DILEMA

Kateri del Reala je boljši: portugalski ali španski?

Objavljeno 27. junij 2012 10.23 | Posodobljeno 27. junij 2012 10.22 | Piše: Rok Tamše

V polfinalu evropskega prvenstva nogometašev danes ob 20.45 Portugalska – Španija.

Ronaldo bo igral v dresu, ki vsebuje nikelj.

Španija za vnovični pohod na evropski vrh ne potrebuje Cristiana Ronalda, Portugalska si brez njega takšnega podviga ne more niti predstavljati. Katera ekipa je torej favorit v današnjem polfinalu na štadionu Donbas Arena v Donjecku? Svetovni in evropski prvaki bodo ostali zvesti svoji igri kratkih podaj in popolnemu nadzoru nad posestjo žoge. Edino vprašanje v zvezi z začetno enajsterico je, ali bo v udarni zasedbi klasični napadalec Fernando Torres ali pa bo selektor Vicente Del Bosque ostal zvest svojim zamislim z začetka turnirja, ko je v konici napada igral vezist Cesc Fabregas.

Del Bosque proti Bentu

Del Bosque lahko na turnirju na Poljskem in v Ukrajini postane šele drugi selektor po Nemcu Helmutu Schönu, ki bi osvojil evropsko in svetovno prvenstvo. »Imamo srečo, da imamo tako nadarjeno generacijo igralcev. Niso samo izvrstni nogometaši, temveč tudi prijetne osebe, skromni in nesebični,« se zaveda 61-letni strateg, ki izvrstno umirja občasne napetosti med igralci madridskega Reala in Barcelone. S takšnim moštvenim duhom in prepoznavno igro je Španija nesporni favorit za lovoriko. In seveda je simpatični brkati mož pomiril navijače: »Obljubim, da bomo posebno dobro pazili na Cristiana Ronalda.«

Toda ...

Svoj račun pa ima seveda tudi portugalski selektor Paulo Bento, ki stavi na borbenost, jasno strategijo, moštveni duh in organizacijo v igri. Niti enkrat ni hotel komentirati zaslug posameznikov na tekmah 14. evropskega prvenstva. Popolnoma zaupa vsem 23 izbrancem in meni, da bodo tudi proti Španiji igrali samozavestno in učinkovito, zaradi dveh dni počitka več pa utegnejo biti tudi bolj sveži. »Trdo smo delali, da smo prišli do sem. Zdaj moramo obnoviti moči, kolikor je to mogoče, in potem stopiti na igrišče čim bolje pripravljeni,« pravi nekdanji odlični defenzivni vezist Bento.

Zaradi poškodbe Helderja Postige bo v napadu po vsej verjetnosti začel Hugo Almeida, ki po svojih značilnostih prav tako ustreza igri hitrih nasprotnih napadov. Portugalci ne umirajo v igri z žogo v svojih nogah, njihova povprečna posest žoge je le 46-odstotna. Toda v obdobju, ko obvladujejo igro, so zelo natančni in učinkoviti.

Real proti Realu in Barceloni

Poseben mik iberskega derbija bo spopad realovcev: Ronaldo, Pepe in Fabio Coentrão na eni strani ter Iker Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Alvaro Arbeloa na drugi. Klubski prijatelji so se nekoliko podžgali tudi z SMS-sporočili, na igrišču vseeno pričakujemo ferplej. Čeprav se nikoli ne ve, kakšni bodo dvoboji portugalskih realovcev in španskih reprezentantov, ki so člani Barcelone. Zna se pošteno iskriti, sploh če pomislimo na vložek: seleção lovi svojo prvo lovoriko na velikih turnirjih, furia roja pa kot prva reprezentanca trojček po kronah z EP 2008 in SP 2010.

In kaj pravi prvi zvezdnik turnirja?

»Pripravljeni smo, predstavili se bomo v najboljši možni luči. Čutim odgovornost, ne pa tudi pritiska. Takšne tekme so del mojega življenja na klubski in reprezentančni ravni že celo desetletje,« je dejal Ronaldo. Del spektakla bo tudi slovenski sodnik Damir Skomina, tokrat v vlogi četrtega sodnika, pomagal bo Turku Cüneytu Çakırju (ime se izgovori 'Džinejt Čakir').

Jutri Nemčija Italija

V drugem polfinalu se bosta jutri na Nacionalnem štadionu v Varšavi pomerila velikana svetovnega nogometa. Italijane skrbita poškodbi Daniela De Rossija in Ignazia Abateja. Okrevanje Giorgia Chiellinija, ki je zaradi poškodbe mišice manjkal v četrtfinalu, je zelo obetavno. Pri Nemcih je glavna uganka, kdo bo začel v napadu. Nemci so imeli na voljo dan več počitka. Sodil bo Francoz Stephane Lannoy.

Deli s prijatelji