postal Primož Gliha. Ambiciozni mladi Zahovič je že izrazil željo po priložnosti v članski vrsti.

Medtem je jasno, da za tekmi s Švico 9. oktobra v Ljudskem vrtu in z Litvo v Vilni tri dni pozneje selektor nima na voljo poškodovanega štoperja Rijeke Mirala Samardžića. To ne bi smelo biti alarmantno, saj so na voljo štoperji Boštjan Cesar, Dominic Maroh in Branko Ilić, ki vsi igrajo v klubih, standardno pa igra tudi Siniša Anđelković za Palermo v italijanski serie A, vendar na zadnji reprezentančni akciji ni bil prisoten. Seveda pa je treba počakati še na tekme prihajajočega vikenda, ki lahko povzročijo nove težave pred zborom nacionalnega moštva.

Za 20 evrov na spektakel v Ljudski vrt

Vstopnice za obračun Slovenije in Švice v Mariboru lahko kupite prek spletnega mesta Nogometne zveze Slovenije (www.nzs.si), v prodajalnah Eventima in hipermarketih Mercatorja. Cena vstopnice je enotna – 20 evrov, medtem ko je cena za odraslo osebo v družinskem sektorju 15 evrov, za otroka do 14. leta starosti pa 10.

Nagradno vprašanje za deset brezplačnih vstopnic

Slovenske novice bodo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije svojim bralcem razdelile deset vstopnic za tekmo med Slovenijo in Švico, ki bo 9. oktobra ob 20.45 v Mariboru. Vse, kar morate storiti, je, da odgovorite na naslednje vprašanje: Katera po vrsti uradna tekma slovenske reprezentance bo proti Švici? Odgovore s polnim imenom in naslovom pošljite do konca tedna na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., v uredništvu pa bomo izžrebali deset srečnežev s pravilnim odgovorom. Njihova imena bomo objavili na športnih straneh. 

Deli s prijatelji