KVALIFIKACIJE ZA EP

Katanec: Zadovoljen bi bil s točko

Objavljeno 05. september 2015 13.12 | Posodobljeno 05. september 2015 13.28 | Piše: Rok Tamše

Ob 20.45 se bodo slovenski nogometaši v Baslu pomerili s Švico na poti do eura 2016.

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec se je razočaran vrnil iz Estonije.

BASEL – Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec mirno, a z velikimi pričakovanji čaka na sedmo tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016. Lani oktobra so njegovi izbranci v Mariboru po slabši igri premagali Švicarje z 1 : 0, gol je zabil Milivoje Novaković.

Toda v kvalifikacijski skupini E so Švicarji pred Slovenci, in sicer na drugem mestu, ki še neposredno vodi na euro 2016, imajo tri točke prednosti (12 : 9). Prva je Anglija z 18 točkami.

Pred slovensko vrsto je torej obračun, na katerem je cilj zmaga, da bi se na koncu dokopali do drugega mesta in neposredne uvrstitve na prvenstvo. Tretje mesto prinaša dodatne kvalifikacije.

»Delali smo dobro, pripravljeni smo, zdravi smo, potrudili se bomo, da iztržimo pozitiven izid. To bo ob taki reprezentanci, kot je Švica, tudi točka. Švica je reprezentanca, ki jo zelo spoštujem, po mojem je ena močnejših reprezentanc v Evropi. Druge izbrane vrste se spreminjajo, njihova se malo. Nimajo več najmlajših igralcev, dolga leta so skupaj, tako da bo točka zelo pozitiven rezultat. Ta pa pride na tak ali drugačen način. Tudi na prvi tekmi se je videlo, da tisti, ki igra lepši in boljši nogomet na oko, ne zmaga nujno. Upam, da bo tokrat tako,« meni Katanec.

Na drugi strani gostitelji prav tako pričakujejo zmago, po besedah njihovega selektorja Vladimirja Petkovića bodo napadli prednost z dvema zadetkoma razlike. »Želijo si, igrajo doma, kar je popolnoma normalno. Mi pa bomo poskušali njihove namere preprečiti. Tudi njihovi 'štoperji' niso stoodstotni, kar gotovo skrbi švicarskega selektorja. Ampak vemo, kaj se dogaja z njihovimi igralci. Na sporedu je teh 90 minut, kaj se bo zgodilo, pa bomo videli po tekmi. Želimo si igrati dober nogomet,« je še povedal Srečko 'Nacionale'.

Leta 2001 je Slovenija pod Katančevim vodstvom v kvalifikacijah za SP 2002 na stadionu St. Jakob Park v Baslu premagala Švico z 1 : 0, zadetek je dosegel Sebastjan Cimerotič. »Ah, to je prazgodovina. Takrat smo trpeli in preživeli. Imeli smo tudi srečo. Seveda je to lep spomin, toda ... Od marsičesa je odvisen rezultat, zadetek lahko, denimo, dosežeš z roko, pa ga sodnik prizna ... Fantje so na treningih dajali dober vtis, toda tam je šlo za 20 minut intenzivnega dela, tekma pa traja 90 minut in je nekaj povsem drugega. Toda to, kar sem videl, me navdaja z upanjem, da bi lahko dosegli kaj pozitivnega tudi danes.«

V kvalifikacijski skupini E sta danes še dve tekmi, obe ob 18. uri: San Marino – Anglija in Estonija – Litva.

Deli s prijatelji