SPOR

Katanec in Zahovič gojita stare zamere

Objavljeno 13. december 2014 08.36 | Posodobljeno 13. december 2014 08.37 | Piše: Rok Tamše

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec prepričan, da Zlatko Zahovič rovari proti njemu.

Srečko Katanec jeze nad novinarji ne pomiri niti s sproščujočo kavico. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Na zaključni novinarski konferenci predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina in selektorja Srečka Katanca v tem letu smo pričakovali, da bo glavna tema analiza kvalifikacij za euro 2016, pomanjkljivosti in prednosti v igri naše izbrane vrste, težave s posameznimi igralci, pričakovanja za prihodnje leto in podobno. Namesto tega je Srečko Nacionale izbruhnil v več kot polurnem monologu, kjer se je lotil neresnic oziroma laži v medijih, posameznim novinarjem je očital določene zapise, neodgovorno pisanje o njem in reprezentanci ter igralcih, pri tem pa je izpostavil vpliv športnega direktorja Maribora Zlatka Zahoviča, Mirana Pavlina in Amirja Ružnića, menedžerja Josipa Iličića. Tako je na plan potegnil njegov že mitski spor z Zahovičem na svetovnem prvenstvu leta 2002 v Južni Koreji.

Ni hotel
 pogrevati spora

»Preden sem drugič prišel na položaj selektorja, sem že imel vabilo za vrnitev, vendar sem odklonil ravno zaradi teh stvari, ki se dogajajo zdaj. Razmišljal sem, ali so nekateri to že preboleli, kaj se je dogajalo. Kot zdaj kaže, niso. Zaradi tega se škoduje nogometu. Odkar sem se vrnil, niti z besedo nisem omenil dogodkov izpred 12 let. Če vi to še vedno želite potencirati, povejte, a trpel bo nogomet. Povem vam, da tega nikogar več ne zanima. Mi se moramo ukvarjati z vsebinskimi problemi, o napredku v igri in pri razvoju naših reprezentantov. Pri vašem novinarskem delu vas prosim, da iste vatle uporabljate za vse, in da ste realni pri poročanju o reprezentanci. Nismo tako dobri, da nas mečete v isti koš s Švico in Anglijo, velike težave pa bomo imeli tudi doma z Estonijo in Litvo pa tudi San Marina ne gre podcenjevati. Ne pravim, da smo slabi, ampak nimamo določenih kakovosti in določenih igralcev, ki so bistveni v sodobnem nogometu. Imamo pa željo in voljo, da napredujemo in zmagujemo. Toda ne na takšen način, da nekdo zadaj igra svojo igro,« je kar vrelo iz Katanca, ki se je potem za kratek čas spomnil dobrega ozračja na prijateljski tekmi s Kolumbijo, ki mu je po njegovih besedah napolnilo srce.

Nima problemov z igralci

Potem se je vrnil na medijske zapise: »Dali ste Ružniću, da spljuva selektorja, kot da je zadnja ovca na svetu. Bodite vsaj vi pametni, če je že Ružnić nastavljen od Zahoviča, Pavlina ali kogar koli. Veste, v kakšnem kontekstu je povezan z Mariborom, in veste tudi, da ima direktno linijo z določenimi mediji. Morda so v preteklosti vplivali na reprezentanco, očitno so bili navajeni na neke druge standarde. Toda jaz se do zveze, predsednika in nogometa obnašam na način, ki je pravi. Zato vam odkrito povem, kaj mislim v svojem imaginarnem svetu. Saj se boste smejali, češ da je Katanec zmešan. Toda ali se vi sploh zavedate posledic zapisanega? Tudi če ničesar ne preberem, me ljudje opozorijo, da so zapisane določene neresnice ali laži. Če že nimate spoštovanja do mene, ga imejte do položaja selektorja,« je sedmo silo in njene domnevne svetovalce pozval Katanec, nakar je spomnil tudi na neresničen zapis v enem izmed medijev, češ da Tim Matavž ne misli več igrati za izbrano vrsto pod njegovim vodstvom: »Ko sem ga poklical, je bil fant šokiran, ta medij pa vseeno ni umaknil članka. Če nekdo ne želi igrati, bi vam jaz to prvi sporočil. No, morda pa vem, kam pes taco moli. Noče igrati Josip Iličić, noče niti Tim Matavž, pa morda noče niti Roman Bezjak – no, še sreča, da je bil res poškodovan in operiran, sicer bi pisali, da ima Katanec probleme z najboljšimi igralci. Toda Katanec nima nobenih problemov z igralci. Če se pišejo neresnice, se kvari posel.«

Dolgega Katančevega monologa, ki bi jo zlahka uvrstili v program kakšne medijske delavnice, predsednik NZS Čeferin ni želel komentirati: »Tu sem kot predsednik zveze, ne pa za to, da bom komentiral izjave selektorja. Če želite iz tega narediti ne vem kakšno ogromno zgodbo, se bojim, da je ni.« Hočeš nočeš, Katanec je na plan spustil duh spora iz Južne Koreje, v ponedeljek pa je na programu prednovoletno druženje slovenske nogometne družine.

 

Čeferin: Katanec ima popolno podporo

Še pred kritičnim govorom Srečka Katanca je predsednik NZS Aleksander Čeferin povedal: »Posebno nas veseli, da se je začela gradnja nacionalnega nogometnega centra Brdo, ki bo omogočil še boljše delovanje zveze in vseh selekcij, ki so pod njenim okriljem. Liga ima odlično gledanost na televiziji, mlade selekcije delujejo dobro, posebno smo veseli tudi uspeha Maribora z uvrstitvijo v ligo prvakov. Danes je pomembna tema A-reprezentanca. Po oceni NZS je za reprezentanco dobro leto, takšen je tudi izkupiček po začetku kvalifikacij za euro 2016. Ob treh gostovanjih in eni tekmi doma je izkupiček šestih točk dober. Pred začetkom bi se s tem kar strinjali. Glede na razne polemike v zadnjem času želim zelo jasno povedati naslednje. Strokovni štab s selektorjem Srečkom Katancem na čelu ima popolno podporo zveze in mojo osebno podporo. Kdo bo igral za reprezentanco, kdo ne bo več igral, kdo še ne bo igral; o vsem tem odloča izkjlučno selektor in nihče drug, vključno z menoj. Kakor koli se bo v prihodnje odločal, bo imel popolno podporo NZS. Vem, da bo to pri nekaterih naletelo na gluha ušesa, ampak moj cilj ni prepričati prepričanih. Vendar poskušamo biti pozitivni, če to ni možno, pa bodimo vsaj objektivni pri ocenah reprezentance, saj bi mi vsi skupaj morali navijati za to reprezentanco. Ponosen sem tudi na naše igralce, ki s srcem igrajo za reprezentanco. Ne le to; so pravi športniki in so lahko vzor mladim nogometašem, mladim ljudem, pa verjetno še kakšnemu starejšemu v Sloveniji.«

 

Deli s prijatelji