NOGOMETNA REPREZENTANCA

Katanec vpoklical Iličića, njegove vrnitve ne komentira

Objavljeno 16. marec 2015 17.04 | Posodobljeno 16. marec 2015 17.05 | Piše: STA, Mo. S.

Slovenijo kvalifikacijska tekma s San Marinom čaka 27. marca v Stožicah, prijateljska v Katarju pa bo tri dni pozneje.

Selektor slovenske reprezentance Srečko Katanec se je razočaran vrnil iz Estonije.

LJUBLJANA – Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je danes objavil seznam igralcev, na katere bo računal na prihodnji kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2016 proti San Marinu in prijateljskem obračunu v Katarju. Na seznamu je spet tudi Josip Iličić.

Iličić je novembra dejal, da za izbrano vrsto ne bo več igral, dokler bo selektor Katanec. Toda zima je očitno ohladila nesoglasja, tako da se je vezist Fiorentine spet znašel med Katančevimi izbranci. »Ne bom komentiral teh stvari. Nobenega nisem odpisal, Jojo je nazaj, ne bi pa razlagal, kaj, zakaj, kako ... Ker sploh ni pomembno,« je na novinarski konferenci v Ljubljani Katanec sprva zavrnil komentar na Iličićevo vrnitev. Nato pa je vendarle namenil nekaj besed temu, kaj od njega pričakuje na naslednjih tekmah.

Od njega pričakuje, da eksplodira

»Pričakujem, da bo dal največ, kar lahko da v tem trenutku. Ne bi razpredal. Z reprezentanti se bom pogovoril, kar se vedno. Vedo, kaj od njih pričakujem, tudi od Joja. Da 'eksplodira', da začne kazati to, kar se od njega pričakuje. Ali bo to možno?« se je vprašal Katanec in tudi pojasnil razmišljanje. »Čaka nas namreč zelo specifična tekma. Za vas je San Marino eksot. In je res tako, ampak moja dolžnost je ta, da fante opozarjam predvsem na takih tekmah. Nogomet nas uči, da nikogar ne gledam kot eksota, vsi se znajo postaviti, braniti, in če nisi stoodstoten, imaš težave. Tudi v klubih. Poglejte včerajšnjo tekmo Inter – Cesena (1 : 1). Inter velja za ne vem kaj, Cesena naj bi bila slaba, ampak je hitro drugače, če nisi pravi. Proti Angliji, Švici in podobnim je lahko motivirati, proti takšnim, za katere pravite, da je že vse rešeno, pa ... Zame ni nič rešeno. Rešeno bo, ko bomo dali gol, dva, tri ...,« pravi Katanec.


Seznam reprezentantov:

  • vratarji: Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Atletico Madrid), Nejc Vidmar (Domžale);
  • branilci: Siniša Anđelković (Palermo), Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Partizan), Dominic Maroh (Köln), Martin Milec (Standard Liege), Petar Stojanović (Maribor), Andraž Struna (Giannina);
  • vezisti: Željko Filipović (Maribor), Josip Iličić (Fiorentina), Kevin Kampl (Borussia Dortmund), Andraž Kirm (Omonia), Jasmin Kurtić (Fiorentina), Dejan Lazarević (Sassuolo), Aleš Mertelj (Maribor), Rajko Rotman (Istanbul Basaksehir), Benjamin Verbič (Celje);
  • napadalci: Robert Berić (Rapid Dunaj), Valter Birsa (Chievo), Milivoje Novaković (Nagoja Grampus).

Na vprašanje, ali bo Iličića pomaknil bližje golu, kot je to primer v Fiorentini, pa je odgovoril: »Nekatere stvari bomo poskusili uigrati na treningih. Kako bo, bomo videli. Večina naših reprezentantov igra v klubih, v katerih igrajo malo drugače, kot bodo proti San Marinu ali Estoniji doma. Ti dve ekipi se bosta zaprli, stali 30 metrov od svojega gola in tukaj bo treba nekaj najti, si izmisliti, nekaj individualno odigrati, ker takšen je pač današnji nogomet. Se pa zavedajmo tega, da fantje igrajo v klubih, kjer so se navajeni braniti na 95 odstotkov tekem. To bo pa čisto drugačno okolje. Upam pa seveda na najboljše.«

Nekateri še poškodovani

Med vpoklicanimi je sicer kar nekaj fantov, ki doslej še niso dobili ali pa so dobili malo priložnosti, med njimi vratar Nejc Vidmar, branilec Petar Stojanović, vezist Benjamin Verbič in napadalec Robert Berić. Manjkajo pa poškodovani Zlatan Ljubijankić, Nejc Pečnik, ki je pred kratkim imel nekaj težav s poškodbo, in Bojan Jokić, ki se po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe šele vrača v ekipo Villarreala.

Slovenijo kvalifikacijska tekma s San Marinom čaka 27. marca v Stožicah, prijateljska v Katarju pa bo tri dni pozneje. »Vemo, kaj si želimo. S prve tekme tri točke, na drugi pa videti spet kakega novega fanta. Že pred samimi kvalifikacijami sem rekel, da se bodo te odločale v zadnjih treh tekmah, do teh tekem pa si želimo priti v čim boljšem položaju na lestvici. Želim si, da imamo pred temi tremi tekmami kar nekaj prednosti pred neposrednimi tekmeci za tretje mesto v skupini,« je še povedal Katanec.

Deli s prijatelji